夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前因為對方做左啲非常不專重我嘅事和精神出軌咗幾年,我地去咗見婚輔。佢係好多時陪我心態去,因為佢也不想離婚!

大家因此知道大家表達愛的方式,佢主要係身體接觸,而我就係言語表達。

事到如今,我會間中投訴佢唔溝通,佢自己用返自己嗰套去表達愛/關懷(服務性質,身體接觸)而我就用佢的方法去表達,佢自己也覺得好有性福!

可是每當要求溝通時,佢話自己不喜歡講嘢,為什麼要佢做我想要的模式,要改變佢自己性格!佢覺得佢已經做好咗,無再做衰嘢,只係用返佢最容易的方式示愛,點解我唔接受

佢之前溝女時,我估唔到嘅嘢佢都講得出,對住我就話唔習慣講...

男爵府

lneedlove 發表於 22-7-6 14:06
之前因為對方做左啲非常不專重我嘅事和精神出軌咗幾年,我地去咗見婚輔。佢係好多時陪我心態去,因為佢也不 ...

想問c6 有咩改變, 就咁聽你愛多左佢, 跟左佢愛的語言, 而佢又點對你呢?

婚輔難的地方唔係學一d 知識, 難的是將知識化做行為, 所以有算有上, 夫妻都要繼續討論落去

子爵府

回覆樓主:

點解一定要迫人講,愛唔愛你,係用心去感受。 口花花未必係真心話。

la_source    發表於 22-7-6 15:03
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

之前因為對方做左啲非常不專重我嘅事和精神出軌咗幾年,我地去咗見婚輔。佢係好多時陪我心態去,因為佢也不 ...
精神出軌咗幾年,是什麼問題?

珍珠宮

若要人似我,除非兩個我

大宅

kaman06 發表於 22-7-6 14:13
想問c6 有咩改變, 就咁聽你愛多左佢, 跟左佢愛的語言, 而佢又點對你呢?

婚輔難的地方唔係學一d 知識 ...

佢會多咗考慮返我嘅感受,不過仍然用返佢自己的方法去表達愛,無跟我的愛的語言,覺得用我的語言好難,不易做!佢不想難為自己!

大宅

fitceo 發表於 22-7-6 14:51
點解一定要迫人講,愛唔愛你,係用心去感受。 口花花未必係真心話。

並非是什麼愛不愛,而是一些認同和讚賞,所有野都像理所當然,不感恩別人的付出

大宅

20150618bb 發表於 22-7-6 16:31
精神出軌咗幾年,是什麼問題?

就係嗰啲要同佢共患難,但富貴時佢去溝女同貼女!佢暗戀左個靚女同事幾年,成日製造機會一齊工作,關心別人多於自己嘅另一半,注意女同事的福利卻忽略咗自己老婆嘅需要!說話語氣又差,有需要就會好聲氣啲,成日怕老婆大洗,一於制個老婆,但又濶佬個女同事,成日請佢食貴野,卻又唔加家用比老婆,又生幾件,老婆有咩提議都反對,視自己為最有智慧,最多見識,當個老婆係透明(以上係未被揭發之前).... 佢話如果未結婚,會追個女同事,簡直不知所謂⋯⋯

佢唔覺得自己係出軌,只係感情深厚,因為未拖手未上床!

子爵府

lneedlove 發表於 22-7-6 18:39
並非是什麼愛不愛,而是一些認同和讚賞,所有野都像理所當然,不感恩別人的付出
...

其實相處耐左,一定有呢個情形出現,只是你發現過佢曾精神出軌,所以更加想佢明確表示,但男人唔會咁, 你愈想佢愈唔會跟你想法做, 所以順其自然,做好自己,增加自己信心, 令佢覺得無左你,係佢既損失。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lneedlove 發表於 22-7-6 18:54

就係嗰啲要同佢共患難,但富貴時佢去溝女同貼女!佢暗戀左 ...
咁...點解你仲5走?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

kwhkwh 發表於 22-7-6 23:11
咁...點解你仲5走?

因為重比緊機會佢去進步,但婚輔所有教過嘅嘢佢其實係無跟住做,只係同我講忘記過去,叫我向前望,佢做好緊...

佢認為而家成日在家或者陪住我,就係做好緊!(但佢唔會主動同家人溝通,只係自己一直打機上網睇片)

大宅

lneedlove 發表於 22-7-7 06:19
因為重比緊機會佢去進步,但婚輔所有教過嘅嘢佢其實係無跟住做,只係同我講忘記過去,叫我向前望,佢做好 ...

其實你講呢啲行為我嗰個每日都從演,好多男人都係咁,邊有得逼。我走唔到,所以我唔出聲,慢慢就習慣咗,將重心擺係小朋友度,補習跟功課三餐,我已經都唔記得幾耐冇同佢對視過,我又覺得ok啊

男爵府

因為重比緊機會佢去進步,但婚輔所有教過嘅嘢佢其實係無跟住做,只係同我講忘記過去,叫我向前望,佢做好 ...

明白你, 你想比機會c6 就要比時間讓他成長, 當然也要有明確時限和底線, 否則就係無限包容

感覺上你在婚姻中付出很多, 相反c6 付出很少, 不知感覺對不對, 但這就是要解決的問題, 解決不了,就要來一個了斷, 你值得更好

珍珠宮

就係嗰啲要同佢共患難,但富貴時佢去溝女同貼女!佢暗戀左 ...

搞到要唔俾家用,拎家用去溝女同貼女,富貴喺邊?

佢溝得女,肯定搵好多話題同新歡傾,仲要講好多嘢去撩女人,好明顯佢唔係唔鍾意用言語表達

再講,家用最少有幾千蚊,每個月洗幾千蚊以上去溝女,無「甜頭」又點會洗呢筆錢,你當男人傻嘅咩?加上呢段關已持續幾年,無得上床點會貼錢同糾纏幾年

對住你咁嘅態度,可以連家用都唔俾
恕我直言,睇唔到佢愛你,佢返屋企只係因為第三者唔要佢

男爵府

感覺佢去婚輔只係做場戲當交功課,真正要改變時就好難做唔到,佢有無嘗試 有無誠意,你要問自己,信直覺,當佢知道自己機會無上限,佢係可以唔需要努力

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

女同事都未必要件野,放心..............佢自己攞來賤

大宅

20150618bb 發表於 22-7-7 11:49
女同事都未必要件野,放心..............佢自己攞來賤

條女后來結埋婚生埋仔,佢都未完全死心

大宅

秋天與楓葉 發表於 22-7-7 09:10

家用不算完全不比,只係好多年都一樣,就算多咗個細佬,我唯有食老本和找方法去增加收入來源!

說白一點,第三者當佢係兵,係佢自作多情,投放時間心機去個女同事度

珊瑚宮

lneedlove 發表於 22-7-7 12:09
條女后來結埋婚生埋仔,佢都未完全死心
你C6係有問題,自己有現成都唔好好處理

大宅

uckukuku 發表於 22-7-7 11:48
感覺佢去婚輔只係做場戲當交功課,真正要改變時就好難做唔到,佢有無嘗試 有無誠意,你要問自己,信直覺, ...

我就係覺得佢Hea我,得過且過就算!

而家身體開始越嚟越多小毛病,我感覺佢唔想離婚係想有人照顧佢,但自己又唔出力做返啲好記憶比我,只係叫我忘記啲衰記憶!

首頁

尾頁

跳至