興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

夏天真係瓜既世界,但成功率最高都係冬瓜同節瓜,bb時呢2款瓜基本上一模樣
到依家暫時收咗2個節瓜,我種既係長節瓜,最長可以同手脾差唔多長,冬瓜我明明記得的落既係迷你冬瓜,但唔知點解又係變咗大冬瓜,收咗1個14. 8磅,1個10磅,節瓜1個4磅半1個5磅半,另外用一個應該最小10磅既同隔離田友交換咗一個迷你冬瓜,因為佢今年種哂迷你冬瓜(emoji)(emoji)(emoji)
attach0/tmp/phpJXqXe8
attach1/tmp/php3JFGus
attach2/tmp/phpxfLzKM

Strawberrys    發表於 22-8-8 21:33

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovely媽咪 發表於 22-7-12 13:09
夏天真係瓜既世界,但成功率最高都係冬瓜同節瓜,bb時呢2款瓜基本上一模樣
到依家暫時收咗2個節瓜 ...

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

又儲埋一次過收,呢次收到最大既係長冬瓜,都有13磅,其實我真係唔記得自己種咗長冬瓜 希望休田前可以收多幾個
今年雨水唔算太多,雖然有打過風,但天晴既時間都好,所以收成都唔錯
attach0/tmp/phplxjX2G

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovely媽咪 發表於 22-8-3 11:20
又儲埋一次過收,呢次收到最大既係長冬瓜,都有13磅,其實我真係唔記得自己種咗長冬瓜 希望休田前 ...

厲害呀

伯爵府

畀面勳章

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Lovely媽咪 的帖子

想學種植,請問是否買種子,定係買冬瓜/節瓜留起種子種呢?

版主

TSZWING 發表於 22-9-18 14:47
回覆 Lovely媽咪 的帖子

想學種植,請問是否買種子,定係買冬瓜/節瓜留起種子種呢? ...

2樣都得,我試過新鮮瓜攞出嚟再曬乾等下年種,係種到既

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

別墅

Lovely媽咪 發表於 22-8-3 11:20
又儲埋一次過收,呢次收到最大既係長冬瓜,都有13磅,其實我真係唔記得自己種咗長冬瓜 希望休田前 ...

好勁呀! 請問幾月開始種? 種幾多個月有此成果? Thanks

複式洋房

請問租田貴嗎?

版主

JoJobama 發表於 22-9-26 13:30
好勁呀! 請問幾月開始種? 種幾多個月有此成果? Thanks

通常3月中至4月初落苗 ,7月初開始有,但都要睇天氣,如雨水多就難啲有果

版主

silverwood 發表於 22-9-26 15:21
請問租田貴嗎?

我依家個度係1幅3呎x10呎,1700蚊4個月

首頁

尾頁

跳至