心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

我媽媽上年8月份離開左,差不多一年了,我一直都逃避睇返以前佢既相,唔聽佢whatsapp 比我既留言。因為我怕唔捨得佢,我一想起佢由細到大對我既關心同母愛,我就哭到停不了。今日終於忍不住再次看看她留下的相薄,原來自己一直都沒有認真地陪佢去過旅遊,到佢退休,成日只得佢一個人,佢其實生活真係好悶,D相係佢前兩年自己join 大陸旅行團影,看到佢很多表情,但我就哭住看,越睇越多,我就越哭越大,眼淚鼻涕都一併流下來。原來佢真係老了很多,之前自己真係太少時間陪佢,現在想同佢一齊去旅行已經沒有機會。睇完相片後,好想聽媽媽把聲,真係很久沒有聽佢聲音,我就聽回媽媽留下的WhatsApp,發覺最多是問我「你聽日係咪返屋企食飯?」,「你得閒就返下來屋企食飯啦!」,「你返來食飯記得通知我,我煮你鍾意食既餸....」。想返起自己好不孝,有時懶惰唔想返就話下星期先再回來,令到佢失望,一個老人家可能只想見下你一面,食一餐飯,咁少要求都比唔到佢,原來自己令媽媽有咁多失望。現在她已走了。好想再陪她食一餐飯都沒有機會。媽媽,真係好掛住你!

20150618bb    發表於 22-10-6 12:49

大宅

SunSimon_FB 發表於 22-7-28 13:06
我媽媽上年8月份離開左,差不多一年了,我一直都逃避睇返以前佢既相,唔聽佢whatsapp 比我既留言。因為我怕 ...

將來係天家相聚

珍珠宮

我媽媽上年8月份離開左,差不多一年了,我一直都逃避睇返以前佢既相,唔聽佢whatsapp 比我既留言。因為我怕 ...
你既媽媽希望你繼續開心生活
珍惜現在仲係你身邊既親人

伯爵府

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ME 2

男爵府

痛失親人真係好痛,好痛,我亦好掛住我家姐,想起從前種種一切眼淚就自然流下,其他人會勸妳時間會是最好良藥,但我相信無論過了多久都唔會減退我對佢嘅思念。我知自己仲要過日子,但冇左家姐之後,我覺得自己什麼興致也沒有了,以前除了同朋友出街外,其他多數都同家姐一齊,我跟家姐感情好深,都唔知將來我同佢仲有冇機會相聚番。如果有姐姐妹妹的jm們,要好好珍惜大家今世的緣份

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

感同身受
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

男爵府

回覆樓主:

Deleted

洋房

我相信你媽媽喺嗰邊都一定過得好好,佢只不過係換咗另外一個方式同你生活 ,你都要加油

男爵府

回覆樓主:

人就係咁衰,只有失去咗先識後悔!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

睇到眼濕濕

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

第時天國再聚

大宅

我係媽媽有個女,作為媽媽最大心願就是孩子健康快樂生活,希望女兒想起和我一起快樂的回憶,千萬不要內疚,你要懂得好好生活才是對媽媽最好的報答。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我都好掛住啊媽!加油(emoji)同路人!

大宅

我都好掛住自己媽咪!都係今年走咗!明白。

男爵府

littlefunpig 發表於 22-12-2 14:25
第時天國再聚

我都好希望將來可以在另一世界再見番我家姐,再做番兩姐妹,我要大大力攬實佢,我日日無時無刻都好掛住佢呀

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

就黎過年了,想起媽媽忙買餸及整蘿蔔糕的樣子,每天也掛念她,如媽媽未走,一定又忙着整糕給我們幾姊弟妹吃.熱鬧的氣氛,失落的心情.大家互勉.
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

男爵府

joejoemum 發表於 22-12-23 20:39
就黎過年了,想起媽媽忙買餸及整蘿蔔糕的樣子,每天也掛念她,如媽媽未走,一定又忙着整糕給我們幾姊弟妹吃.熱 ...

妳講得冇錯,就黎又過年,我而家好怕過節,因已冇左我最親愛的家姐,剛才又對住佢張相同佢講野又係到喊,實在好掛住好掛住佢,我冇法可放下,個腦時刻都想念家姐,冇任何事可令自己開心啲,就算以前覺得好食嘅野,而家都覺得食之冇味,但事實佢真係離開左我了

首頁

尾頁

跳至