心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日一早就同仔仔出去玩,玩到4點左右返屋企抖陣,想溫次默書再出去食飯,佢話要睇左卡通片先,睇完又唔肯溫,喊苦喊忽,我就嬲唔理佢,佢一個人係房扭下叫下訓着左,我叫老公睇住仔仔先,我出去行下,訓一個鐘就要叫醒佢,如果唔係今晚訓唔到。
行左兩個鐘倒買埋野食返屋企,係車問老公做緊咩,佢嬉皮笑臉咁話同仔仔訓緊,我話唔係掛,未冲涼未食飯訓左成三四個鐘,今晚點?老公話由得仔仔訓到天光,我話有咩可能四點幾訓到天光?半夜醒咗點?玩天光?我唔洗訓?
然後我叫醒仔仔,整咗野比仔仔食,老公咦咦哦哦話我唔比個仔訓,我開始嬲,忍唔住又行咗出去。

333s    發表於 22-5-9 19:43

男爵府

漫無目的咁係街度行,街上好多人好熱鬧,我忍唔住問自己,琴日玩左一日今日又玩左大半日,溫一次默書都係20分鐘左右,係咪真係咁過份?叫老公睇下個仔兩個鐘姐,係咪都唔得?返到屋企見到一地都係野又亂又污糟衫又無收,工人都有假放,唔通我仲比唔上工人?咁多年所有時間精力放晒喺屋企,我得到啲咩?
係街行左幾個鐘,連想傾計嘅人都唔知可以搵邊個,老公打左兩次電話,我無聽,唔知可以講啲咩,佢哋唔想見到我發脾氣,其實我更加唔想嬲。
而家喺屋企樓下呆坐,唔使返去,唉。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

咁今天佢地點同你慶祝母親節?
媽媽從來付出不問回報架啦
無條件的愛咪就是偉大囉
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

將自己既要求,標準放係晤想跟,跟唔到既人身上,將責任全攬在自己身上既人 係痛苦的。
工人放假,員工放工都好開心,因為佢地拋低哂工作,唔再理,返去做得几多就几多。如果拋不開,放工放假都唔會開心,準備返工就愁好多野要跟。
有時,人要有點後果先知衰,仔訓唔到唔好理,叫老公搞掂佢。仔唔溫書,返來成績唔好先郁佢。
下次再咁樣,自己忍唔住,去酒店住一晚,等佢兩仔爺搞掂佢。

象牙宮

我也是。1。 沒人和我慶祝不得至。
2。廿年前欺負我的人,今天又再次咬我。。

我病了,还出席佢仔結婚宴。 N年后,想原諒別人的不是。原來你好好對人,人家並不是。 
我尽量不多說,說其它資詢性問題。
叫我別參與。 我不會笨到去參與她家事。菅我咩事? 廿年前欺負我还不夠嗎? 
我回了句 你那么霸道呀,不準人說話。 我說其它事。

原來人的性格,德性是無法改變。

當我遇上瘋狗? 我不去就不會遇上令我難受事。   
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

yantung2010 發表於 22-5-9 13:48
將自己既要求,標準放係晤想跟,跟唔到既人身上,將責任全攬在自己身上既人 係痛苦的。
工人放假,員工放工 ...

你講得無錯,其實節日呢啲好閒,生日咪話蛋糕/禮物,生日快樂都未必有一句,有時覺得好激氣,好想咩都唔理,但係我唔理又冇人理,又放唔低,我試過無掉垃圾,佢真係可以由得垃圾放成兩日,放到臭曬都唔理
屋企乾淨整潔,有飯食有湯飲,小朋友健康聰明,成績中上,我每日都付出好多,我明白老公自己揀,仔仔自己生,唉,意難平。

子爵府

藴藴 發表於 22-5-8 23:49
今日一早就同仔仔出去玩,玩到4點左右返屋企抖陣,想溫次默書再出去食飯,佢話要睇左卡通片先,睇完又唔肯 ...

算喇,男人係咁

子爵府

白玫瑰 發表於 22-5-9 22:53
算喇,男人係咁

我之前出街整自己野,2仔係打俾我話肚餓,佢話个老豆係屋企瞓死左

瑪瑙宮

你時間管理係咪有 D 問題?

同小朋友今朝出街玩玩到下午 4 点番屋企, 佢已經精力全無, 要瞓都唔可能瞓到一陣就碌到起身溫書卦?

跟住你話嬲, 唔知你嬲乜? 你下次 12 点前溫好晒書先出去玩佢就一定有精神.

男爵府

Nancy20090615 發表於 22-5-10 10:28
你時間管理係咪有 D 問題?

同小朋友今朝出街玩玩到下午 4 点番屋企, 佢已經精力全無, 要瞓都唔可能瞓到 ...

係呀,我哋平時放假都係溫完先出門,因為當日母親節約左99佢地11點飲茶,訓晏左9點幾先起身,早餐都冇食就趕住出門。
我嬲係因為叫仔仔溫左書先,佢係要睇左卡通片先,應承左睇一集25分鐘就開始溫,我亦強調要溫左先可以出去公園玩,佢訓着係因為佢想唔溫書出門玩,係張床扭得太耐先訓着,咁唔溫就唔去公園玩唔去食飯,所以我先出去買野返屋企食。
佢哋兩個都係咁架,咩都應承左你先,但係轉頭就無左件事,話佢地又話我小氣,經常激到內傷佢做唔到就唔會有下次,一定要溫左先可以睇卡通片/去公園玩。

首頁

尾頁

跳至