自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

事件係上年八月發生, 我到今日都好後悔幫我仔報讀左呢間小一面試班, 好想喺度宣洩一下, 順便俾咁多位媽媽知, 要小心選擇補習社

今日有單新聞, 講關於一個電視台一個節目報導冶療師爆鬧個三歲小朋友令佢半夜起打媽媽, 我心裡面諗返起呢個永世難忘的經歷, 還好, 我個仔問題都無咁嚴重

上年小朋友K2, 我見自己小朋友都開始需要準備小一面試, 就睇下身邊有邊啲課程可以俾佢玩下, 主要都係練下自信心, 玩樂為主, 之後發現原來學術上都重要, 就經朋友介紹下, 知道左呢間本身喺西營盤正街, 現在搬左去德輔道西, 發夢發到好大嗰間補習社, 因為佢不停強調自己有兩個小朋友, 又講到堅守教育小朋友, 又話自己好有理想咁, 我就就好放心交學費, 俾我仔去學下野

上左大約一個月, 每星期一堂, 都無乜問題, 但到大約第五堂, 我仔去到門口就話"想返屋企", 呢個行為似係初入K1分離焦嗰種狀態, 喺第五堂呢日, 我地無上堂, 返左屋企, 我喺屋企好嬲咁鬧我個仔, 我問佢點解去學下字都唔肯, 佢喊得好勁, 嗰一刻我個心真係有啲嬲, 成件事之後係不停既內疚, 呢一堂, 老師無補堂我好理解, 因為係我地問題

之後一星期再去上堂, 嗰一刻我仔又係分離焦慮咁, 我喺門口問嗰個C SIR, 我話"我仔上其他堂都無呢個問題, 喺度發生過咩事呢?" 嗰個C SIR用一個不可一世既表情回答我"我唔知呀!", 我對我仔半推半就咁再跟埋佢入去, 佢就肯行入去上堂, 我等左陣見佢坐定左無乜傷心聲就離開, 但當我返去接佢時, 我喺門口聽到佢喺門後面喊緊, 當開門時我見到小朋友們排左隊準備行出黎, 我聽到我仔喺隊尾喊得好勁, 喺我仔前面個小妹妹好好心咁, 用手想拖我個仔一齊出黎, 但呢個C SIR係即時出手阻止, 仲講左一句"唔好理佢! 由得佢喊!", 我聽到呢句, 我就即上前接走我仔, 呢一刻, 我未見過有老師會係咁同小朋友講野, 我就知道左, 問題就喺呢度, 同埋喺家長們面前都可以咁講, 背後點對我個仔我真係好想知......之後我就無再去呢度上堂, 而剩低未用過既一個半月學費都無退還, 喺度提提大家, 交學費一個個月或者一堂堂咁交, 未上過堂一般中心都係會不設退還. 就算好似我呢個情況下停學都唔會有得退.

接著, 我仔既分離焦慮開始出現喺佢其他課外堂, 連K3返學都有呢個焦慮, 幼稚園老師都好好咁打黎關心, 又抽時間去陪我個仔令佢慢慢習慣, 好在有間好既幼稚園支援, 真係好多謝呢間幼稚園幫我修補我自己的過錯.......到今日, 經過左八九個月, 我仔回復到去之前既心理水平, 仲多左學踢波同鋼琴, 佢都好開心咁去上堂. 仲好好彩咁, 小一收到一個OFFER...大抽獎又抽到第一志願, 叫做不幸中之大幸......

搵補習社, 要留意教學方式是否適合子女, 對於呢間, 我仔性格真係同佢夾唔到, 但我見唔到我仔同其他中心ssss有呢啲問題.

宣洩完畢~!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

咁都唔洗一生後悔既....
人一生中又少不免做左D錯事
過左去就算 ~ 而家結局味幾好~

大宅

回覆樓主:

我知你講邊間呀,後來你冇再了解發生咩事嗎?有冇再問小朋友?佢仲記唔記得。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

dchanchan 發表於 22-6-8 16:17
事件係上年八月發生, 我到今日都好後悔幫我仔報讀左呢間小一面試班, 好想喺度宣洩一下, 順便俾咁多位媽媽知 ...
同情你,小朋友上課如果開心佢會中意上課,相反的話就要留意

伯爵府

Xmas吸收勳章

事件係上年八月發生, 我到今日都好後悔幫我仔報讀左呢間小一面試班, 好想喺度宣洩一下, 順便俾咁多位媽媽知 ...

