0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你哋,

順產傷口縫成點?有冇問題?
開刀傷口如何?有冇發炎?用溶線定要拆釘拆線?
醫院可以比揀開刀或順產,但想試順產,所以問咗先。

另外助產士夠唔夠?因為有朋友feedback佢生嗰年唔夠助產士,所以過程有啲立亂,此外笑氣有限供應等等⋯。

想知道最近情況,謝謝。

大宅

醫院用溶線,呢兩年生b的人少,床位、助產士都夠,政府係唔會俾你揀開刀的(除非你係高危人士),政府係要先經歷順產的過程

別墅

christyfungfung 發表於 22-6-24 09:54
醫院用溶線,呢兩年生b的人少,床位、助產士都夠,政府係唔會俾你揀開刀的(除非你係高危人士),政府係要 ...

你係開刀?傷口靚唔靚?有冇發炎問題?
政府醫院比我揀開刀或順產,所以問定。
謝謝

別墅

LittleSnail88 發表於 22-6-24 14:34
謝謝

政府開刀個傷口好大
岩岩系聯合生完

別墅

moonhiuyan 發表於 22-6-24 22:52
政府開刀個傷口好大
岩岩系聯合生完

落床係咪好痛?
橫開?未知傷口埋成點?
祝願你盡快康復,保重身體。

複式洋房

我今年3月頭在聯合生,嗰陣仲係第五波高峰,幸好落到產房人手都夠的。在產房我有要求聞笑氣,佢哋無話限用幾多,我聞完一枝佢哋都即刻幫我換第二枝。

我是第一胎,41週入院催生,有塞藥、打催生針,因為測到BB心跳跌唔俾打無痛,靠聞笑氣開到8指。之後BB心跳又跌,就有幾個醫生入來話要伸入去宮頸攞BB頭皮血來驗下是否缺氧,再決定是否要開刀。搞咗一輪都攞唔夠血,醫生話俾多個鐘我,之後開到10指,試生幾次但胎頭未下降,最後見胎心又有點不穩,先肯俾我開刀。

我開刀個傷口是打橫,15cm,要拆線的。在醫院落床走動都唔算痛,第6日拆線時無紅,但之後可能抱B拉扯到傷口 (同唔小心食咗發物),拆線之後有發炎,仲裂開咗少少,之後醫生把整條傷口全部打開,每日keep住要洗傷口,洗咗十幾日先夠乾淨再縫合返。縫完又要等11日先拆線,前後搞咗將近2個月傷口先完全埋好

我呢個case比較少見,我見其他親友在聯合生,開刀都無發炎的。

別墅

Amanda1007 發表於 22-6-25 11:19
我今年3月頭在聯合生,嗰陣仲係第五波高峰,幸好落到產房人手都夠的。在產房我有要求聞笑氣,佢哋無話限用 ...

真係驚險,仲拖咁耐先開刀,仲要傷口反覆搞咁耐辛苦媽媽了!
見有JM提及政府醫院開刀好易發炎,唔知關唔關太緊急開刀嘅關係。
如果比你再揀,依然順產定開刀呀?

大宅

LittleSnail88 發表於 22-6-24 14:34
謝謝

我順產,不過痛左1日半催生,可以順產最好順產,bb生產時,會逼肺泡出黎,對氣管好啲

複式洋房

LittleSnail88 發表於 22-6-25 18:12
真係驚險,仲拖咁耐先開刀,仲要傷口反覆搞咁耐辛苦媽媽了!
見有JM提及政府醫院開刀好易發炎,唔 ...

如果政府俾我揀,我會直接揀開刀,我覺得陣痛係勁過開刀之後的傷口痛,陣痛時吸住笑氣都好難頂...

