論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

一家四口,兩公婆朝8晚8,兩個6歲小朋友。
工人有獨立客房,每晚9點入房。工作快手但求其,人好醒目,但hea做,總體不過不失。做滿2張約,現人工5000,續約要求6500(話出面有人8000請拒,但她驚僱主高標準難滿足),我話5500,工人話6000都ok,我當時唔想煩就應咗6000。
但心裡唔舒服,覺得被迫出高人工,一旦比開,以後冇得減,而因為已做4年,工作表現應該唔會太大改善。,,

念過請新,出面完約要求5000-5500又有,海外仲平啲,但風險高,因為新工人未知好壞,且宜家agency fee都幾貴。。。

大家有兩個小朋友的家庭有冇類似問題?這種情況大家會如何做?

子爵府

我覺得OK

大宅

係出面請本地大部份都係叫這個價錢. 但你都要諗下佢下一張約做夠5年就要比長期服務金. 值唔值得比佢, 定係張D錢比AGENT請過另一個海外過來.

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

catpan 發表於 22-5-20 12:29
工人有獨立客房,每晚9點入房。工作快手但求其,人好醒目,但hea ...

這個價錢都可以。下個約先再計算吧!起碼照顧小朋友和煮飯都搞定。

子爵府

首先你要follow your heart。如果你真係心好唔忿氣,就不要勉強,因為工人續約一定只會差或持平,絕不會更好。日後見到佢差自己會好唔開心。

如果唔想等新工人到繼續用佢,你亦可以用自己嘅方式安排。告訴工人6000可以,不過合約只會寫而家一樣嘅$,多出嘅extra只要佢不太差都會另外俾,萬一將來工人變太差你都有後路可加可減。大家公平

複式洋房

工人有獨立客房,每晚9點入房。工作快手但求其,人好醒目,但hea ...

照俾

男爵府

回覆 catpan 的帖子

照俾,如果續完差,就會一直物色有冇其他人或者會開始請海外,唔會俾長服佢

大宅

回覆樓主:

每個月俾多個千幾蚊,一年已經夠俾請海外的錢,我係你就俾住先立即揾個另一個海外,佢今次叫價6千,下次叫多過6千你又俾?而且呢d衹向錢看的工人姐姐,衹會起來越懶,因為以為冇左佢唔得,不停試你底線

別墅

我會請新,做左4年已經咁 hea, 繼續只會更 hea, $5000開價$6500, 成30% 加幅,之後又$6000 ok, 擺明試你

公爵府

我覺得貴,會比住先,慢慢搵個新工人。

大宅

yeikaki 發表於 22-5-21 22:59
我覺得貴,會比住先,慢慢搵個新工人。

一樣,照續
不過同時搵過新
唔洗急

心理係不高興,但好過玩轉個party成家未攪定。屋企行先,大家都ready 就轉。

姐姐要對自己所要求的負責任

公爵府

amuroo 發表於 22-5-21 23:15
一樣,照續
不過同時搵過新
唔洗急

yes

伯爵府

helent824 發表於 22-5-21 15:27
我會請新,做左4年已經咁 hea, 繼續只會更 hea, $5000開價$6500, 成30% 加幅,之後又$6000 ok, 擺明試你
...

政府薪酬表高级公務員都係加7%左右,佢地真係獅子開大口,憑咩要求加30%?有博士學位?識煮六國菜式?越來越short上腦。香港僱主真係要企硬,唔好落搭。否則叫吓叫吓一萬都有人夠膽叫。

禁止訪問

子爵府

如果冇咩大問題我會照比,請個新又唔知點,又要比agent費⋯

大宅

都冇話迫唔迫, 自己同老板要求加人工都會叫高D, 等佢還價啦! 覺得佢OK, 咪照比, 請第個都唔會平幾多, 又唔知做成點?

大宅

回覆 BaolawBB 的帖子

同意!~~

大宅

回覆 PonyMom 的帖子

我heart想慳$同時唔洗煩,,,是否太貪心 已同工人講明合約仍是基本工資,我會比bonus達到6000左右,表現唔好會減bonus。 Thanks for your advise

大宅

回覆 shirley_chiang 的帖子

老公同阿媽都係咁話,希望唔洗煩。

大宅

回覆 helent824 的帖子

我就係反應太慢。。。同近排被agent話我點都要6000先會請到,因為出面人工好高,,,搞到我驚驚無法企硬

首頁

尾頁

跳至