論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人個姐姐試過?乜唔係香港公民先至會被抽中?可以申請豁免?

珍珠宮

Chichiban 發表於 22-6-3 09:38
有冇人個姐姐試過?乜唔係香港公民先至會被抽中?可以申請豁免?

工人姐姐好高學歷?

大宅

talktime 發表於 22-6-11 13:02
工人姐姐好高學歷?

冇大學畢業。都唔知點解會被抽中

珍珠宮

Chichiban 發表於 22-6-11 13:53
冇大學畢業。都唔知點解會被抽中

?

男爵府

應該係假

大宅

mondd 發表於 22-6-12 15:56
應該係假

假既意思係封信係假?定係你話我講既嘢係假?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

香港公民至有資格。 你有見過法庭文件? 如果佢可做陪審員, 即香港合法公民, 使打4千幾工? 以佢地咁貪, 一定要求本地工人人工。

如果比封法庭文件你睇, 打去confirm吓。

大宅

lily-of-valley 發表於 22-6-12 18:31
香港公民至有資格。 你有見過法庭文件? 如果佢可做陪審員, 即香港合法公民, 使打4千幾工? 以佢地咁貪 ...

我都wonder點解姐姐唔係香港公民都會被抽中。封信喺我度,我未打去confirm

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Chichiban 發表於 22-6-12 18:47
我都wonder點解姐姐唔係香港公民都會被抽中。封信喺我度,我未打去confirm
...
你明日打去問吓乜事?

大宅

lily-of-valley 發表於 22-6-12 18:57
你明日打去問吓乜事?

會,都想知下咩事

象牙宮

Chichiban 發表於 22-6-12 19:04
會,都想知下咩事
真係好奇怪。

大宅

樓主有update 嗎?

大宅

silly.cat 發表於 22-6-16 19:09
樓主有update 嗎?

打左去問,原來做jury係唔需要係香港永久居民,只要係香港居民便可。不過要係中文或英文其中樣語言係熟悉既語言,我話我姐姐英文唔係咁好,可以申請豁免

男爵府

Chichiban 發表於 22-6-16 20:53
打左去問,原來做jury係唔需要係香港永久居民,只要係香港居民便可。不過要係中文或英文其中樣語言係熟悉 ...

印象中做陪審員要大學畢業,當年我都被抽中過,應該係喺大學個database度揾人? 我反而有興趣知工人姐姐嘅學歷香港政府點樣verify?

大宅

mondd 發表於 22-6-16 23:11
印象中做陪審員要大學畢業,當年我都被抽中過,應該係喺大學個database度揾人? 我反而有興趣知工人姐姐嘅 ...

我都以為係。個職員有講過話佢地既high school畢業又唔等於我地既high school,所以都唔可以verify到

象牙宮

吓? 乜佢地咁嘅英文? High School就得? 唔使永久居民? 容乜易判錯案? 工人D野? 佢話自己 Bachelor , Master都得。 我以前大食bun vicky, 話佢自己係滅威乎midwife. 應該好乾淨, 一樣污厘單都。

民房

工人做得到陪審員?

首頁

尾頁

跳至