婆媳關係

跳至

首頁
23456...20

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-5-22 17:33
逼出來。因為踩到我個仔。同埋,我都係以事論事。夠疆係我面前做戲都罵一次佢個女比我看下,佢有冇?係無 ...
冇錯!
很多野真係迫出來。如果我果件不是令我無可忍, 我不在明明在同一屋, 我可以當透明, 你「喂」得咁爽, 我就係等你「喂」空氣。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-5-22 21:47
冇錯!
很多野真係迫出來。如果我果件不是令我無可忍, 我不在明明在同一屋, 我可以當透明, 你「喂」得咁爽, ...

係架。我覺得有時佢哋處理事情手法,連普通陌生人都不如。

例如咁多年,除了疫症,年年都會齊人食團年飯。就係自從我生細女那年,佢哋突登選我返夜更才食,仲不比我知。有人話驚我會發癲鬧人。

我生阿女嘅第二日佢哋特登搞父親節活動,就係我喺醫院,佢哋先去慶祝,我生之前兩個禮拜放假佢哋都冇提慶祝,擺明已經唔當我自己人。

呢個心結,令我好憎佢哋。唔係恨食佢餐飯,係覺得你有冇當人係你家人一份子,既然出咗呢啲問題,咁而家咪各有各食囉,好彩有疫症呢兩三年,大條道理冇乜聚餐。我因為呢啲聚餐嘅事,成日同我老公嘈,你鍾意出錢做水魚你嘅事,唔好影響我。

水晶宮

happy44 發表於 22-5-22 20:57
見到男家啲人都眼冤

係㗎,少見為妙。俾面自己老公是出現吓。我唔係舊時代嗰啲女人,嫁咗入去做人工人,佢啲女佢都冇做人工人咁服侍佢哋自己奶奶啦。做乜要雙重標準要求人哋做啊?

水晶宮

smpoon 發表於 22-5-22 21:25
俾個叻你
有啲99就係恰新抱唔敢出聲,你夠薑話番佢,佢就唔敢咁得戚
...

冇人天生要人為敵嘅,我都係唔到過分果下我都裝聾費事出咁多聲嘅。但去到一個點,踩到佢自己個仔度,影響到自己,咁就要出聲囉。我唔係介意俾人話,唔該話嗰個人本事過我先好出聲話我。唔係話睇唔起佢哋,好似我老爺開口埋口話我哋傻仔,話我哋做嘅某啲決定,又唔見佢人生過得有幾成功,有幾值得我哋參考?如果佢咁勁就唔會人生咁多失敗嘢,連最簡單比仔女完成大學教育,都做唔到。都要仔女犧牲升學去成就佢嘅自私,為呢種人值得我借鏡參考嗎?

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 08:06
冇人天生要人為敵嘅,我都係唔到過分果下我都裝聾費事出咁多聲嘅。但去到一個點,踩到佢自己個仔度,影響 ...

佢好過份話自己個孫傻仔, 呢啲人死咗都唔使為佢傷心, 擔花買水

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 08:33
佢好過份話自己個孫傻仔, 呢啲人死咗都唔使為佢傷心, 擔花買水

所以我對佢沒咩好感,佢自己說廢話,沒面子是佢。為老不尊也。我老公啲叔叔們全部都高等教育,談吐溫文有內涵,而且有本事有錢。係不知點解我老爺係相反。佢讀書少都算,但對人欠基本尊重。之前有套電視劇「香港愛情故事」(好似呢個名);裡面那位男角色(白彪飾演)直程同我老爺8-9成性格似!

我算好彩了,我沒同佢同住。之前大姑縮皮一家幾口係娘家住,我老爺成日打罵佢外孫。(當然那小孩都頑皮)。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 20:51

所以我對佢沒咩好感,佢自己說廢話,沒面子是佢。為老不尊 ...

你老爺又大男人, 但有冇料到,死要面

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 20:56
你老爺又大男人, 但有冇料到,死要面

全對!我好討厭呢種男人。我經常提我老公,如果佢老咗似我老爺咁性格,我一定走佬。我頂唔順呢種男人。呢個世界有啲男人性格好好,又顧家,又賺到錢,而且謙虛低調。呢一種先至係好男人。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 20:58
全對!我好討厭呢種男人。我經常提我老公,如果佢老咗似我老爺咁性格,我一定走佬。我頂唔順呢種男人。呢 ...

我 99又係冇讀過書, 字都唔識多隻,但有扮識嘢, 如果佢冇辣興我,我就唔理佢,

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 21:02
我 99又係冇讀過書, 字都唔識多隻,但有扮識嘢, 如果佢冇辣興我,我就唔理佢,
...

基本上我哋做新抱嘅,如果人哋唔串親我哋,我哋都係懶得出聲,食飯㗎啦。求其食完餐飯閃㗎啦,仲同佢交代咁多嘢咩。講真啦,食佢嗰餐飯我仲攰過返工啊。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 21:04
基本上我哋做新抱嘅,如果人哋唔串親我哋,我哋都係懶得出聲,食飯㗎啦。求其食完餐飯閃㗎啦,仲同佢交代 ...

