自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

親子王國15週年勳章

呢隻pan 好用嗎?想買隻好pan 煎野,有無好介紹?thanks

男爵府

麥石鍋的塗層是特氟龍,就是一般不粘鍋的塗層,只不過使用了噴塗技術,產生了麥石的花紋而已。現在商家基本都會標出是“麥石色”不粘鍋。

珍珠宮

我琴日都打算買過隻中型煎Pan,朋友屋企有幾款:美亞premium、德國製Tefal同Neo Flam FIKA IH,佢話美亞嗰個最貴但係最唔好用,好簡單炒菜,就出嚟嘅菜似係焗熟多個炒熟,Tefal都好,受熱均勻,但佢最推薦韓牌neo flam,一黎靚,二黎唔落油都唔黐,煮完任何野用廚紙抹一抹都乾淨左9成!聽完佢咁講我即刻入貨,我喺Gmarket買連埋個蓋同運費都平過喺香港買淨係個Pan,而家等收貨
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

大宅

育兒性格勳章

呢隻未用過,近排買左tafal , so far 未黐底

la_source    發表於 22-5-26 12:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

都係塗層鑊
如果你用易潔時容易整花
佢都一樣咁易花

goldpiglet    發表於 22-5-26 10:03

公爵府

回覆樓主:

我隻 tefal 用咗6~7年,好用~

複式洋房

Pa123 發表於 22-5-24 22:21
麥石鍋的塗層是特氟龍,就是一般不粘鍋的塗層,只不過使用了噴塗技術,產生了麥石的花紋而已。現在商家基本 ...

公爵府

親子王國15週年勳章

ferrari2007 發表於 22-5-24 22:40
我琴日都打算買過隻中型煎Pan,朋友屋企有幾款:美亞premium、德國製Tefal同Neo Flam FIKA IH,佢話美亞嗰 ...

gmatket 好多neo flam . 我想買26cm pan . 但同款的有D寫for 電磁爐,有D無寫,我不是電磁爐,可有款式推介?thanks

公爵府

親子王國15週年勳章

mymarigold 發表於 22-5-25 00:37
我隻 tefal 用咗6~7年,好用~

我去望望,thanks

珍珠宮

BBG1 發表於 22-5-25 07:45
gmatket 好多neo flam . 我想買26cm pan . 但同款的有D寫for 電磁爐,有D無寫,我不是電磁爐,可有款式推 ...

我自己係用電磁爐,我都係買咗隻26
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珍珠宮

BBG1 發表於 22-5-25 07:45
gmatket 好多neo flam . 我想買26cm pan . 但同款的有D寫for 電磁爐,有D無寫,我不是電磁爐,可有款式推 ...

朋友話ih就係電磁爐用,佢自己就明火煮食嘅,佢都買來用即係都可以啦

象牙宮

BBG1 發表於 22-5-24 22:18
呢隻pan 好用嗎?想買隻好pan 煎野,有無好介紹?thanks

【消委會建議】7招易潔鑊保養方法!切忌用凍水散熱
https://www.hk01.com/sns/article/259301

消委會建議7招保養小技巧
1. 避免使用尖銳的金屬鑊鏟或叉,宜用木、塑膠或矽膠製用具攪拌食物。
2. 用後應讓易潔鑊自然冷卻,不應立即注入冷水,以免因溫度急劇變化而變形。
3. 使用前,應先用混和清潔劑的暖水,以海綿或碗布清洗易潔鑊,切勿使用金屬刷或粗糙的百潔布洗擦,以免刮損塗層。
4. 勿以大火或高溫乾燒易潔鑊,宜先放食油或水,並以低至中火烹煮。
5. 不宜將食物長時間留在易潔鑊中,應將煮好的食物移到其他容器內。
6. 持續高溫加熱或會縮短易潔塗層的壽命及引致鑊身變形。
7. 易潔塗層一旦脫落,會逐漸失去抗黏功能,情況嚴重便應停用。

happy cooking

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

我岩岩轉左呢隻,用左一個月左右,唔知耐唔耐用 但幾好用

珍珠宮

BBG1 發表於 22-5-24 22:18

正嘢嚟

男爵府

ferrari2007 發表於 22-5-24 22:40
我琴日都打算買過隻中型煎Pan,朋友屋企有幾款:美亞premium、德國製Tefal同Neo Flam FIKA IH,佢話美亞嗰 ...

neoflam
前排gmarket買左,平香港好多,又靚又好用

公爵府

333s 發表於 22-5-25 21:54
【消委會建議】7招易潔鑊保養方法!切忌用凍水散熱
https://www.hk01.com/sns/article/259301

thanks

公爵府

親子王國15週年勳章

ferrari2007 發表於 22-5-25 21:49
我自己係用電磁爐,我都係買咗隻26

好多款,你買左邊隻26?

公爵府

親子王國15週年勳章

ferrari2007 發表於 22-5-25 21:50
朋友話ih就係電磁爐用,佢自己就明火煮食嘅,佢都買來用即係都可以啦
...

好多種,佢買左邊隻款?

公爵府

親子王國15週年勳章

LITLITPIG 發表於 22-5-26 06:06
neoflam
前排gmarket買左,平香港好多,又靚又好用

好多款,你買乜款?

男爵府

BBG1 發表於 22-5-26 07:13
好多款,你買乜款?

我係電磁爐,買左哩d