母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女足4個月但只得5kg,要5.2kg先入到3%條線見過好多醫生姑娘,check過發展正常,話繼續餵人奶冇問題,keep住monitor就得
但返到老公屋企,老爺奶奶就話佢好奀,話人奶冇咁有營養,會唔會補奶粉,早d轉固體之類,又話醫生信唔過
仲有係我女出世時唔輕,有成3.2kg,醫生話係肚內吸收得好,唔代表而家出左世一定係大大隻,兩者冇關係
有冇人好似我女咁㗎?

禁止訪問

別墅

我個女三、四個月時體重比平均值較輕,我比佢多啲埋身,唔好等佢叫肚餓先餵,就算佢已經識瞓過夜我都晩上叫醒佢飲奶。重有比佢啜耐D,母乳後期脂肪含量較高,啜夠先換邊。而家就嚟五個月,體重比平均稍高。

大宅

回覆 Ksyve 的帖子

bb瞓覺比食奶重要,瞓覺才會分泌大量生長激素,
尤其是晚上9點至凌晨3點是分泌得最多,
半夜叫醒餵奶反而影響bb成長。

bb瞓得多才會聰明,免疫力高,
半夜就不要再打擾了。

珍珠宮

回覆樓主:

希望你堅持到餵全人奶

當年我女出世3.3kg,到6個月大左右體重跌到3%條生長線,轉介見過營養師,營養師叫我加一餐奶粉

當然身邊老人家成日俾說話我聽,次次見親都話bb瘦咗、人奶無營養、幾時餵奶粉…..我老公聽得到多又質疑我點解堅持全人奶….搞到我勁大壓力

人奶營養最好係不爭嘅事實,我當初好努力堅持餐餐埋身做到全人奶,我先唔會為咗增磅去餵奶粉

結果證明我既堅持係正確,我女依加6歲好健康,身高體重中等,普通傷風感冒好快好返,唔洗睇醫生

人奶營養對免疫系統同大腦發展最重要,唔能夠單由體重去睇
人奶營養純天然,有三百多種營養,而奶粉嘅人造合成營養只有七十多種

珍珠宮

生長線圖係根據以前個年代bb體型去制定,當年奶粉盛行,當年bb絕大部份都係食奶粉

食奶粉普遍會重磅啲,所以個生長線圖係唔適合全人奶嘅bb

非常推薦你睇《你可以不喝牛奶》,由梁淑芳醫生編著,裡面有詳細講解幼兒成長

bb 0-3個月急速成長,到4個月大開始生長放緩,1-5歲係脂肪靜止期,方便走動

《你可以不喝牛奶》免費下載
https://dodoshare.org/drleung/

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我2個女都係出世大大隻(~3.5kg)
跟住人奶為主,加奶粉為輔都係慢慢細粒,可能都係遺傳,好似你醫生講
岩岩出世時大隻同之後幾重無關係,加奶粉都係一樣
我自己細時出世8磅,肥妹bb 一名
全奶粉b,越大越瘦,小學時長期全班頭3個最矮,成日排隊排好前(矮至高排)高中先高返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