不過開刀對媽媽身體的傷害大d,佗第二胎又有機會出現植入胎盤、子宮疤痕破裂,順產就復原得快d,但生產過程好痛。最理想係有得打無痛的順產,可惜政府話我情況不適合打

複式洋房

我兩胎都係聯合生。第一胎,全餐,開刀傷口埋得無問題。第二胎上年年尾,比我揀開刀定順產,我揀開刀,開完當晚傷口有滲血,醫生止左血,出院當日同拆線都無再有問題。
兩胎係聯合生都ok嘅,叫有驚無險安全渡過晒。大部分姑娘同醫生同姨姨都好好。入住人數少左,設備又好左,有奶泵提供,母乳姑娘都好幫到手,好好呀。

別墅

christyfungfung 發表於 22-6-25 20:34
我順產,不過痛左1日半催生,可以順產最好順產,bb生產時,會逼肺泡出黎,對氣管好啲
...

我都係咁諗,想試順產先

別墅

Amanda1007 發表於 22-6-25 21:40
如果政府俾我揀,我會直接揀開刀,我覺得陣痛係勁過開刀之後的傷口痛,陣痛時吸住笑氣都好難頂...:toocold ...

係,開刀避過咗陣痛但都有之後嘅問題,自己經驗係術後更痛,順產就見啲媽媽都比較快復原,所以有無痛就最好喇,但如果無痛開唔夠度數又係要開刀⋯生仔真係一場賭博。

別墅

chrislody 發表於 22-6-26 02:27
我兩胎都係聯合生。第一胎,全餐,開刀傷口埋得無問題。第二胎上年年尾,比我揀開刀定順產,我揀開刀,開完 ...

有冇原因點解第二胎都係揀開刀?因為怕陣痛也難預計產程嗎?
第二胎開刀都係喺返第一胎個傷口度開嗎?埋口如何?靚唔靚?

複式洋房

回覆 LittleSnail88 的帖子

因為我想有個生產確實日子預算,可以安排好老公/長老照顧個大嘅。同埋我係高0,應該都順唔到,所以唔想煩。兩胎開刀都係同一個位置開,第二胎開刀雖然有少少狀況,都叫順利,傷口無私家咁短,但都整齊。

別墅

chrislody 發表於 22-6-26 09:59

因為我想有個生產確實日子預算,可以安排好老公/長老照顧個大嘅。同埋我係高0 ...

明白,我都怕順唔到,又唔想開刀復原慢,又唔想痛,好糾結。
開刀有狀況?係咪就係指事後傷口滲血?都幾驚嚇有冇防水膠布痴住?

複式洋房

我就試過順產,唔想再試兩胎開刀我都唔覺復原慢,基本上係聯合開完刀八個鐘後佢就叫你落床行,出院我都行動自如,bb都係我抱住,坐月我家務都照做,個傷口無影響到我生活,係唔濕得水外。
傷口滲血有啲嚇親囉,好彩問題不大。希望你順/開刀都好,都順利。

別墅

chrislody 發表於 22-6-26 12:59

我就試過順產,唔想再試兩胎開刀我都唔覺復原慢,基本上係聯合開完刀 ...

明白,多謝你的分享和祝福。
你身體好好,應該忍耐力都高。
如果我有你咁好身體就唔使煩,直接揀開刀。但我自己第一胎開刀經驗唔好,真係唔想再開,但又怕順產難頂又要顧個大嘅先咁難取捨。

複式洋房

明白。可能我開刀經歷好,順產就唔好喇,糾纏太耐。點揀都好,支持你,加油!

別墅

chrislody 發表於 22-6-26 14:26

明白。可能我開刀經歷好,順產就唔好喇,糾纏太耐。點揀都好,支持你,加油!

好的,謝謝你呢!

別墅

LittleSnail88 發表於 22-6-24 23:27
落床係咪好痛?
橫開?未知傷口埋成點?
祝願你盡快康復,保重身體。

頭兩日完全吾想落床 好痛
我岩岩生完兩個禮拜暫時都未知個傷口會變成點(emoji)(emoji)‍♀️我個傷口起碼有10幾cm長

首頁

尾頁

跳至