自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

幸運是對手 發表於 22-6-8 18:18
我試過幫個仔報英文班,試左幾堂,個仔話我知,個老師好惡,話佢依個唔識果個又唔識,你咁樣真係好唔想教, ...

我女都試過係咁,上完一兩堂翻到屋企眼濕濕,佢話老師成日問佢問題唔識答,其他小朋友係隔離笑佢,令佢對上英文堂更加反感。後來學校老師幫佢課後輔導有好翻啲。

男爵府

小艾美 發表於 22-6-8 18:12
我女由幼稚園起已好鍾意上堂。
興趣班又好,中英數補習班都好。佢每樣都話鍾意。唯一話過唔想上既係小一面 ...

係,同感。上咗幾堂後我話我仔唔適合就quit咗。
我唔想佢令我仔失去自信

男爵府

回覆樓主:

做導師冇愛心幾叻都冇用(更多是又冇料又冇愛心)
我以前有位同事,可以由得個3歲小朋友喊足1個鐘,一係喪鬧d小朋友。試過好惡咁趕小朋友出課室(我心諗:人地比左$,你趕人出去? )
有d小朋友一到上佢堂就唔肯入課室,驚到喊。。
同場我d學生見到都驚埋一份。
太多家長投訴,最後老細炒左佢

珍珠宮

回覆樓主:

好彩你見到,知道什麼情況

所以有時候我們要相信自己的小朋友為何不喜歡上學的原因,要好好的去了解他們的心理情況。

往往很多家長一直只懂得在埋怨自己的小朋友不乖,不懂事,其實是大人把小朋友逼上死胡同。

別墅

回覆樓主:

囝囝差唔多2歲時 奶奶湊開,但咁啱奶奶嗰日要去醫院覆診,我同老公又請唔到假 所以就交咗小朋友去樓下幼兒託管嘅嗰啲慈善機構啦幫手照顧小朋友兩三個鐘($20/hour ) 。

到我奶奶去接返佢嘅時候,發現佢仍然坐喺架bb車度,喊到成面眼淚鼻涕都冇人幫佢處理 自此之後佢每次經過嗰個慈善機構就會好驚唔肯行過去,但因為佢太細個我哋都問唔到佢係發生咩事,但我估計嗰兩三個鐘佢就係畀人綁咗喺bb車上冇喐過,但明明辦事處嗰度話會俾小朋友畫畫睇圖書玩玩具,點知全部都冇比我小朋友去做,由得佢喊 。

我囝大個左識表達啦只係話係果度好唔開心

男爵府

回覆樓主:

樓主可以pm 名嗎?

大宅

dchanchan 發表於 22-6-8 16:17
事件係上年八月發生, 我到今日都好後悔幫我仔報讀左呢間小一面試班, 好想喺度宣洩一下, 順便俾咁多位媽媽知 ...

可以pm邊間嗎

首頁

尾頁

跳至