1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女2歲4個月想幫佢戒奶咀,我特登剪爛個奶咀同佢講爛左,無得用奶咀瞓覺,氹左佢好耐先叫到佢自己掉左佢,但係十萬個唔願意,叫佢瞓覺爆喊,點算好呢?

大宅

話奶咀爛左你自己已經掉左,同埋大個唔需要用奶咀,再過多幾日就會無事

複式洋房

小晶晶 發表於 22-6-29 15:41
我女2歲4個月想幫佢戒奶咀,我特登剪爛個奶咀同佢講爛左,無得用奶咀瞓覺,氹左佢好耐先叫到佢自己掉左佢, ...

依家阿女因為無左奶咀 睡眠質素唔好 又瞓得小,但又唔想比返奶咀佢 煩惱中(emoji)‍♀️

別墅

我女2歲4個月想幫佢戒奶咀,我特登剪爛個奶咀同佢講爛左,無得用奶咀瞓覺,氹左佢好耐先叫到佢自己掉左佢, ...

我都想幫呀仔戒奶咀,佢2歲2個月,我都諗住剪爛個奶咀,預佐到時一定喊到癲,同埋訓得少&差(emoji)

大宅

我上兩個星期剛幫2歲仔戒左奶嘴,平時阿仔只係訓前要啜,所以對奶嘴唔算太依賴。當時係因為佢訓前發脾氣掉奶嘴落地,就咁我話你掉左就冇啦。果晚冇再比奶嘴佢,都碌左個幾鐘先訓著,過程都有喊下。之後我收起奶嘴佢完全冇再見過個奶嘴啦,如是者兩個星期裡面有好幾次問嘴嘴,我扮聽唔明叫佢訓啦。就咁冇食奶嘴大約兩個多星期了。我覺得如果BB同你講奶嘴,你可以試下講其他分散佢注意力。自從戒奶咀之後,我仔特別鍾意攬住隻公仔瞓。未戒奶咀之前係唔攬任何嘢,你試下比隻佢平時都OK鍾意嘅公仔佢攬住訓睇下會唔會好啲。

水晶宮

我女小一先介到, 之前我又係試過掉, 喊到7彩,
上到小學自然介,
K3左右, 就訓覺先食,

大宅

我本身覺得食奶嘴就唔係問題,但最麻煩我個仔咬個奶嘴,咬到爛,好快又爛一個又要出去買,我就覺得好煩。所以決心幫佢戒,我專登買個佢唔岩既奶嘴俾佢,所以成日跌出黎,佢要用手托住或者好用力先啜得實個奶嘴,我就係側面係咁講食得咁辛苦食黎做咩,慢慢佢就唔再食,以前訓覺一定要食,過左一兩日已經無再要食(emoji)

大宅

我女係訓覺時先食奶嘴, 但一訓著就會趺出黎, 日頭從來都無話要用奶嘴
係戒前半年我比左安撫公仔佢陪訓, 等佢慢慢將對奶嘴既依賴轉去公仔度,
到21M時我地就決定直接幫佢戒
果一日同佢講奶嘴爛左, 我試下買個新既比佢但要等等, 佢接受左無扭計無喊, 正常訓覺
到而家已經戒左10日, 雖然佢可以唔用奶嘴訓覺, 但仍然每晚都會問下奶嘴係邊, 但只要大人用返同一答案佢就會接受

大宅

我用最傳統的方法,佢嗰晚話要奶咀,我話冇啦冇奶咀,當然佢會扭,又爆喊,之後瞓左。
第二晚,佢又話要奶咀,但扭小左,喊左一陣就瞓了 第三晚冇再扭,瞓左。

洋房

同佢講唔見咗,得唔得?

大宅

佢有無其他安撫物?例如小被子,公仔?會容易幫佢冷靜
同埋你最好等佢ready自己話要介先介,我仔有一日自己講話佢大個仔唔洗奶嘴,就真係即刻介左完全無扭過。

首頁

尾頁

跳至