自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

汗皰疹,睇左中醫2個月,再加睇政府醫生,搽咗類固醇一個星期好返之後不斷又復發重複,已4個月
大家有冇試過邊個皮膚科醫生醫返好

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

LOVEIS 發表於 22-7-16 23:39
汗皰疹,睇左中醫2個月,再加睇政府醫生,搽咗類固醇一個星期好返之後不斷又復發重複,已4個月
...

搽類固醇止左痕先,同時唔好再刺激雙手(唔好再用消毒酒精、洗碗戴手套、用清潔消毒用品時戴手套),要忍手唔好R佢,一般一個星期會慢慢好。

男爵府

...
我都係中醫+政府+私家都唔好
我已經係政府+私家皮膚科...

複式洋房

真係要好認真戒化學品既野,連hand cream 都唔用得,沖涼要用番梘,成份無甘複雜,膠手套都唔可以用乳膠,會敏感。
我初初戒果陣有嚴重左,可能之前用既野重影響緊,戒左個幾星期先有明顯好轉

男爵府

2023年兔年勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

Angela.Cheung 發表於 22-7-17 01:06
我都係中醫+政府+私家都唔好
我已經係政府+私家皮膚科...

咁你而家點我見到啲人話會不斷復發好難斷尾

男爵府

回覆 LOVEIS 的帖子

揸過咁多藥膏都只係舒緩,要等自身免疫系統恢復才會好番。實際d戒甜嘢戒凍嘢飲同煎炸嘢, 早d瞓, 超癢就fu吓冰袋。一兩星期後會好d。
Tubbies

大宅

有冇打針?我以前從來都冇,但係打針後隻手就出,我從來都冇煮飯洗碗,wfh多,所以應該唔係過份清潔而出事!

因為出左好多水泡痕到不得了,睇左中醫和皮膚科都係唔得,上網睇話浸醋,日日浸係冇咁痕,水泡收左後甩皮,跟住又起過,完全停唔到,最後4個月左右好返9成,但係keep住都有小小水泡,我就狂搽handcream控制住,我就到期打第3針,都唔知打唔打好!唔打好多地方都唔去得!

大宅

alicewtw 發表於 22-7-16 23:53
搽類固醇止左痕先,同時唔好再刺激雙手(唔好再用消毒酒精、洗碗戴手套、用清潔消毒用品時戴手套),要忍 ...

我已經冇掂任何刺激嘢4個月都係不斷復發

大宅

cathyangel 發表於 22-7-17 14:43
有冇打針?我以前從來都冇,但係打針後隻手就出,我從來都冇煮飯洗碗,wfh多,所以應該唔係過份清潔而出事 ...

Exactly一樣出完水泡好返又不停再出沒完沒了你有冇搽類固醇?

大宅

LOVEIS 發表於 22-7-17 15:12
Exactly一樣出完水泡好返又不停再出沒完沒了你有冇搽類固醇?
...

之前上淘寶買左盒膏話專醫水泡,又話冇激素(類固醇),見平平哋試吓,其實嗰時都已經冇咁爛,搽咗幾日真係收返好多我就停左無用,點知後來再search吓都係有類固醇的!不過真係要搽類固醇先好得快(emoji)

而家只係盡量小掂水,搽多幾次handcream, d水泡冇咁漲,見到佢起左小小但係好快就縮返,沖完涼隻手會痕,我就即刻搽handcream

公爵府

醒目開學勳章

...

免疫系統問題,首先要根治好個本,要食多啲對腸胃好嘅嘢,泡菜,乳酪,納豆等等。

公爵府

醒目開學勳章

cathyangel 發表於 22-7-17 14:43
有冇打針?我以前從來都冇,但係打針後隻手就出,我從來都冇煮飯洗碗,wfh多,所以應該唔係過份清潔而出事 ...

睇樓上#12 樓

侯爵府

回覆樓主:

我都有呢個煩惱、最近都係搽類固醇舒緩

首頁

尾頁

跳至