自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

del

男爵府

會唔會係因為你比較有能力,比你媽咪感覺可靠啲,叻啲,所以佢依賴咗你。我大女好叻,有時見佢照顧兩個細佬好似個大人咁,我都會不自覺依賴咗佢。佢考試90分我會話佢可以做好啲,細佬50分唔合格我都話做得唔錯,因為我知大女有能力,其實個心好為有呢個女而感驕傲。

男爵府

afrachung 發表於 22-5-21 05:36
一直都知父母偏心,尤其係媽媽,永遠幫我妹講好話,小時候總說你係家姐,要照顧細妹,八歲已經要煮飯,因為 ...

我同你相反

我媽永遠都話我姐好..就算我姐,十幾年沒有養過她..都不會埋怨我姐,我姐啲嘢,我媽就會捧到我姐,高高在上…而我就..成日咀咒我..

不過,自己做好基本野,盡咗責任,就算啦⋯⋯
唔好諗咁多,
或者,我哋可能..無咩親情緣份呱?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

有能力就永遠被倚賴,但唔會被讚?
有能力就係超人,就應該承受一切?

一直去支援身邊人,但邊個支持自己?
人,始終係人,會有攰嘅一日
當,連有能力嘅人都慢落嚟,仲有邊個可以再支持身邊人?

樓主,錫自己多d
錫珍惜自己嘅人才是王道

cashdollar    發表於 22-5-22 21:15

珍珠宮

兩母女唔夾就少見啲,做門面基本嘢就算。

我唔會叫你同佢脫離關係,我祇會話每個人都有自己私心,就等於家中長老對大仔偏心,凡是有問題都係二仔錯,我睇唔過眼我一定出聲。

我希望你可以做到我二仔咁豁達,雖然嫲嫲成日鬧佢,佢一樣咁孝順她。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

吾好諗
盡自己能力做好當下
之後管不了

男爵府

一直都知父母偏心,尤其係媽媽,永遠幫我妹講好話,小時候總說你係家姐,要照顧細妹,八歲已經要煮飯,因為 ...

我同你相反,我係被寵的一方,有雞脾永遠食先,兄妹鬧交只怪責我哥,到大咗,例如搬新屋装修,媽比十萬我做利事,哥只送了雪櫃,媽好樂意凑我仔,令願推朋友出街也要凑,但哥個D要睇得唔得閒先,但其實係有原因!

子爵府

我都係咁諗,我陪你, 只能講句同父母緣薄, 下一世我都唔想做佢個女一樣, 唯有阿q自我安慰 ,偏心嘅父母 成就有能力嘅自己。

男爵府

父母緣薄,以前會唔開心,人大了便覺得不打緊,做返自己應該做既野,最重要係自己頭家,所以有冇事我都唔想求自己父母,e.g. 暫托自己子女

琥珀宮

其實點解會偏心?真係唔明白

男爵府

廢柴孖條 發表於 22-5-21 06:48
我同你相反,我係被寵的一方,有雞脾永遠食先,兄妹鬧交只怪責我哥,到大咗,例如搬新屋装修,媽比十萬我 ...

咩原因

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

因為你有能力,所以你媽很放心。相反佢可能覺得你妹不及你,所以才照顧佢多些。

已刪除用户

伯爵府

其實我都同你差唔多、我阿媽而家老咗佢先至對我好返啲.以前都係一尾對我要求要求再要求

男爵府

Babylyly 發表於 22-5-21 07:28
咩原因

唔聽話,當然都有傳統觀念~大讓細!到大咗,結婚生仔都從來無聽亞媽忠告,我生一個,哥生三個,亦有因年紀大體力上問題,種種别人覺得小事嘅因素,最後話就係唔想比佢打亂退休生活,但我媽都錫我哥嘅!

珍珠宮

呢句都係我想同我媽講
不過佢唔係偏心
係錢同人,佢永遠選擇錢

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

試下係紫微斗數了解自己點解會咁樣經歷,或者你會釋懷好多
龍鳳媽

別墅

呢句我想同我老豆講!

重男輕女

水晶宮

畀面勳章

完全明自你感受 我同你一樣,又係有個細2年的妹妹,又係八歲要洗衫煮飯,父母都偏心妹妹!唔開心嘅童年需要用餘生苦苦掙扎地療愈 我父母去世後,心結仍在,不過我近年頓悟了,如果你信有下世,今生就要努力學習放下怨氣才能解開心結,今世恩怨今世了,咁樣下一世就不用再糾纏

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

廢柴孖條 發表於 22-5-21 06:48
我同你相反,我係被寵的一方,有雞脾永遠食先,兄妹鬧交只怪責我哥,到大咗,例如搬新屋装修,媽比十萬我 ...

咩原因?可否講下?

首頁

尾頁

跳至