自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

回覆 中央情報員 的帖子

我會同小朋友一齊去游水同踩單車,因為佢鍾意嚟兩種運動,不過佢年紀太細,唔可以自己玩,一定要陪住佢先安全,佢又可以玩得開心啲,我又可以安心啲,更加可以令感情升溫

男爵府

熱血勳章 王國教室勳章 最關心BB問題熱投勳章

中央情報員 發表於 22-7-18 16:00
各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

我報左親子義工團,暑期期間有訓練課程,完成後正式成為中心義工,在下一學年不定期出席不同的活動做親子義工,可以訓練女兒獨立自主,組織領導,同時可以加密親子關係,仲可以幫到有需要的人,一次滿足晒三個目標.

洋房

會帶小朋友去主題公園玩過痛快

複式洋房

回覆樓主:

同佢一齊DIY整小飾物,同佢踩單車,沙灘,遊水砌Puzzle。晚上倾下小心事

男爵府

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

我哋一家人去食自助餐,大人細路都會好滿足

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

係屋企就同佢一齊砌Lego,砌模型,砌puzzle,畫畫油顏色,摺紙,玩下UNO, Rummikub,唱歌,整下野食甜品,同佢去沙灘玩沙堆游下水,去踩單車,去主題樂園玩,增加親子活動陪佢玩佢想玩既活動,又可以增親子關係,思考能力同創意,放鬆平時返學既壓力

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

會同小朋友去酒店staycation,游下水,休息下

別墅

我會多d同小朋友去玩。多d陪佢地

洋房

因為最近香港新開左故宮博物館,我會同小朋友入去參觀,沿途同佢介紹展品同其他資訊,透過溝通交流,培養興趣,從而提升感情

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回

會在家中一齊做小手工和美食

複式洋房

在天台BBQ和玩小水池

複式洋房

MommyPanel勳章

.

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

中央情報員 發表於 22-7-18 16:00
各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

暑假會同小朋友一齊學陶藝,因為之前學校有試玩,小朋友好有興趣,我覺得一齊玩,自己都可以放鬆下,陶藝創作過程好治癒,可以同小朋友一齊討論同欣賞作品。希望趁暑假建立一個共同興趣,提升親子關係!

民房

我會同小朋友一齊參加親子興趣班,一齊學嘢和增加親子時間。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔鍾意MINECRAFT, 但係我呢個電腦白痴完全唔識, 希望今個暑假去同仔一齊上親子班, 學野之餘, 又唔駛同小朋友有代溝。

男爵府

因為疫情關係,通常室內活動,所以嚟緊暑假,會帶小朋友多d出街,參觀新開嘅故宮,除左出街玩之外,還會帶佢去圖書館睇圖書,各大博物館參觀下,儘量過個充實的親子暑假,如果能夠中到Playmobil 玩具就會和同學仔一起玩,更加完美!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

平日為功課、考試,趕~趕~趕~
暑假正好放低“一切”,一齊砌砌砌

複式洋房

一家人一起去行山,去海灘拾垃圾

複式洋房

平時忙讀書考試,暑假是最完美的親子時間。希望有機會出去旅行,疫情關係,好久沒有旅行了。實在不行,就留港staycation。海洋公園有新酒店,仔仔都想試一次,帶埋中獎的玩具一起來一個親子的宅假期,應該非常開心。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問我如何在暑假期間與子女增進感情?我會回應道,作為父母,任何時候、不分年齡都應與子女增進感情的。至於如何增進,我想是日常的一點一滴累積吧!
當然,子女暑假較空閒,這正是時機可以放多些心思聯繫大家感情了。

暑假期間,我們多會一家去旅行的,地點是遠也好,近也沒問題的,只要是一家難得齊整去就好了。從大家一起商量目的地、策劃行程表,再至安排食宿等等問題,已足夠我們互動了。而當中時有爭吵反對的,亦有歡呼鼓掌附和的,凡此種種,都充分表達出個人既性格喜惡,這樣亦間接可幫助了解大家的想法了。

最後的旅程結論多會是愛。我們每一個思考 、每一個安排,每一個取捨,甚至乎每一個妥協,都浸入了大家的互相包容與愛惜。所以我想我們的感情是由生活中的好小事一點一滴加厚了。有時,更是不知不覺的。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...9

尾頁

跳至