講開又講,我上年去樓上鋪買嘢,等(emoji)離開期間聽到有一個女導師(功輔班)好大聲咁鬧小朋友,聽到都覺得心痛….

珍珠宮

樓主,我明白你個種心痛,其實如果唔係參加過課程,你又點知嗰間學習中心好唔好呢?

有啲真係出名好鍾意罰小朋友留堂,好嚴,啲小朋友好憎間中心畫到啲牆壁花晒,我唔知你有冇聽過,我真係怕怕,最驚本身好鍾意嗰科變咗唔鍾意……其實,以後最緊要留意小朋友參加課程開唔開心就OK,正常應該係好鍾意去呢啲課程,如果有異樣,就真係要留心…..

fairplay    發表於 22-6-8 20:57

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有時我覺得啲小一面試班好呃錢,有冇用真係見仁見智
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

回覆樓主:

關心小孩,傾下學校情況,開唔開心, 成績差睇下大家點改善

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

雖然我囝已經大個仔,以前都參加過好多嘜班物班,不論是playgroup或是補習,都唔可以太過相信個導師,應相信仔女的反應,尤其是不尋常的反應其實是有啲嘢的。
我囝升小四時參加了普通話班,見佢越來越反感去上,一問之下,原來個老師成日鬧佢神經病,因為囝上過不同既班,都冇不愉快的情況,所以我係100%相信是老師的問題,我向補習社反映及不滿老師的態度,餘下有幾堂我亦冇信心比個仔再去上。

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

出面私人機構,懂得處理小朋友情緒,又有耐性既導師,係幾難揾,真係要試過先知。

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

esmehouse 發表於 22-6-8 17:21
有時我覺得啲小一面試班好呃錢,有冇用真係見仁見智

小朋友基本有自信,去到邊都唔怕
無自信嘅上幾多堂去到邊都怕

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ching070707 發表於 22-6-8 17:38
完全同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

chanpo18 發表於 22-6-8 17:38
出面私人機構,懂得處理小朋友情緒,又有耐性既導師,係幾難揾,真係要試過先知。
...
出面啲私人機構基本上都係搵錢行先,有愛心、耐性嘅真係唔多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

經一事
長一智
咁細使乜參加呢D咁既班

侯爵府

回覆樓主:

我女由幼稚園起已好鍾意上堂。
興趣班又好,中英數補習班都好。佢每樣都話鍾意。唯一話過唔想上既係小一面試班,上了兩堂已問我可否不上,但我一次比了全學期2萬幾元,所以到最後都同佢上晒。
老師應該就冇鬧學生,但每次上完堂出來係各家長同小朋友面前會逐個講返個日評語,基本上全部小朋友都係有彈冇讚。
坐得唔直,手有郁,腳唔掂地,答得唔夠長,普通話唔好。。。
我覺得其實每堂上完都係打擊小朋友。

大宅

回覆樓主:

我試過幫個仔報英文班,試左幾堂,個仔話我知,個老師好惡,話佢依個唔識果個又唔識,你咁樣真係好唔想教,浪費佢時間,好傷佢自尊心,我知道左,無再去,個老師打比我,問我:依,今日唔見佢黎上堂既?(用温柔既語氣)我話:佢底子咁差,依樣又唔識果樣又唔識,費時你咁勞氣啦。

珍珠宮

知你講邊間

童年心理陰影影響都好大
好在你有間好幼稚園

好好陪伴小朋友成長

侯爵府

ching070707 發表於 22-6-8 17:38

應該話無自信嘅小朋友上幾多面試班都唔會有自信
小朋友自信係來源自成功嘅經驗
面試班有咩野可以令一個小朋友感受成功

男爵府

回覆樓主:

太衰,好想知邊間