自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有位親戚長者無兒女,入了醫院2個多月,我係唯一既後生親戚,已盡我所能幫忙,最後安排了入住近我居住地區老人院,黎緊安排了多次返去屯門醫院抽血及各項即日CT檢查,老人院跨區陪診每次5百加來回的士費3百,實左無能為力。
我打去醫院及醫務社工都話安排唔到非緊急車,叫我搵易達巴。
我要返工根本無可能處理到陪診
請問坊間有冇機構可以求助?我搵過東華三院同平安鐘,其實都係要收費的,長者經濟又有困難,我又冇可能每次都負擔到。(已經係HAgo 上載醫生轉介信申請老人院本區的醫院了,但未有回覆,相信點到要去左呢幾次屯門醫院先)

侯爵府

姬絲汀汀 發表於 22-7-4 19:25
有位親戚長者無兒女,入了醫院2個多月,我係唯一既後生親戚,已盡我所能幫忙,最後安排了入住近我居住地區 ...

佢老到自己行唔到?

侯爵府

2023年兔年勳章

免費義工服務,希望幫到你啦!

https://www.volunteer-ccm.org/cses
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

2024年龍年勳章

可否轉醫院覆診, 近你家或老人院, 然後由老人院安排陪診服務

伯爵府

回覆樓主:

抽血可社康上門抽,但都要自己安排送血返医院

男爵府

Marians 發表於 22-7-4 19:32
可否轉醫院覆診, 近你家或老人院, 然後由老人院安排陪診服務

剛剛申請左轉去最近老人院既醫院了,但呢6,7次,醫生話先返去屯門醫院,因為轉去新醫院要重新排過照CT,照腸期。

子爵府

2024年龍年勳章

咁老人家的病情是否嚴重, 如果穩定的, 我會暫時減少覆診次數, 例如要6,7 次, 我會自行減少到4次, 但藥物攞到足夠為止, 但如果病情嚴重應該送入醫院先

男爵府

rosenok 發表於 22-7-4 19:33
抽血可社康上門抽,但都要自己安排送血返医院

是否要自行聯絡社康部?
因為而家老人院係北區,抽血同覆診要去屯門醫院,我應該要聯絡邊一間醫院既社康?

伯爵府

姬絲汀汀 發表於 22-7-4 21:32
是否要自行聯絡社康部?
因為而家老人院係北區,抽血同覆診要去屯門醫院,我應該要聯絡邊一間醫院既社康? ...

找本身出抽血紙的病房或門診

公爵府

牛年勳章

樓主辛苦了

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

回覆樓主:

醫院好似有社工,揾佢哋幫吓手,睇吓是否可以申請些有關服務。我一個人負責父母的陪診,入院,入老人院……,知道不單要出錢出力,仲有好大心理負擔,你自己都要多保重呀!

男爵府

MKma 發表於 22-7-4 22:01
醫院好似有社工,揾佢哋幫吓手,睇吓是否可以申請些有關服務。我一個人負責父母的陪診,入院,入老人院…… ...

呢3個月簡直非言語表達到既壓力,我係獨生女,已經要照顧自己2老,長者係我姨媽,佢冇兒女老伴又走左,我細時佢湊過我2,3年,現在唯一可依靠的只有我一個後生。由佢入院呢2個幾月,所有聯絡都係我負責,N咁多個部門,仲要去搜尋老人院資料,最後上星期以綜援入左我家附近的老人院。而家要每星期返去屯門醫院抽血照CT照腸覆內科等等,我根本處理唔到。錢已經係問題,何來每次都幾百蚊車費?我要返工搵食,又何來搵人去?都好徬徨,老人院又冇建議點做,搵社工又唔知去邊搵?醫務社工又close file, 屯門醫院社康部又話幫唔到,打去病房又叫我搵易達巴.

侯爵府

姬絲汀汀 發表於 22-7-4 22:17
呢3個月簡直非言語表達到既壓力,我係獨生女,已經要照顧自己2老,長者係我姨媽,佢冇兒女老伴又走左,我 ...

先母以前入住的老人院(私人買位嗰種)好好,有陪診服務㗎,只收回來回的士錢,實報實銷。不過已是五、六年前嘅事啦,疫情下唔知是否有新安排。你不如同老人院負責人商量吓,睇吓可否提供陪診服務吖!

你真慘,一個人要孭三個老人家的照顧責任! Take care!

大宅

回覆樓主:

樓主個案喺香港嘅安老院應該唔小,總有不小無親無故綜援,而又行動不便長者要定時䨱診取藥吧,攞得综援已經係經濟困難啦,香港政府唔會要哩批综援長者喺安老院等死呱,或等到有危險先叫救護車呢?事情總有解決辦法的,樓主加油

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

既然有綜援, 一定有社工跟佢. 附近有冇老人中心? 可以試下揾中心有社工.

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

老人院應該提供埋陪診的,人手不足?定非必需覆診
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

2313 發表於 22-7-5 01:01
樓主個案喺香港嘅安老院應該唔小,總有不小無親無故綜援,而又行動不便長者要定時䨱診取藥吧,攞得综援已經 ...

咪係,有人照顧洗咩住老人院
---生命無價,請支持領養---

男爵府

唔識但幫手推POST, 辛苦樓主了, 加油

翡翠宮

pinkochang 發表於 22-7-5 09:24
唔識但幫手推POST, 辛苦樓主了, 加油

X2

首頁

尾頁

跳至