自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

英國文化協會收錢後無為考生報考入學試 港生入讀劍橋夢受挫

英國文化協會發生人為失誤,在收取一名考生的考試費用後未有為考生報考,而考生要到開考當日才發現協會未為他報考,令考生入讀英國劍橋大學的夢想受挫,協會對此深表遺憾和歉意。 該名考生原本打算透過報考A-Level及STEP以升讀英國劍橋大學數學系,其中STEP(Sixth Term Examination Paper)是劍橋大學考試委員會下的一個數學入學考試,在香港通常透過英國文化協會舉辦,於是事主5月時透過英國文化協會報考STEP,惟在6月9日開考當日時,事主抵達考場才被告知自己不在應考名單當中。 由於未能應考,事主升讀劍橋大學數學系的夢想受挫。事主母親指兒子為考試準備已久,更因要專心應考而沒有報考DSE,未能透過大學聯招JUPAS報讀本地大學,直言兒子「前途盡毀」。 英國文化協會回覆傳媒時承認,由於協會發生註冊錯誤而不幸地導致事主無法參加考試,協會對是次的疏忽深表遺憾,並對考生及其母親造成的挫敗感深表歉意,協會已全額退考試申請費用,並為該考生尋找可以替代的考試方案。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

前途盡毀又太誇張, 考咗又唔一定入到。佢可以報考下一次考試, 不過,浪費了時間再準備考試。
明白失哂預算係好慘, 但唔好睇到前途盡毀咁大件事。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

又會去到試場至知無自己名?
無準考證又點知幾時邊度考?之前唔問吓咁奇怪?

珍珠宮

回覆樓主:

咁個協會真係有必要幫事主攪番掂佢喎,就咁退款同道歉咋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

laukkk 發表於 22-6-15 13:46
咁個協會真係有必要幫事主攪番掂佢喎,就咁退款同道歉咋

點攪都補唔返啦!miss咗報考deadline神仙難救

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 22-6-15 13:48
點攪都補唔返啦!miss咗報考deadline神仙難救

話晒都係英國機構同聲同氣,幫佢整個補考

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Step一年只考一次,我幫仔報完都會check下有冇報考紀錄,考生編號,唔見有打去英國文化協會都兩次,人地有報名期,過左都仲可以加錢報,你做家長唔係交左錢同表就叫仔女睇日子去考就算呀?

珍珠宮

鬼佬做野,好流,.真係要跟緊D

大宅

Protea 發表於 22-6-15 13:52
Step一年只考一次,我幫仔報完都會check下有冇報考紀錄,考生編號,唔見有打去英國文化協會都兩次,人地有 ...

同意。就算有得考都未必有得 interview, 有得 in 都唔代表人哋實收。報得劍橋點可能冇兩手,三手甚至四手準備?!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

TingTing 發表於 22-6-15 13:54
鬼佬做野,好流,.真係要跟緊D

英國文化協會係香港機構

王國長老

Step一年只考一次,我幫仔報完都會check下有冇報考紀錄,考生編號,唔見有打去英國文化協會都兩次,人地有 ...

上次阿仔報ielts,報完得個系統payment confirmation,咩都無
諗諗吓我都驚,叫阿仔打去問係咪真係有報到名

王國長老

JessMama 發表於 22-6-15 13:56
同意。就算有得考都未必有得 interview, 有得 in 都唔代表人哋實收。報得劍橋點可能冇兩手,三手甚至四手 ...

我唔信佢考IAL但全世界只報牛劍囉!
雖然BC點都係唔抵幫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

仲有A Level成績呀,點會前途盡毀呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

無考DSE系為左考A Level啫,用A Level成績可以NON JUPAS報香港既學校呀。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 22-6-15 13:58
上次阿仔報ielts,報完得個系統payment confirmation,咩都無
諗諗吓我都驚,叫阿仔打去問係咪真係有報到 ...

咪就係囉!Ielts你都會跟進啦!何況嗰個一年得一次,仲要報劍橋係填UCAS前要有成績嘅考試。

男爵府

圖自香港01

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

dolala 發表於 22-6-15 14:07
圖自香港01

即係原來有confirmation?

男爵府

Protea 發表於 22-6-15 14:11

即係原來有confirmation?

咁唔算係?!

禁止訪問

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

YOGISOELMO 發表於 22-6-15 13:33
英國文化協會收錢後無為考生報考入學試 港生入讀劍橋夢受挫

英國文化協會發生人為失誤,在收取一名考生 ...

咁基本既野都錯,以後唔駛旨意啲考生搵佢,即使適當補救了
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

首頁

尾頁

跳至