自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍惜 感恩
You got this!!

大宅

tingbb@mama 發表於 22-6-19 12:24
請問近日有幫仔女換証JM , 11歲以上 過期換領 回鄉卡,
需要帶同特區護照嗎?
因為特區護照已過期 :kissyou ...

要先整咗護照/回港證先可約期整回鄉證

珍珠宮

請問近日有幫仔女換証JM , 11歲以上 過期換領 回鄉卡,
需要帶同特區護照嗎?

無論11歲以上以下都要有有效護照或回港證

男爵府

DophinW 發表於 22-6-19 12:51

要先整咗護照/回港證先可約期整回鄉證

我仲以為十一歲已有兒童身份證就唔洗回港證,原來都要

大宅

Elsa媽咪 發表於 22-6-19 13:06

emmmmm⋯⋯因我小朋友未滿11歲佢要回港證,你最好打電話問下,我都唔係太确定

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大人都要有護照先申领到回鄉卡,所以去換咗護照先得。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DophinW 發表於 22-6-19 13:08
emmmmm⋯⋯因我小朋友未滿11歲佢要回港證,你最好打電話問下,我都唔係太确定
...

冇護照就要有回港証。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

需要帶同特區護照嗎?

11歲已有相id,所以唔駛passport喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Elsa媽咪 發表於 22-6-19 13:06

no need
放下自在

男爵府

DophinW 發表於 22-6-19 13:08
...

好的,謝謝你

男爵府

kitbebe 發表於 22-6-19 13:23
大人都要有護照先申领到回鄉卡,所以去換咗護照先得。

大人唔洗護照都可以申領回鄉卡啊!
我只用身份證就可以了。

男爵府

cattz288 發表於 22-6-19 13:27
no need

Thx

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

11歲以下因為身份證冇相,所以需要護照(申請要14日)或回港証(即日),但11歲以上身份證已有相,所以唔需要再特登申請護照。

P.S.不過我照申請護照,因為護照有效期5年,到時16歲又申請大人護照,所以5年內覺得點都用得著。

象牙宮

小肥§澄 發表於 22-6-19 13:32
11歲以下因為身份證冇相,所以需要護照(申請要14日)或回港証(即日),但11歲以上身份證已有相,所以唔需 ...

飛得先申請喇
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

零case 都上唔到!換嚟仲乜

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 22-6-19 13:27
11歲已有相id,所以唔駛passport喇

係呀 我就係唔清楚呢點 所以上黎問吓 樓上都有jm話要 我真係摸不着頭腦
珍惜 感恩
You got this!!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 22-6-19 13:52
飛得先申請喇

我指護照有效期5年,而11歲-16歲都係5年,所以費用都係一樣,幾時申請都得,咁不如早申請定。

象牙宮

tingbb@mama 發表於 22-6-19 14:36
係呀 我就係唔清楚呢點 所以上黎問吓 樓上都有jm話要 我真係摸不着頭腦
...

唔駛估估下,去中旅app睇要求就最實際
放下自在

首頁

尾頁

跳至