懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想知道吓多唔多咁嘅情況出現。
Thx!

大宅

LittleSnail88 發表於 22-6-26 12:06
想知道吓多唔多咁嘅情況出現。
Thx!

我,第一胎,開到3定4左右打無痛,8個零鐘後都係4左右,跟住開刀,第二胎直接開刀。

別墅

HK2GOU 發表於 22-6-26 23:22
我,第一胎,開到3定4左右打無痛,8個零鐘後都係4左右,跟住開刀,第二胎直接開刀。
...

打無痛係喺政府定私家生呀?謝謝

大宅

LittleSnail88 發表於 22-6-27 13:59
打無痛係喺政府定私家生呀?謝謝

外國嘅政府,等咗勁耐先有得打

別墅

HK2GOU 發表於 22-6-27 22:56
外國嘅政府,等咗勁耐先有得打

辛苦了!下次有得揀,會直接開刀?

大宅

LittleSnail88 發表於 22-6-28 00:12
辛苦了!下次有得揀,會直接開刀?

第二胎揀咗開刀,陣痛仲痛過開刀。我第一胎唔算好痛,第二胎要求勁啲嘅止痛,好似冇痛過咁滯。同埋對BB個風險細啲,加上老公要睇住個大仔,開刀方便,係之後要小心啲,有冇人幫手湊?

別墅

HK2GOU 發表於 22-6-28 07:55
第二胎揀咗開刀,陣痛仲痛過開刀。我第一胎唔算好痛,第二胎要求勁啲嘅止痛,好似冇痛過咁滯。同埋對BB個 ...

陣痛痛過開刀我諗住忍果一時,好過生完傷口勁痛呀。
有陪月幫手湊大嗰個,但自己都要幫手睇功課,加上大嗰個都痴身,預咗無得點抖,所以先想順產。

大宅

LittleSnail88 發表於 22-6-29 00:37
陣痛痛過開刀我諗住忍果一時,好過生完傷口勁痛呀。
有陪月幫手湊大嗰個,但自己都要幫手睇功課 ...

你上一胎開刀,傷口好痛?有冇得要求勁啲麻醉,止痛?我第一胎都係驚開刀痛同之後護理麻煩先無痛,可惜宮頸唔開,不過用咗無痛一啲都唔痛,仲訓到成隻豬。你有冇試過陣痛?開到4度就可以用打無痛,有啲人覺得4度都忍受到嘅。

別墅

HK2GOU 發表於 22-6-30 15:24
你上一胎開刀,傷口好痛?有冇得要求勁啲麻醉,止痛?我第一胎都係驚開刀痛同之後護理麻煩先無痛,可惜宮 ...

上胎直接開刀,手術後第二日落床好痛,已經有食止痛藥,但都好難頂。
覺得開完刀後個人好虛,身體差咗好多。
所以今胎寧願試順產,加上想復原快啲。
只係諗緊無唔無痛好,因為私家會額外加錢,而公立就睇運氣無得揀無痛。
宮頸開唔開都係睇彩數,但唔知值唔值得搏打無痛。因為順產生唔出就要開刀,私家呢條數會變相大咗。所以唔知搏唔搏好。

別墅

LittleSnail88 發表於 22-6-30 21:36
上胎直接開刀,手術後第二日落床好痛,已經有食止痛藥,但都好難頂。
覺得開完刀後個人好虛,身體差咗好多 ...

我諗好睇個人?
我都係開刀,生完第一第二日痛但忍受到
到第三日我已經行得好正常,我屋企人黎探我仲話我行得咁快。
到出院之前,醫生開既塞肛止痛藥我都無用,姑娘仲成日同我講怕我好痛。
我生完一個星期後返醫生度覆診睇傷口,醫生都話我復原得好。我仲可以自己出去,搭地鐵,然後順便周圍行下。

別墅

c1102 發表於 22-6-30 22:49
我諗好睇個人?
我都係開刀,生完第一第二日痛但忍受到
到第三日我已經行得好正常,我屋企人黎探我仲話我 ...

你好犀利呀!平時一定係好忍得痛。

男爵府

第一胎政府生,順產無得打無痛,陣痛真係好痛好痛….
第二胎諗住私家打無痛生,但最後揀左開刀,對比之下開刀無咁痛,唔會令我驚左生,落床果d痛我都接受到,我係好怕痛的人
順產剪果個傷口,我覺得仲難護理.. 但復原係順產好d,開刀後果一個月未可以補得,個人仲好似好攰咁,順產果時已經可以做好多野同周圍走!

別墅

LITLITPIG 發表於 22-7-1 22:20
第一胎政府生,順產無得打無痛,陣痛真係好痛好痛….
第二胎諗住私家打無痛生,但最後揀左開刀,對比之下開 ...

好多謝你咁寶貴嘅分享呀,我都想知順產開刀的比較之下,用家實際感受係點。
咁睇嚟都係無痛分娩比較適合我嘅需要,因為想順產復原快可以早啲補身同埋照顧到大果個呀。只係我怕順唔到轉開刀就好似得不償失咁⋯宮頸開唔開好睇個人體質,除咗多行、生時飲濃蜜糖水、坐fit ball外,仲有咩方法可以易啲幫助子宮頸打開呢?

大宅

LittleSnail88 發表於 22-7-1 22:56
好多謝你咁寶貴嘅分享呀,我都想知順產開刀的比較之下,用家實際感受係點。
咁睇嚟都係無痛分娩比較適合我 ...

我岩岩無痛分娩完,生前兩三個星期成日un瑜伽波,到陣痛個日宮頸好快就開左,吾知係咪有幫助啦

別墅

angienbi 發表於 22-7-1 23:39
我岩岩無痛分娩完,生前兩三個星期成日un瑜伽波,到陣痛個日宮頸好快就開左,吾知係咪有幫助啦
...

應該係有幫助呀,係咪生前兩三星期un 就夠?唔使太早un 架?謝謝。

大宅

LittleSnail88 發表於 22-7-2 10:38
應該係有幫助呀,係咪生前兩三星期un 就夠?唔使太早un 架?謝謝。

我估有幫助,因為我想順產,醫生建議我un,開頭un一日10分鐘,跟住30分鐘一次,臨生前就每日un 30分鐘兩次

大宅

angienbi 發表於 22-7-2 10:43
我估有幫助,因為我想順產,醫生建議我un,開頭un一日10分鐘,跟住30分鐘一次,臨生前就每日un 30分鐘兩次 ...

係呀,我係生前兩三星期先un

別墅

angienbi 發表於 22-7-2 10:43
我估有幫助,因為我想順產,醫生建議我un,開頭un一日10分鐘,跟住30分鐘一次,臨生前就每日un 30分鐘兩次 ...

Un 10分鐘應該都仲頂得順,30分鐘我就搞唔掂⋯
但為咗好開啲,都要un 啦

別墅

angienbi 發表於 22-7-2 10:44
係呀,我係生前兩三星期先un

好,謝謝!咁我都預返時間去un

大宅

LittleSnail88 發表於 22-7-2 20:35
Un 10分鐘應該都仲頂得順,30分鐘我就搞唔掂⋯
但為咗好開啲,都要un 啦
...

加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至