懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我見威爾斯比嘅嗰份入院須知,列咗入院分娩所需用品:
產婦用品:水杯、毛巾、拖鞋、梳洗用品、胸圍、內褲(可用網褲或即棄內褲代替)、產婦衛生巾、衞生床墊、灌洗器

嬰兒用品:紙尿片、濕紙巾、紙巾或抹手紙(建議嬰兒衣物、包被或大毛巾可於出院前準備)

我知生完後,會係醫院啲姐姐幫手著內褲嗰啲嘅,但我想問,唔用網褲+產婦衛生巾,帶安睡褲去得唔得呢?

同埋床墊、尿片、濕紙巾嗰啲,預執幾多落去走佬袋好?

第一胎,唔係咁清楚,所以想問下有無喺威院生過嘅JM可以比啲意見,謝謝~

別墅

leinada 發表於 22-7-5 11:19
我見威爾斯比嘅嗰份入院須知,列咗入院分娩所需用品:
產婦用品:水杯、毛巾、拖鞋、梳洗用品、胸圍、內褲 ...

我聽D媽媽講,有醫院姐姐話安睡褲會更加方便更加好,另外,我自己就準備左2包床墊(一包6片),無酒精濕紙巾 及 盒裝紙巾,仲有柔軟清潔棉,我會各準備一盒,我11月預產期,我自己暫時就準備左甘多野

大宅

Bb既野,其實係咪生完之後叫屋企人拎黎就得?

大宅

sweetpotatozzz 發表於 22-7-5 13:40

順產的話,姑娘只會幫bb沖涼,
要自己餵奶和換尿片

bb衫出院時至會著,
入院就要帶定尿片和嬰兒濕紙巾、嬰兒棉用來清潔換尿片

提醒一下,產後最少留三天來監察初生嬰兒的健康狀況(黃疸)尿片最少一包。另外嬰兒胎糞好似瀝青,又黑又勁黐,清潔用的準備充足

子爵府

除左以上用品,建議帶埋暖水杯、手抽面紙、廁紙、薄披肩(可以用唻保暖或者方便餵人奶)、個人清潔用品,其實無論順產定開刀,多數都係媽媽照顧,我2次開刀都係12小時後就落床,頭12小時,可以叫姑娘抱BB俾你餵,佢地會幫手換一、兩次片,之後,落床開始就全部自己做

別墅

mopuiching 發表於 22-7-5 12:58
我聽D媽媽講,有醫院姐姐話安睡褲會更加方便更加好,另外,我自己就準備左2包床墊(一包6片),無酒精濕紙巾 ...

我都有聽講過,但唔知威爾斯係咪都比用安睡褲取代"網褲+產婦衛生巾"呢個配搭

別墅

sweetpotatozzz 發表於 22-7-5 13:40

應該都要走佬入院時帶定啲,唔夠可以再叫屋企人拎嚟

別墅

hearsay14 發表於 22-7-5 15:54
順產的話,姑娘只會幫bb沖涼,
要自己餵奶和換尿片

嗯嗯~多謝妳嘅資訊~

咁我會準備定成包初生尿片拎埋去,都會拎埋一大包純水濕紙巾

別墅

CCHINGC 發表於 22-7-6 08:01
除左以上用品,建議帶埋暖水杯、手抽面紙、廁紙、薄披肩(可以用唻保暖或者方便餵人奶)、個人清潔用品,其實 ...

我都會帶埋䁔水壺(個蓋可以當埋杯用嗰款),手抽面紙、薄被肩都會帶,但係點解廁紙都要帶嘅?醫院廁所唔提供廁紙嗎

子爵府

回覆 leinada 的帖子

因為廁紙質素真唔係好,而且好多時都無,如果有傷口,用自家舒服廁紙,你感覺會好良好

大宅

leinada 發表於 22-7-6 10:21
嗯嗯~多謝妳嘅資訊~

咁我會準備定成包初生尿片拎埋去,都會拎埋一大包純水濕紙巾

初頭諗住帶幾塊就算,而家諗諗吓還掂都帶拎成包去。哈哈,越拎越多嘢個袋勁重🤣 朋友話拎得太多野產房啲姨姨又會話你⋯⋯

別墅

CCHINGC 發表於 22-7-6 10:27
回覆 leinada 的帖子

因為廁紙質素真唔係好,而且好多時都無,如果有傷口,用自家舒服廁紙,你感覺會好良 ...

哦~原來如此

別墅

sweetpotatozzz 發表於 22-7-6 10:56
初頭諗住帶幾塊就算,而家諗諗吓還掂都帶拎成包去。哈哈,越拎越多嘢個袋勁重🤣 朋友話拎得太多野 ...

但我諗帶唔夠又係會比醫院啲姨姨話⋯⋯

嗰包尿片我唔放入走佬袋(正常都應該放唔入),打算就咁成包拎過去

大宅

BB的濕紙巾同尿片最好分開裝,到時方便俾姐姐,暖水壺同炒米茶都要帶去,如可以,最好叫屋企人日日煲湯或帶餸菜你食,因為醫院野食好難食

別墅

christyfungfung 發表於 22-7-7 15:06
BB的濕紙巾同尿片最好分開裝,到時方便俾姐姐,暖水壺同炒米茶都要帶去,如可以,最好叫屋企人日日煲湯或帶 ...

太感謝妳呢個訊息喇~

想問下妳知唔知威爾斯係咪都比用安睡褲取代"網褲+產婦衛生巾"呢個配搭?

別墅

leinada 發表於 22-7-7 18:18
太感謝妳呢個訊息喇~

想問下妳知唔知威爾斯係咪都比用安睡褲取代"網褲+產婦衛生巾"呢個配搭?

你開刀定順產?我開刀落頭一日唔到床姐姐一定會幫你用網褲同孕婦m巾,方便佢哋幫你清潔同更換,到你落得床就唔會理你自己用乜,我落得床後就自己轉用安睡褲

大宅

leinada 發表於 22-7-7 18:18
太感謝妳呢個訊息喇~

威爾斯唔清楚,我兩個都係QE生,QE唔洗呢個,直接用安睡褲,其實我覺得方便自己著就得,我順產,除左生完第一次姐姐會幫手著外,之後都係我自己落床換,所以安睡褲方便啲

leinada    發表於 22-7-8 13:34

別墅

Kanas114 發表於 22-7-8 05:25
你開刀定順產?我開刀落頭一日唔到床姐姐一定會幫你用網褲同孕婦m巾,方便佢哋幫你清潔同更換,到你落得床 ...

我開刀啊~咁我都準備定網褲+M巾喇~

大宅

leinada 發表於 22-7-8 13:32

最好兩樣準備,呢啲野無論買邊樣都用得着,又唔會話用唔到

leinada    發表於 22-7-8 19:14

別墅

leinada 發表於 22-7-8 13:32

係呀,如果你落得床就用安睡褲的話,孕婦m巾一包就夠了

leinada    發表於 22-7-9 09:35

首頁