係有佢繼續做井底之蛙, 我哋繼續食花生

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 21:05
係有佢繼續做井底之蛙, 我哋繼續食花生

係架。都費事理咁多野。我出得聲寸佢,某程度上都係教精佢。佢自己想下吧?

啲老爺奶奶成日覺得心抱惡,難道女婿不惡咩?女婿都一樣難頂啦。我只係覺得,有道理的野,大家理性討論係ok.但如果做到大細超咁處事,我就一定不服,亦不會聽咁多歪理。

我有時都同我老公講,唔好淨係得我講,你客觀啲將呢件事攞出嚟同你身邊啲朋友討論下,你睇吓人哋點評論呢啲事,你唔好話發生你身上,你話有個人有呢啲咁嘅事,你覺得嗰個人嘅老爺奶奶係點?當你問10個人, 10個人都係答你,老爺奶奶真係衰,如果咁嘅話,其實都已經好客觀,即係你老婆冇錯啦。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 21:10
係架。都費事理咁多野。我出得聲寸佢,某程度上都係教精佢。佢自己想下吧?

啲老爺奶奶成日覺得心抱惡, ...

啲男人點會同佢朋友講,佢老豆老母, 婆媳問題啲男人只會用鴕鳥政策 對付佢,係 99眼中, 女婿有養佢個女, 所以會對佢客氣啲, 新抱只會使佢個仔啲錢, 一定唔會同你客氣

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 21:16
啲男人點會同佢朋友講,佢老豆老母, 婆媳問題啲男人只會用鴕鳥政策 對付佢,係 99眼中, 女婿有養佢個女 ...

對。你說得很正確,我又多了個觀點看呢樣野。

所以我唔會做家庭主婦就係咁解,有份工有收入,點都有啲尊嚴,講句嘢都大聲啲,唔使佢下下覺得佢個仔有份養我。我自己都有賺錢比自己洗。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 21:18
對。你說得很正確,我又多了個觀點看呢樣野。

所以我唔會做家庭主婦就係咁解,有份工有收入,點都有啲尊 ...

我係FTM, 當初我有咗bb都同老公傾好曬, 先做 FTM, 到我生左BB我奶奶特登搭車入嚟我屋企同我講, 叫我唔好做FTM, 驚死我洗曬佢個仔啲錢

kwhkwh    發表於 22-5-23 23:45

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 21:21
我係FTM, 當初我有咗bb都同老公傾好曬, 先做 FTM, 到我生左BB我奶奶特登搭車入嚟我屋企同我講, 叫我唔好 ...

好多年前,我只係有半年由全職變做兼職,就係轉左兼職嘅時候,隻大毒姑已經喺度出聲話我,問我幾時先捨得搵份長工。驚死我用佢阿哥啲錢咁款。所以到返佢轉做家庭主婦嘅時候,我第一句喺WhatsApp度串番佢轉頭,我話點解當日我做兼職,你要咁講說話,而家你做家庭主婦我係咪可以話你食你老公啲錢,話你係寄生蟲?

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 21:25
好多年前,我只係有半年由全職變做兼職,就係轉左兼職嘅時候,隻大毒姑已經喺度出聲話我,問我幾時先捨得 ...

關你隻大毒姑咩事呀, 返工嘅事你兩公婆傾掂佢, 佢有乜嘢資格出聲話你, 叫佢食屎啦

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 21:29
關你隻大毒姑咩事呀, 返工嘅事你兩公婆傾掂佢, 佢有乜嘢資格出聲話你, 叫佢食屎啦
...

梗係奶奶借佢把口嚟表達佢嘅不滿,等我去討厭毒姑啦!根本奶奶同兩隻毒姑都係同出一轍,佢以為我淨係憎毒姑,其實我會憎埋佢!因為如果你唔認同你個女嘅做法,你已經一早出聲話佢啦。

大毒姑講呢啲嘢嘅時候,正正係一家人食飯嘅時候。我老公聽到冇反應,我奶奶聽到都係冇反應,咁表示乜嘢啊?我老公呢就係乜都唔理,唔覺得有事發生,亦都唔覺得會委屈咗佢老婆。所以而家我會畫公仔畫出腸,講明我嘅感受,我會話俾佢聽呢啲說話令我很不爽。因為你唔講,冇人會知你諗乜。

男爵府

Astra00 發表於 22-5-23 21:34
梗係奶奶借佢把口嚟表達佢嘅不滿,等我去討厭毒姑啦!根本奶奶同兩隻毒姑都係同出一轍,佢以為我淨係憎毒 ...

有啲男人就算你畫出腸佢都唔會處理㗎, 所以最好嘅方法就係唔見佢哋, 話知佢哋講乜, 佢哋吹得我脹呀

水晶宮

happy44 發表於 22-5-23 21:39
有啲男人就算你畫出腸佢都唔會處理㗎, 所以最好嘅方法就係唔見佢哋, 話知佢哋講乜, 佢哋吹得我脹呀 :jo ...

你咁講又啱呀,所以我咪同自己講,避得一劫得一劫。(冇錯,同佢嗰啲屋企人食飯,我覺得係一個劫!)最難得我老公自己提出各有各食。嘩我聽到不知幾開心,拍晒手掌。至少見少啲我唔想見嘅人。

首頁
23456...20

尾頁

跳至