少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

honeysara 發表於 22-5-14 17:09
女女高中選了VA, 她愛藝術亦有要求。初中時好開心,但上到高中為了份SBA功課(DSE佔很重分數)經常比老師re ...

同路人,而我女兒確診患上抑鬱症。
已休學2星期,精神科醫生都有勸佢要返學,但女兒完全提不起勁,只懂喊。
女兒也後悔選了VA,老師多次reject SBA功課令她很大壓力,學校也沒有朋友也成為她的壓力,所以會有自殺念頭,作為父母幫唔到佢,我都感慚愧也壓力山大

男爵府

alicewong18 發表於 24-3-15 12:57
冇朋友真係壓力好大,我仔都係,佢冇朋友約佢去街就開始極度唔開心,唔知佢有冇主動約,佢本身個性格又内 ...

Me too...

都唔知用咩方法先解到亞女心結,我只係想佢可以返番學,無社交,人生點過?但亞女日日就黑面發脾氣,拒絕溝通。醫生話多鼓勵,明白硬唔得,已放軟態度,像朋友傾計,亞女始終唔受落,可以點呀?

男爵府

小飛亞 發表於 24-3-16 21:11
你女兒中五嗎? 不如同阿女商量退修VA減輕壓力,阿女唔想返學不如同佢傾吓由星期五開始試吓返一日學先跟住 ...

女兒中四,女兒只選2科所以無退科的機會。連佢最得心應手的西史喺第一次考試炒咗,令佢更加失去讀書的興趣,加上同級沒有一個傾得埋的朋友,更使佢覺得呢個世界只有佢自己,會好易諗埋一邊,今日鼓勵咗亞女返學,希望佢可以堅持到

男爵府

alicewong18 發表於 24-3-15 14:32
最慘同父母傾,佢都覺得係一種壓力,最好唔好問佢野,佢跟本唔想答,因為答完父母再問多句索性唔答,咁点 ...

亞女現時係拒絕溝通,唉。。。

男爵府

小飛亞 發表於 24-3-18 07:45
醫生有開藥俾阿囡嗎?如有一定要按時食,慢慢心情就會好轉些,溝通方面不要傾關於阿囡自身野,可以純粹問 ...

有開藥亞女食,開頭食好啲起碼瞓到覺無咁多野諗,因之前失眠。
但食咗一個月後,太抗奮又瞓唔著。
想同佢傾下計,傾下佢鐘意動漫,歷史等,但因為要佢返番學,又匿埋喺房,拒絕對話,我都唔知可以點做?

男爵府

小飛亞 發表於 24-3-18 07:48
阿囡起學校有冇較信任的老師,如有可搵老師幫忙同阿囡傾下。

有社工跟緊,但社工都有好多 cases follow 中。。。

男爵府

pc101 發表於 24-4-15 03:31
you are not alone

大家加油~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