網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

淘寶買親衫D SIZE 都唔啱, 次次都會細D, 究竟要圁度先會啱?
我買落嚟D衫都會窄

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

間都可能唔同,好似最近買拖鞋咁簡單既,依間鋪唔係計總長度,係計內長,唔多合理,最後跟波鞋碼買,好在買岩左

男爵府

kpho 發表於 22-6-10 23:08
淘寶買親衫D SIZE 都唔啱, 次次都會細D, 究竟要圁度先會啱?
我買落嚟D衫都會窄:cr ...

只能估啱唔啱. 我試過在同一間店分兩次落單, 點知條L碼褲仲大過XL. 呢D小店有時冇貨求其車個label .

不過買衫我如果喺HK著開M, 在淘寶就會買L. 衫嘅碼一般都OK. 褲就撞彩.

我住種花家

大宅

我次次都係胸個個位窄, 但係其他部位就OK

男爵府

買過好多次佢寫嘅 size同實際 size唔同,所以而家唔會買衫,只買日用品

大宅

回覆 ikioma 的帖子

我而家都係買日用品多, 但係有時見到d好睇嘅衫又會心絲絲想買

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

買開果間就果間唔好亂轉, 要搵呎碼計 CM 的下單, 因為大陸呎吋唔同香港, 亦唔好睇碼數買。衫要度胸, 腹, 下擺, 袖口。褲要度腰, 大脾, 腳口. 睇下評語有冇偏大偏細。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

我多數會睇COMMENT, 如果唔準, COMMENT已經有人會講

大宅

回覆 szeszephoebe 的帖子

最弊我唔係好識度SIZE, 有時已經預大咗少少都唔係好啱身, 如果係內地就話可以退, 係香港冇得退, 要自己比運費

男爵府

kpho 發表於 22-6-17 21:58
回覆 szeszephoebe 的帖子

最弊我唔係好識度SIZE, 有時已經預大咗少少都唔係好啱身, 如果係內地就話可以退 ...

我度肩寬 我係44 不過會預大一個碼 中意著鬆身衫 著大碼 買加大 未試過中伏

333s    發表於 22-7-3 15:18
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

男爵府

環保接龍勳章

回覆 kpho 的帖子

買過好多衫都好岩身,內地名牌官方網站買最好,尺寸都好準,記得買前度下平日岩身尺寸,一定係cm

男爵府

回覆樓主:

買大一兩個碼一定無錯

333s    發表於 22-7-3 15:18

大宅

回覆 raylife 的帖子

象牙宮

網購服裝必學3大技巧 尺寸物料顏色不怕淘錯量自己最舒服的衫。
然后 +5-8cm
外套就要+10-15cm

教你一秒學懂如何看中國尺碼!再也不會買錯size了~
這些都是一些基本資訊:

1公斤= 大陸體重2斤/香港體重2.5磅
1斤= 10兩半斤= 5兩
1厘米= 1cm
1尺= 33.333333厘米
2尺= 67厘米
1市尺等於13.12英寸
1市寸等於1.31英寸
1尺等於33.33厘米

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

我啱啱寫咗個po關於淘寶買衫度size,大家有興趣可以睇下~
https://www.baby-kingdom.com/for ... amp;fromuid=3411891
Cova Tsui[/color]

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

多數跟咗個尺碼表 度準啲就得啦
當然要睇下用家評語有冇人講尺寸跟本唔準

如果驚自己唔識度自己就攞啲差唔多款嘅衫出嚟度下比較下

333s    發表於 22-7-17 17:43

象牙宮

客服建議  2-3XL (根據体重)
少女。瘦人可以。

但我不是少女,媽媽/中年女性 身體多數會橫D。背厚肉,腰粗,肚大,遮下先靚。 
实質,我需要瘦身 (不顯肚, 遮肚) 需买 5XL
5XL 胸圍 118cm 最舒服, 唔會熱。
4XL 胸圍 112cm 唔舒服, 貼身,好熱。

XL/2XL。
胸圍 118cm 。 
M 胸圍106cm。超超貼身。見身材。我唔多 like 易顯肚。
身上不喜歡,就要遮下,先得架。

4XL 胸圍 113cm  免強可以。

买衫要看身材最大的部位。為準。每件衣服都不同。
胸圍,腰圍,臀圍。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

我覺得通常比實物細。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至