自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無JM知道香港有無藥物回收

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

幫推~

禁止訪問

水晶宮

換轉角色,如果你是提供藥物的醫療機構,除了藥廠之外,你敢唔敢在其他地方/來源收啲藥回來,再配俾病人?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

回覆 bbc325 的帖子

藥物轉贈可行嗎?方健儀

畢竟香港仍未訂立《好人法》,服後如有任何健康問題,誰來負責?

最終我聯絡上緊密合作夥伴「癌症資訊網」,他們有口服藥物轉贈配對計劃,施與受都要符合一些條件,包括轉贈的藥物一定不能過期,必須在香港註冊;受贈者屬未能負擔私營體系的醫管局公立醫院病友,以及有醫生紙證明他是真實用家,防止轉售圖利。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/column/article/3269098/%E8%97%A5%E7%89%A9%E8%BD%89%E8%B4%88%E5%8F%AF%E8%A1%8C%E5%97%8E%EF%BC%9F

子爵府

bbc325 發表於 22-6-9 15:51
請問有無JM知道香港有無藥物回收

係冇的, 我曾打去問醫院姑娘可以怎處理家人剩下的藥物, 有沒有得回收,姑娘答沒有, 我自行棄置

abirdma    發表於 22-6-10 10:59

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

當你從政府配葯處取葯,發現乜種药家中特別多,可即時比返佢,但當你離開,返轉頭再比佢,佢哋係唔會要。

同埋當你比左佢哋,返轉頭問返佢拎返,又係唔得。

以上我去政府拎药,葯劑師同我講

男爵府

2024年龍年勳章

只好轉贈比相熟朋友啦 或你攞上黎free,有需要自然會有人要

子爵府

回覆樓主:

藥物可能涉及人身問題,政府唔會幫回收。所以唔啱既藥 (即後來醫生叫停用)都沒法處理,掉入垃圾桶。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

香港應該無,止痛藥嗰啲成日有最好唔好拎,浪費

男爵府

BK Milk勳章

我親身經歷:
仔有腦科病,最初係喺私院確診,然後再拎轉介信排期等政府。排期時要睇腦科醫生,醫生費同藥費都好貴。

當時我問私家醫生,藥我可唔可以喺藥房度配,以減輕負擔,佢話可以。

於是我有朋友話識相熟藥房,可以幫我平啲買到。朋友幫我買咗,再轉交比我。我返到屋企拎出嚟睇,見到有一枝個盒係貼住政府藥房嘅label, 有晒病人名同食嘅份量。而且嗰枝係開過!

當然我退返。但呢個經歷令我覺得,係會有病人出售有多嘅藥比藥房再賣出。

男爵府

回覆樓主:

特别公立覆診(老人家),醫生轉藥,之前都不要(全新未到期),一大包扔掉。浪費公帑

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

POLLY88 發表於 22-6-10 10:30
特别公立覆診(老人家),醫生轉藥,之前都不要(全新未到期),一大包扔掉。浪費公帑
...

回收比其他病人用,又話唔安全

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

我家都有一大袋藥,阿爸早排不斷住院又出院,差不多次次都重新出藥。
唯一自己可用的就是Panadol

水晶宮

Yenyenng 發表於 22-6-9 23:26
我親身經歷:
仔有腦科病,最初係喺私院確診,然後再拎轉介信排期等政府。排期時要睇腦科醫生,醫生費同藥 ...

應該唔係公開賣,所以係「相熟藥房」

水晶宮

fishballbaby 發表於 22-6-10 10:34
我家都有一大袋藥,阿爸早排不斷住院又出院,差不多次次都重新出藥。
唯一自己可用的就是Panadol

我會直接同醫生講,手上有幾多藥,咁醫生寫藥單就唔會寫咁多,減少浪費。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

pauline_c 發表於 22-6-10 10:36
我會直接同醫生講,手上有幾多藥,咁醫生寫藥單就唔會寫咁多,減少浪費。
...

出院時醫生已經開好哂藥,唔係平時睇醫生,所以冇得唔要呀!

象牙宮

y.ng 發表於 22-6-9 18:00
當你從政府配葯處取葯,發現乜種药家中特別多,可即時比返佢,但當你離開,返轉頭再比佢,佢哋係唔會要。

...
上次幫屋企人攞藥,有好多必理痛,
我話屋企好多,呢d唔攞得嗎?
藥房話你地下次同醫生講,要攞走。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 22-6-10 10:44
上次幫屋企人攞藥,有好多必理痛,
我話屋企好多,呢d唔攞得嗎?
藥房話你地下次同醫生講,要攞走。

之前free gp好多人送,而家谷規改左,唔比了
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至