自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

最緊要你自己滿意,人地講乜唔使理。除咗老師,可能仲會有d八掛家長都會講呢啲說話比你聽,自己要學識疏理下呢啲閒言閒語。有d人認為寕願考第尾都要有名校光環加持,有d就選擇普普通通嘅學校名列前茅,各取所需,冇話對與錯嘅!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

pantoime 發表於 22-5-4 12:13
有時我直頭諗,
如果呀仔唔係考級頭,
只係考前十,

最緊要阿仔中意。如果佢願意再挑戰自一,我會支持佢叩。反正無野輸。
如果佢已好中意自二,都好好架啦。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

回覆樓主:

我反而係班主任問我女入唔入band1C一間中學,話嗰度嘅校長想搵一啲叻啲嘅女仔去讀,我立即問班主任我個女呈分係咪失左手,嚇死我

樓主,自己滿意就ok, 唔好理班主任。

恭喜你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pantoime 發表於 22-5-4 12:04
唔好同我講考得低過我仔嘅同學都考到xxx同xxx好嗎?
我仔成績好但可能面試真係冇咁叻,
佢已經好努力好嗎? ...

唔使理老師點講 , 最重要係媽媽同囝囝都開開心心返學

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

別人的意見,聽完自己過濾下,啱唔啱聽都係俾多個唔同角度自己去思考問題。

老師都係俾意見,其實個小朋友係你嘅,你應該最清楚,老師只會單純睇成績,你就成績、時間、小朋友能力、興趣、大人財力都要平衡,只要你ok, 你小朋友ok, 你只需要多謝老師俾你嘅意見。

我女想當年考到過海神校,但佢只一心想讀樓下間1A, 當年仲要七月至公佈自行,我都由得佢,神校連位都冇留,一心一意等七月。老師仲話一陣入唔到1A後悔, 冇呀,個女in 完話一定得,咪信佢囉,眨吓眼揀科了。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

自己滿意咪得囉,駛乜咁著緊老師說話?

男爵府

恭喜樓主仔仔自行二收了,這是開心事其他人其它事就不要理今日開心出街食餐好,慶祝。

大宅

回覆樓主:

自己選的,收到offer應該開心。唔洗理其他人講咩。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

可能自一後補呢,樓主唔好咁唔開心,仲有希望
知唔知有無同學入到心你target間自一?如果就證明自一要求真係好高,唔係阿仔或策略問題。
最緊要你同阿仔覺得自二已經好好,傳統名校都唔係個個合適。

子爵府

回覆樓主:

唔開心因為心中有糾結,你唔想再有壓力,未必代表阿仔。聽到同學去向, 阿仔心中或有改變, 如他想就不妨一試, 反正辛苦多兩個月而已。

珍珠宮

有啲老師祇顧標榜自己學生升中去邊間名校,完全唔理學生嘅感受,呢種枉為人師嘅老師,樓主可以不再理會!

大宅

唔好意思,想問下….. 因為下年到我個囡…..

自一自二,interview 完,就等電話睇下收唔收?之後要去註冊?
但又話要等7 月派位後先confirm? (因為我見有D自一收左,但派位又去左自一)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

唔係好明,求答案(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

或者用另外一個角度睇,老師覺得小朋友對自一呢間也絕對勝任,其實叩門一試又何妨,如果仍然失敗了,還有一間地區1A學校等住小朋友,所以成件事根本冇壓力亦唔會有損失。

大宅

CharisB 發表於 22-5-4 16:01
唔好意思,想問下….. 因為下年到我個囡…..

自一自二,interview 完,就等電話睇下收唔收?之後要去註冊 ...

自1自2 interview完之後等電話收唔收,收嘅話就統一派位之後先要去註冊,自行收咗不用參加統一派位

子爵府

回覆樓主:

最緊要個仔點諗?如果佢想試自一,我覺得可以去馬

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pantoime 發表於 22-5-4 12:03
唔係想曬命或無病呻吟,請見諒,
呀仔考級頭,
自一揀傳統名校(全港頭十),

學校為左爭名次,有時真系幾扯

子爵府

回覆樓主:

其實小學老師校長真係一世都未必再見
簡單啲講唔使理佢
我識啲小朋友讀一條龍學校
全級第一都唔肯去Band1A學校
小朋友自己鍾意就好

男爵府

mother904 發表於 22-5-4 12:05
如果你同仔仔對自二都滿意,唔駛理老師講咩啦。

無錯,唔係個個老師出發點都係為學生。。。。。讀6年,陪讀6年果個都唔係佢,自行收已經好叻

伯爵府

都唔使讀果間啦、使理老師講咩

子爵府

都畢業喇,睬佢都傻。 有禮貌又坦白講出家庭會議後决定唔會叩門,說全家都好滿意結果。

首頁
34567...8

尾頁

跳至