懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

由知道有開始流啡流左成個月,食黃體素都食到14wk, 好不容易挨過左,放左二個幾月番番工一個月。

踏入20wk諗住穩定,點知尋晚vv 抹到好淺既粉紅色,真係嚇破膽,好彩之後無再抹到。

今日去睇西醫,佢話我宮頸長度正常,但子宮頸貼胎盤距離少過1cm. 暫時都唔使打針果d, 等佢慢慢升番高。正常可以升到34wk, 叫我抖下唔好行咁多。

有無成媽媽成功升番上去?
之前已經經歷過小x, 今次又流啡,又有今次既考驗,生仔真係唔容易

thx

大宅

雖然我自己未試過. 但係我上網睇過有九成嘅人個胎盤會喺20週後自己上返佢. 希望你都一樣啦.

不過就算生嗰時都仲係好低、我都見過人哋如果check 住同埋開刀生就冇問題

洋房

Yin807 發表於 22-4-23 17:53
由知道有開始流啡流左成個月,食黃體素都食到14wk, 好不容易挨過左,放左二個幾月番番工一個月。

踏入20wk ...

我第一胎嘅時候一直私家醫生都話我胎盤低(我係做sales要成日企),不論去照結構啦定普通產檢醫生都叫我留意下如果一有唔舒服就要入院。好好彩一直到差唔多32週佢又真係會升返上去。所以唔好太擔心。

大宅

nicole104 發表於 22-4-24 02:02
我第一胎嘅時候一直私家醫生都話我胎盤低(我係做sales要成日企),不論去照結構啦定普通產檢醫生都叫我留 ...

咁你中間有無出血果d?
同埋有無停工

複式洋房

Yin807 發表於 22-4-23 17:53

踏入20wk ...

我都同你差唔多,而家23周,今日去照結構醫生都話我胎盤低,要留意下。不過如果冇流血大致上都冇乜問題,最多都係開刀生

大宅

angel331 發表於 22-4-24 22:49
我都同你差唔多,而家23周,今日去照結構醫生都話我胎盤低,要留意下。不過如果冇流血大致上都冇乜問題,最 ...

我而家都唔敢行得耐,老公都唔俾我出街。我上網睇話每次最多行半個鐘至一個,我乜都未買

複式洋房

大概15週照超聲波時醫生都同我講我胎盤低(約1CM),但多數會孕婦後期會自己升番上去,我到20週照結構時已經正常反,所以你無需過分擔心,保持心境開朗就得。

複式洋房

Yin807 發表於 22-4-24 23:09
我而家都唔敢行得耐,老公都唔俾我出街。我上網睇話每次最多行半個鐘至一個,我乜都未買
...

我都盡量行少d,不過要返工冇辦法

首頁

尾頁

跳至