跳至

首頁

尾頁

別墅

這裏有冇住Long Island媽媽?我哋嚟緊一家移民去美國紐約,打算在Long Island買屋,想了解一下當地的校區,我心目中Jericho或者Syosset, 校區非常好,有冇媽媽的小朋友在Jericho or Syosset就讀?可以分享一下它們的校風、課外活動、學術、老師質素、校園欺凌、小朋友返學開唔開心?謝謝(emoji)

別墅

phoebechong1111 發表於 22-6-13 16:02
這裏有冇住Long Island媽媽?我哋嚟緊一家移民去美國紐約,打算在Long Island買屋,想了解一下當地的校區, ...

我哋都想考慮埋plainview, 因為房價無咁貴,有多些選擇,相比syosset 和jericho, plainview 校區會唔會差好遠?

大宅

住緊nassau, 我地去jericho睇樓,十之八九內地人,通常媽媽帶小朋友來讀書,父親在國內那種家庭,他們用排名慕名而來,你去greatschool 看種族分佈亞洲人佔多,school tax 高去维持高質量教育支出,但去manhattan 上班唔方便,搭LiRR 差唔多個半小時。plainview - 中產地區,房價相對平d,學校評核好像中學拿到blue ribbon。

別墅

agathasweetie 發表於 22-6-15 11:48
住緊nassau, 我地去jericho睇樓,十之八九內地人,通常媽媽帶小朋友來讀書,父親在國內那種家庭,他們用排 ...

多謝你的回覆!你最後揀咗邊區的屋?近這兩年的樓價高左好多!

別墅

agathasweetie 發表於 22-6-15 11:48
住緊nassau, 我地去jericho睇樓,十之八九內地人,通常媽媽帶小朋友來讀書,父親在國內那種家庭,他們用排 ...

Blue Ribbon 是甚麼意思?如果plainview校區都好好,在plainview搵屋會多啲選擇!

別墅

如果睇學校排名,niche.com 還是greatsschool 好啲?

別墅

phoebechong1111 發表於 22-6-15 14:37
如果睇學校排名,niche.com 還是greatsschool 好啲?

睇U.S News & World Report

首頁

尾頁

跳至