心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021年二月,爸爸突然手震震,口齒不清,我們送了他入醫院,才發覺不是中風,而係胃出血!

轉了去私家醫院確診係胃癌!在八十幾歲高齡之下成功做了個大手術,好不容易知道切得清,期間媽媽、妹妹和我也很珍惜餘下嘅日子,和爸爸一起去覆診,去酒樓飲茶,跟他去公園哂太陽,一齊去吃自助餐,原來癌細胞悄悄復發,上星期六吐了幾口鮮血,我們送他入私院,為的時可見他幾面。

大宅

rexmom 發表於 22-5-27 20:34
2021年二月,爸爸突然手震震,口齒不清,我們送了他入醫院,才發覺不是中風,而係胃出血!

轉了去私家醫院 ...

到了今天,他意識開始模糊,有人說癌病會很痛,醫生已開了嗎啡幫佢止痛,見他愁眉深鎖,每次呼吸也很努力,真係好深痛!

縱使對爸爸萬般不捨,但媽媽和我們都唔希望他太痛苦….

點解死亡會咁辛苦?唔知道他還要等幾耐才可以脫離苦海?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

小傑媽媽 發表於 22-5-27 22:09
樓主,而家可以做既就只有盡量抽多d時間陪你爸爸,多d同佢傾計,佢有咩心願未了就盡量幫佢完成,你爸爸而 ...

多謝小傑媽媽! 爸爸今早已安祥離世,脫離苦海。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

rexmom 發表於 22-5-28 09:06

樓主我好明白你嘅心情,一方面唔捨得爸爸離開,一另一方面見爸爸辛苦又痛心,諗下爸爸宜家已經脫離病魔對佢嘅傷害,你爸爸會係天堂生活得好舒服好開心,會一直守護住你一家人,祝福你同家人好好生活下去

水晶宮

節哀

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

節哀順變

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

感同身受,大家互勉!我亦失去我摯愛的媽媽!
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

大宅

joejoemum 發表於 22-5-28 14:14
感同身受,大家互勉!我亦失去我摯愛的媽媽!

多謝大家,一起努力,讓先人安心!

大宅

rexmom 發表於 22-5-28 14:31
多謝大家,一起努力,讓先人安心!

希望樓主早日釋懷
:-D :-?

男爵府

rexmom 發表於 22-5-27 20:34

轉了去私家醫院 ...

樓主,節哀順變

大宅

節哀順變,我老爺之前胃出血,今個星期日照,佢今年75歲啦,好擔心佢有咩事,最近仲老人癡呆,連自己地址都唔記得。點解人老咗要經歷咁多病痛

侯爵府

回覆樓主:

癌症真係好可怕,不斷侵蝕健康。我爸舊年都是確診癌症,曾經穩定一排,依家我每天都是活在惶恐之中

大宅

CSS701 發表於 22-7-9 19:51
癌症真係好可怕,不斷侵蝕健康。我爸舊年都是確診癌症,曾經穩定一排,依家我每天都是活在惶恐之中
...

既然係冇得避,就要珍惜現在的時間,活在當下!

侯爵府

rexmom 發表於 22-7-9 19:56
既然係冇得避,就要珍惜現在的時間,活在當下!

係,人生必經

首頁

尾頁

跳至