自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

各位好,家人剛確診心臟衰竭 ,請問有朋友或家人有這方面的經驗嗎?,如飲食或保健品,湯水各方面,可以分享下嗎?
因為屋企人有病,很担心想攞多些資料希望可以幫到佢,先謝謝各位

侯爵府

回覆 yee183 的帖子

請問有冇jm幫忙教吓我,先謝謝各位

大宅

yee183 發表於 22-5-26 22:45
回覆 yee183 的帖子

請問有冇jm幫忙教吓我,先謝謝各位

我媽都懷疑有心臟衰竭,下星期照心臟超聲波。醫生曾提醒要少鹽,每日飲最多 1 公升水,留意有冇水腫。

伯爵府

yee183 發表於 22-5-26 15:42
各位好,家人剛確診心臟衰竭 ,請問有朋友或家人有這方面的經驗嗎?,如飲食或保健品,湯水各方面,可以分 ...

幫手推,祝福你家人

侯爵府

heily123 發表於 22-5-26 23:06
幫手推,祝福你家人
謝謝你

珍珠宮

yee183 發表於 22-5-26 15:42
各位好,家人剛確診心臟衰竭 ,請問有朋友或家人有這方面的經驗嗎?,如飲食或保健品,湯水各方面,可以分 ...

心臟有事,飲食要低鹽低脂,如果醫生有叫,就要控制飲水量。
心衰唔需要補乜補物,每日適量運動反而好重要,咁先keep到心肺功能唔差落去,運動唔需要大量激烈的,步行半小時已經好好!做得幾多做幾多。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

melobaby 發表於 22-5-26 22:53
我媽都懷疑有心臟衰竭,下星期照心臟超聲波。醫生曾提醒要少鹽,每日飲最多 1 公升水,留意有冇水腫。
...

唔係要控制水量架?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我媽有心臟衰竭,但係醫院冇咩特別吩咐,好似叫佢唔好特別飲太多水,不過佢平時都低鹽低油兼無糖,又唔係飲好多水,所以飲食上一切照舊

侯爵府

bufferzone 發表於 22-5-27 09:02
我媽有心臟衰竭,但係醫院冇咩特別吩咐,好似叫佢唔好特別飲太多水,不過佢平時都低鹽低油兼無糖,又唔係飲 ...
你好,醫生冇吩咐佢點飲食,所以上黎問下各位,上網睇話花旗參+田七粉可強壯心臟唔知有冇人試過。

侯爵府

wan_sosin 發表於 22-5-27 08:21
心臟有事,飲食要低鹽低脂,如果醫生有叫,就要控制飲水量。
心衰唔需要補乜補物,每日適量運動反而好重要 ...
你好,家人早晚都有散步,但而家確診左,上網睇到花旗參+田七粉對心臟好想買啲比佢試下,唔知好唔好,
謝謝你回覆

珍珠宮

yee183 發表於 22-5-27 13:26
你好,家人早晚都有散步,但而家確診左,上網睇到花旗參+田七粉對心臟好想買啲比佢試下,唔知好唔好,
謝 ...

要睇心衰原因是甚麼,花旗參田七有疏通血管作用,如果係冠心病,有血管塞等情況,即是心血管唔好就比較適合。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yee183 發表於 22-5-27 13:10
你好,醫生冇吩咐佢點飲食,所以上黎問下各位,上網睇話花旗參+田七粉可強壯心臟唔知有冇人試過。

佢冇特別既飲食或者食療,亦一向唔食中藥
跟平時飲食一樣

珍珠宮

yee183 發表於 22-5-27 13:10

想食中藥的話,最後睇/問下中醫

首頁

尾頁

跳至