少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女由細到大比人叫開心果,之前日日開心上學。經常幫做學校做司儀⋯⋯但經過2年疫情日日困在家開始有問題。最近嚴重到失眠、暴食、成日咸又唔想返學。唔肯見社工,唔比我同老師講,見過一次心理醫生話唔好!!在學校就辦開心,討好朋友但一返到屋企就變咗另一個人。原本我以為自己冇比壓力佢,一向唔理成績,唔迫佢補習,考試唔合格都冇鬧,見佢放學口黑臉黑問吓咩事又話唔想講!轉頭又話我唔關心佢⋯⋯我好倦!上要照顧75歲媽媽,已經日日多問題,但個女17歲就成日話生存的勇氣比自殺大⋯⋯唉!點呀!想迫死我咩!

大宅

honeysara 發表於 22-5-12 21:59
我女由細到大比人叫開心果,之前日日開心上學。經常幫做學校做司儀⋯⋯但經過2年疫情日日困在家開始有問題 ...

其實佢都唔想,但情緒到控制唔到,呢幾年佢地真係好慘,沒有校園生活,我覺得試下搵個朋輩同佢傾下囉,再唔係要睇醫生!

大宅

回覆 BABYLV 的帖子

Thanks BABYLV, 佢唔想比朋輩知道,因為F5同學們都好大壓力。婆婆仲成日搵佢話好鐘意同開心果傾計!唉!我又唔可以同媽咪講!

大宅

honeysara 發表於 22-5-12 22:36
回覆 BABYLV 的帖子

Thanks BABYLV, 佢唔想比朋輩知道,因為F5同學們都好大壓力。婆婆仲成日搵佢話好鐘意 ...

我明白你感受,因我都係過來人,放鬆啲心情面對但又要睇緊啲囉!

大宅

BABYLV 發表於 22-5-12 22:38
我明白你感受,因我都係過來人,放鬆啲心情面對但又要睇緊啲囉!

月初一開課就有2個中學生輕生,所以我都好驚。

大宅

honeysara 發表於 22-5-12 22:45
月初一開課就有2個中學生輕生,所以我都好驚。

係3單,有單沒公佈,所以關心得嚟又唔好比佢感覺你好煩,會唔會佢覺得你照顧媽媽時間多過佢呢?

大宅

BABYLV 發表於 22-5-12 22:48
係3單,有單沒公佈,所以關心得嚟又唔好比佢感覺你好煩,會唔會佢覺得你照顧媽媽時間多過佢呢?
...
又唔會,始終我唔係同媽咪住!佢有同我講想停學幾個月,但停咗就唔可以留在香港讀書考DSE;因明年是最後一年考LS科。

男爵府

回覆 honeysara 的帖子

就算糸國際學校也好多。見我些朋友仔女也出事,多數爸獁也係同類

大宅

Adrio77 發表於 22-5-13 06:44
回覆 honeysara 的帖子

就算糸國際學校也好多。見我些朋友仔女也出事,多數爸獁也係同類 ...

愈係名校愈多青少年有抑鬱,其實我都唔係好明白?

大宅

回覆樓主:

有時家長好想幫仔女,但正值青春期,幫佢會被解讀成煩佢⋯⋯真係好無奈。

jc2009    發表於 22-6-1 16:07
Adrio77    發表於 22-5-15 18:56

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

在學校是否有什麼她想逃避?所以唔想返學而情緒化起來?

大宅

fishballbaby 發表於 22-5-14 00:01
在學校是否有什麼她想逃避?所以唔想返學而情緒化起來?
女女高中選了VA, 她愛藝術亦有要求。初中時好開心,但上到高中為了份SBA功課(DSE佔很重分數)經常比老師reject。上VA堂已經唔係學習只針對份SBA⋯⋯其實畫一副畫或者諗主題創作用的時間好多,但次次比老師退貨對佢會有壓力!這是我知道佢怕返學的原因,仲有冇我都唔清楚。

大宅

honeysara 發表於 22-5-14 17:09
女女高中選了VA, 她愛藝術亦有要求。初中時好開心,但上到高中為了份SBA功課(DSE佔很重分數)經常比老師re ...

挫敗感出左嚟

Adrio77    發表於 22-5-15 19:04

伯爵府

honeysara 發表於 22-5-14 17:09
女女高中選了VA, 她愛藝術亦有要求。初中時好開心,但上到高中為了份SBA功課(DSE佔很重分數)經常比老師re ...

唉, 我女同你女casev好相似。
我女一樣, 高中選了VA, 因天生喜愛畫畫。但今晚因一份VA 功課而大哭, 話明天deadline 好唔想返學。唉 ~~

大宅

YML 發表於 22-5-19 02:43
我女一樣, 高中選了VA, 因天生喜愛畫畫。但今晚因一份VA 功課而大哭, 話明天 ...

唉!真係好擔心今日睇報紙又有2個女學生輕生!
我有提議過叫囡囡放棄VA, 佢仲有Econ同BAFS 2科但佢唔肯。自己困住自己⋯⋯真係冇辦法!

大宅

YML 發表於 22-5-19 02:43
我女一樣, 高中選了VA, 因天生喜愛畫畫。但今晚因一份VA 功課而大哭, 話明天 ...

Deadline 唔可怕,重做先係重點!

複式洋房

回覆樓主:

試下打電話去自己區既精神健康社區服務中心,果度有社工,可以同社區了解下有咩方法解決女女而家既情況

珍珠宮

見到個post我好明樓主ge擔心...青少年有唔開心會覺得父母唔明佢地,成日問野好煩...講佢地都唔明架la...所以索性就咩都唔講..自己收埋收埋....其實可以先去睇下自己屋企附近ge青少年中心入面ge社工幫唔幫到手?可以打電話同佢地講下仔女ge情況先...聽下佢地有咩建議...
我個人唔建議一開始就去揾精神健康中心或者學校社工,因為有d人好怕俾其他人知道自己有困擾..怕人地有歧視ge目光!唉

大宅

smile555 發表於 22-5-24 13:51
見到個post我好明樓主ge擔心...青少年有唔開心會覺得父母唔明佢地,成日問野好煩...講佢地都唔明架la...所以 ...

之前有問過小童群益會見姑娘,但都要排幾耐!始終係F.5 學生,開課至今日日有默書、小測睇見佢都辛苦。夜晚又瞓得唔好⋯對熊貓眼🐼黑到呢!!朝朝同我講唔想返學。

珍珠宮

https://www.openup.hk/index.htm
呢個網上面有註冊社工當值,而且談話內容保密!睇下幫唔幫到大家

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