自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

真心想問儲蓄保的話,投保5年
agent賺幾錢

珍珠宮

回覆樓主:

第一年: 你交既保費既65-75%

第二年開始,會逐步遞減

公爵府

牛年勳章

大姑娘 發表於 22-7-10 12:56

第二年開始,會逐步遞減

邊間咁高佣金?據我所知一般五年第一年都係30%左右,第2-5年就5-3%

複式洋房

大姑娘 發表於 22-7-10 12:56

第二年開始,會逐步遞減

而家嘅保險公司出手低左好多,大約20~30%左右啦。

不過每間公司都唔同的。

男爵府

thelittlecute 發表於 22-7-10 21:50

不過每間公司都唔同的。

嘩!mup 咁好搵嫁?佢仲成日叫我攞100萬出黎!每月有5-6厘息(保證)但果一百萬就唔保證10年後升定跌!
咁如果買醫療有幾多Commission呢?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

beahappylady 發表於 22-7-10 22:03
嘩!mup 咁好搵嫁?佢仲成日叫我攞100萬出黎!每月有5-6厘息(保證)但果一百萬就唔保證10年後升定跌!
咁 ...

至少5、6萬

珍珠宮

beahappylady 發表於 22-7-10 22:03
咁 ...

聽聞醫療保,冇咁多肉食,特別喺住院,你見佢哋唔多 sell 呢隻就知。

**所有帶儲蓄成份既保險,都買唔過。

男爵府

保險唔洗買儲蓄,要儲蓄不如買收息股
隨時拎得出先嚟

珍珠宮

回覆樓主:

我聽過話基本上頭一年佢袋你好多,所以第一年內仲會睬下你,之後佢冇乜點有得袋就開始唔應機,除非你又join佢新plan

侯爵府

thelittlecute 發表於 22-7-10 21:50

不過每間公司都唔同的。
咁如果我 1 年內 cut 左份保險 (即係蝕錢都要 cut), 佢係咪要嘔返啲佣金出來畀公司?

複式洋房

咁 ...

如果一個月有保證5,6厘息,又真係幾唔錯喎,
如果可以先收息,收大約六年七年左右,退保的時候會否影響本金?

醫療大約都係2x%左右,但因為保費平,所以AA實收不多。唔太多AA有心去跟進。

複式洋房

Prosperous 發表於 22-7-11 04:04
咁如果我 1 年內 cut 左份保險 (即係蝕錢都要 cut), 佢係咪要嘔返啲佣金出來畀公司?
...

咁要睇下個AA做左幾耐,新人一開頭有Package制度,係有機會要賠的!

做咩咁勞氣

侯爵府

thelittlecute 發表於 22-7-11 18:11
咁要睇下個AA做左幾耐,新人一開頭有Package制度,係有機會要賠的!

做咩咁勞氣

唔係我啦, 有屋企人中左招! 完全係陳彥行阿媽的縮水版! 間銀行睇住佢戶口有幾多錢來食, 將全個戶口的錢, 一炮過畀晒 premium 買一份不需要的所謂保本投資。

複式洋房

Prosperous 發表於 22-7-11 18:34
唔係我啦, 有屋企人中左招! 完全係陳彥行阿媽的縮水版! 間銀行睇住佢戶口有幾多錢來食, 將全個戶口的錢, ...

建議你去信保監會~

總有啲人冇良心架

侯爵府

thelittlecute 發表於 22-7-11 19:33
建議你去信保監會~

總有啲人冇良心架
都考慮緊點樣投訴, 但係大人大姐, 唔係行姐阿媽咁幾十歲, 人地解釋左份單先簽! 冇行姐咁大鑊, 因為唔使供, 一炮過畀晒 premium, 一刀鋸晒你成個戶口的錢! 有乜可能咁樣使晒個客戶口的錢, 當然佢知道呢舊錢只係資產一部份, 亦唔等住用, 但都冇可能要個客放晒落份保險度。

本身有兩個相熟保險 agent, 幾十年的老友, 全部大額保險都係同佢地買, 買乜保險都會先問下佢地, 就算幾百蚊旅遊保險都會請教佢地。但呢次我兩個 agent 都唔知, 完全係匪夷所思。咁大舊錢, 完全冇問過佢地意見。佢地好信得過, 有其他保險公司的 plan 好過佢地, 佢地一定照實講。

呢個家人平時好精明, 數口好好, 我真心懷疑銀行果啲人識催眠或洗腦!

子爵府

Prosperous 發表於 22-7-11 04:04
...

係,佢收得好小佣,所以第一年佢唔會想你cut

子爵府

大姑娘 發表於 22-7-10 22:25
聽聞醫療保,冇咁多肉食,特別喺住院,你見佢哋唔多 sell 呢隻就知。

**所有帶儲蓄成份既保險, ...

醫療保佣金一般

長期供既儲蓄保,agent最後大約拎到你第一年既供款,當然間間公司唔一樣,亦要拆俾上級。

琥珀宮

Prosperous 發表於 22-7-11 19:52
都考慮緊點樣投訴, 但係大人大姐, 唔係行姐阿媽咁幾十歲, 人地解釋左份單先簽! 冇行姐咁大鑊, 因為唔使供, ...

可能搵個靚仔去sell

珍珠宮

Prosperous 發表於 22-7-11 18:34
唔係我啦, 有屋企人中左招! 完全係陳彥行阿媽的縮水版! 間銀行睇住佢戶口有幾多錢來食, 將全個戶口的錢, ...

所以有錢要分散擺,唔好擺哂啲錢係同一間。

佢哋會幫你(度身訂做)嚟一鋪清哂你袋。

仲有唔好簽授權信。

***行山銀行啲理財經理都係咁玩法架。

侯爵府

大姑娘 發表於 22-7-11 21:08
所以有錢要分散擺,唔好擺哂啲錢係同一間。

佢哋會幫你(度身訂做)嚟一鋪清哂你袋。
就係好彩冇擺太多錢果度, 只係一部份, 但都畀佢清晒。

竟然畀你講中, 就係呢間賤格銀行! 加埋最近盜用信用咭要客揹返條數呢件事, 呢間銀行真係好垃圾。我攪掂呢單嘢就 會cut 晒所有信用咭同戶口!

首頁

尾頁

跳至