自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

Del

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

zoie_w 發表於 22-6-21 00:51
D同事都不喜歡我的,因我曾經因佢夾硬將工作想塞比我做時而私底下話過佢, 我對事不對人,說話講過就算,但 ...

有人嘅地方就有是非,以後唔使做好心幫人

公爵府

karenlyk 發表於 22-6-21 01:04
有人嘅地方就有是非,以後唔使做好心幫人

Del

珍珠宮

zoie_w 發表於 22-6-20 23:36
唔知由幾時開始,身邊嘅同事態度慢得冷淡,曾經我有問過一個自以為可以傾訴心事既同事知唔知發生咩事,佢初 ...

唔好當同事係朋友

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得係

水晶宮

回覆樓主:

D人無聊先鍾意杯葛人!

水晶宮

怪獸青BB 發表於 22-6-21 07:14
唔好當同事係朋友

X2.....
d同事勁假嫁,呢頭喺老闆面前數完阿A,轉頭又請阿A食野,又兜口兜面讚阿A點好點好 ,真心假到爆

大宅

回覆樓主:

一定唔係
我舉個例:
好似黑暴咁,我比某幾位黃家庭成員杯葛,因為佢哋支持黑暴,而我支持止暴。但我無做錯,仲好啱
道不同不相為謀,三觀不同而已
工作上,你做野做得好出色,或者女人生得特別靚,對其他人做成威脅,都有可能招人妒,有機會被杯葛的

男爵府

小菜豆 發表於 22-6-20 21:54
不是
做杯葛的人才有問題。

男爵府

睛靈勳章

zoie_w 發表於 22-6-21 00:51
D同事都不喜歡我的,因我曾經因佢夾硬將工作想塞比我做時而私底下話過佢, 我對事不對人,說話講過就算,但 ...

樓主唔需要理人感受,我行我素!我而家都俾人杯葛,係唔開心㗎啦!但問題竟然因為我瘦,著得斯文啲,唔鍾意.肥婆講事非,牛記笠記返工!被杯葛!我行我素唔使理其他人
火龍果

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

玩呢D幼稚野
受害人一係對呢堆人有威脅性
叻果頭
一係水準之下得緊要果款

公爵府

怪獸青BB 發表於 22-6-21 07:14
唔好當同事係朋友

Del

公爵府

回覆樓主:

Del

男爵府

唔好話同事,朋友都會後面講是非
人類本能嚟
杯葛唔一定關自己事,唔通唔幫/做某d野比人杯又係自己問題?

公爵府

lilicatcat 發表於 22-6-21 07:55
樓主唔需要理人感受,我行我素!我而家都俾人杯葛,係唔開心㗎啦!但問題竟然因為我瘦,著得斯文啲,唔鍾 ...

Del

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果你有講哂事實全部,咁當同事係朋友想搵佢作傾訴心事既對像應該係你唯一既問題。
講真唔係性別歧視,我自己係女人都會覺得女人好麻煩好多是非,盡量都唔會想參與 ,今日意見一致就冇問題,frd上加frd,聽日意見唔一致,你又先表達左自己既意見先,人地唔認同又未必出聲,心入面就埋下種子。以後你做親乜,人地都實有野講,只能話你唔好彩遇著啲同事咁幼稚

公爵府

牛年勳章

zoie_w 發表於 22-6-20 21:52
問題一定係出於自己問題嗎?

唔一定係你問題

睇晒你嘅回覆,冇對與錯,只可以講你公司工作太得閒,圍埋吹水講是非玩杯葛嘅情況唔係第一日發生,我亦相信你自己都明白,只不過今次被針對的對象唔係bcdefg, 而係換成自己啫;加上你一直自問做野ok又肯幫人,先至冇諗過會發生係自己身上,所以覺得難受!

奉勸你一句,來說是非者 便是是非人,工作場上岩傾就傾多兩句,唔岩傾就做好自己工作,就算friend唔friend返,你都唔好再參與咁多是非喇!唔好再助長是非文化喇!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

好難一概而論,有啲人真係好難頂,咪冇人想同佢玩囉,我試過係同事B強烈要求唔好叫同事A食飯,A以為係我嘅主意,真係食死貓呀,後嚟我走咗之後,B同A又咪扮冇嘢,明明就唔係我杯佢,佢仲懵盛盛

水晶宮

曾經喺職場上遇過一個人,佢淨係鍾意埋高層堆,對同level同下屬都頣使氣指,非常無禮貌。從來唔請下面嘅食嘢,就算有時大圍成班(夾埋其它dept)有人請食tea,問佢食咩,佢最多話飲杯嘢,但都要人哋拎到去佢間房俾佢飲,唔會出嚟同大家(非高層)聯誼。但老闆一嚟到,一望到老闆走就會撲出去(emoji)口恭送。久而久之大家都疏遠佢,高層生日,成班請高層食飯都無叫佢。佢就扮弱者同其他高層投訴話隔離dept head抹黑佢。
有時我哋睇到嘅未必係事實,因為唔係喺嗰班人裏面,亦無聽過另一方嘅說法。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

肯定唔係啦,杯葛人果堆都心理有問題

首頁
12345...6

尾頁

跳至