自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

減齡達人勳章

我會和他定立一個時間表,依照他的喜好,去進行各項有益身心的活動, 例如學習游水或者打羽毛球,當然會加插一些學習,例如學好英文和數學。這樣我們可以一齊玩樂,彼此增進大家感情,同時又可透過運動,令大家身體更健康;和更加了解他的喜好與及他的學習進度。

大宅

中央情報員 發表於 22-7-18 16:00
各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

我會趁暑假帶阿女出去做動物義工,幫助有需要嘅小動物,一來等佢可以接觸到更多唔同嘅小動物,另外可以增加佢嘅愛心,等佢學識點樣關懷愛護,知道施比受會更有福~

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 中央情報員 的帖子

雖然要返工,暑假我仍然會搵幾日攞假以及在週末期間,和小朋友遊故宮以及多間博物館,給他們講解增長見識。購買書籍和他們一起閱讀,分享各人學到的知識。運動方面,和他們游水足球乒乓球不在話下,一齊流汗一齊歡笑。最重要,我們還會分享生活中聽到的有趣經歷以及笑話,讓笑聲充滿暑假。陪伴,就是快樂。
未經本人同意,不得轉載以上內容

洋房

決定咗同小朋友去主題樂園玩,一嚟係應承咗佢考試考得好嘅奬勵,又可以等佢開開心心玩一日,舒緩一個學期積積埋埋嘅壓力,無曬壓力,自然容易聽教聽話,提升親子關係

大宅

虎到金來勳章

行山踩單車

複式洋房

在暑假我會陪仔仔一起打籃球及乒乓球,天氣好可同他們一齊去沙灘游泳享受陽光與海灘,在家也會一起製作一些美味的甜品及蛋糕共同分享,還有一起畫禪繞畫及和諧粉彩等活動作為親子的時間。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多報親子活動,和子女一起去玩。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

今年同左孖寶去學游水,學畫畫,假日就同佢地去踩單車或公園玩下,同埋趁嫲嫲生日一齊去handmade左個蛋糕送比老人家,到下個月就同小朋友去主題樂園玩,希望比孖寶有一個開心愉快的暑假

侯爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

而家疫情無得去旅行, 會利用暑假天氣好的時候陽光與海灘, 可以強身健體, 另一方面又可以參觀故宮博物館, 認識一下歷史, 唔會浪費光陰! 又可以做義工幫助有需要的人士令到暑假過得有意義!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

陪伴小朋友玩益智啟發思考遊戲,大富翁、象棋

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

暑假與小朋友做一些他喜歡的事情,如去圖書館睇書,博物館,游泳,打球,做甜品等等,能有助親子關係

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

我會趁暑假同小朋友一齊整手工、踩單車同埋講故事,希望透過暑假去同小朋友進行多d親子活動,了解小朋友既想法同埋興趣,令到親子關係更加密切。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

夏日炎炎,香港今年夏天特別熱,最好的親子活動就係全家去沙灘暢泳,玩各樣上水活動,夜晚吊墨魚都係唔錯的活動。

雖然疫情關係暑假大家都唔可以飛去外國旅行,如果想有渡假的感覺,就可以去酒店Staycation,首推有主題特式的酒店,有豐富既自助餐,工作坊及禮品包,悠閒之餘又唔會悶親。

最後,暑假盡興之餘,都要提昇一下小朋友既自理能力,所以暑假家中的家務就靠哂家中小朋友啦!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

天時暑熱,最啱就係安在家中嘆住冷氣玩PLAYMOBIL嘅玩具增進親子關係

男爵府

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

我會同小朋友係暑假既時候去迪士尼樂園玩,因為小朋友期待左好耐可以去迪士尼玩,所以希望係暑假既長假期,陪伴小朋友去迪士尼遊玩,增進親子關係。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

高質的親子時間,即大家專心一致陪著對方盡情投入其中,就係最好的親子時間。
這個暑假,我們會在家玩益智的遊戲,例如 Lego, Playmobil, smart games, puzzle, 大富翁等,一起增加智力。在家又可以一齊分工合作做家務和煮飯仔,為共同貼地的目標而努力!

在家抗疫多了,當然要爭取機會出外走走。我們會到沙灘感受陽光與海灘,帶備喜愛的零食一齊分享。我們會參觀故宮博物館和南豐紗廠,又會踩單車和行山,盡情舒展筋骨。我們亦很喜歡到圖書館,將自己喜愛的好書推薦給對方。

總之,一家人共同進退、樂也融融。

子爵府

回覆樓主:

留家抗疫同小朋友一齊砌 Playmobil ,啓發小朋友創意,增加親子交流。

大宅

虎到金來勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

親子關係要良好,爸媽和孩子都要共同維繫。大家一起付出時間,陪伴和溝通。今年暑假,首先,我們會去愉景灣staycation,一起計劃行程,分享大家的想法,要玩些什麼,共度美好的親子時光。接着,參觀科學館的恐龍展和故宮博物館,教育孩子科學知識和提高文化水平。最後,我們已訂好Hotel Icon 自助餐,在暑假結束前,大吃大喝一餐,再迎接新學年的挑戰。

子爵府

醒目開學勳章

各位親愛嘅國民,暑假就到喇!小朋友平時返學咁辛苦,放暑假當然要玩盡啦!國王今次請到 My Little Korn ...

我會帶小朋友去參觀博物館,去吓主題樂園,食個自助餐,一家人開開心心過暑假

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

暑假更係去各個銷售點,買返副PLAYMOBIL系列既玩具玩下啦,每一款都咁精彩,睇落都覺得好玩呀

首頁
12345...9

尾頁

跳至