自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

我見JM好似冇仔細睇隔離鋪篇文章,局長意思係:
1. 全面普教中
2. 「若教師水平足夠,社會與校園普通話環境提升,香港各學校理應在直接用普通話授課的試驗上更進一步」
3. 歡迎更多內地學生來港讀書

隔離鋪基本上一致贊成學好普通話,但對普教中意見分歧,而家都忽略第二同第三點
如果加埋第二三點就知佢想將普通話成為主流語言,如果係咁我哋就會失去粵語文化產業,而我哋嘅仔女香港就會直接同大陸嘅精英競爭,將來就會好似大陸咁內卷

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔贊成,中文科應該用返廣東話授課,另提升普通話水平才是正路。如果轉普教中,難道現時的中文老師全部要去進修普通話

girlbear    發表於 22-7-29 16:47
Amy7802    發表於 22-7-28 20:23

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果全部用哂普通話,
應該好多人轉走
點可能全部科目轉哂用普通話

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

絕對唔讚成,大部分小朋友中文都差;仲要普教中死得

queenie814    發表於 22-7-31 01:46

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

男爵府

回覆樓主:

我都唔贊成普教中. 如果全面推行普教中及後再推展到其他科, 咁仲講乜嘢一國兩制. 啲新任嘅官擦鞋擦唔切

珍珠宮

lypoon 發表於 22-7-28 20:18
唔贊成,中文科應該用返廣東話授課,另提升普通話水平才是正路。如果轉普教中,難道現時的中文老師全部要去 ...

中文老師去進修普通話對學生來講係好架喎,最好全部攞晒國家一級認證,其實而家都有好多中文老師有國家認證呀(包括我仔中文+普通話老師),提高老師水平唔好咩?中文老師教到普通話,先可以融會貫通以普教中呀?亦省卻家長們外補普通話嘅費用啦?如果齋加普通話堂,係咪可以好似英文咁日日有堂先?加堂又會唔會影響其他課堂呢?唔加堂又係咪個個家庭有$外補呢?普通話回歸係學校教育係好架喎,尤其係對資源唔多嘅家庭。而家出去1:1補普都300-400/hr啦。

侯爵府

myki 發表於 22-7-28 20:33
我都唔贊成普教中. 如果全面推行普教中及後再推展到其他科, 咁仲講乜嘢一國兩制. 啲新任嘅官擦鞋擦唔切
...

我都即刻諗到班擦鞋友。

珍珠宮

nancy29 發表於 22-7-28 20:11
我見JM好似冇仔細睇隔離鋪篇文章,局長意思係:
1. 全面普教中
2. 「若教師水平足夠,社會與校園普通話環境 ...

佢哋高考我哋DSE,公開試方面香港就唔會直接同內地1000萬考生競爭住嘅。但其實而家就業/升學競爭已經存在,點樣提高香港人語言競爭力呢?靠每週學校一兩堂普通話嗎?如果無好處,點解咁多直私、國際要行普教中?自己外補,又係咪個個市民可以負擔到?

普教中學校一覽:https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E ... 8%E5%90%8D%E5%96%AE

男爵府

2023年兔年勳章

大陸都開就快開DSE 啦,到時返內地讀書就得。你可以參考廣東,都係多人用廣東話啦,但宜家不少新一代講廣東話都差左了。

而且一向都有好多內地來香港讀書之後拎到簽證,本地教師學額又已經開始cut, 日後深港融合,大把根正苗紅既內地老師來港工作。

其實香港老師的工作量係大過內地老師的,特別係疫情後轉變得好快,好多中左covid 都要zoom 上堂(因為根本好難請代課)不過香港人工高啲。識得有內地來港讀書的老師教左幾年,近年返大陸去香港啲分校到教。

根本呢幾年好多專業人士都走左,唔好話老師,醫護都走好多啦。你哋要有心理準備,香港的教育同醫療質素會每況越下。

男爵府

daijuju 發表於 22-7-28 20:45
佢哋高考我哋DSE,公開試方面香港就唔會直接同內地1000萬考生競爭住嘅。但其實而家就業/升學競爭已經存在 ...

而家香港有好多內地人讀碩士,有部分因為不懂廣東話面較難搵工,如果香港主流變成普通話,佢哋已經冇呢個劣勢,再講,冇咗廣東話氛圍亦較難有好嘅粵語文化作品
其實係咪人人需要有標準普通話呢?

男爵府

回覆樓主:

贊成香港小朋友要學好普通話,但認為全面推行到其他科就唔適合

珍珠宮

我覺得普通話可以加入做主科,但唔建議用普通話黎教其他科目

侯爵府

lypoon 發表於 22-7-28 20:18
唔贊成,中文科應該用返廣東話授課,另提升普通話水平才是正路。如果轉普教中,難道現時的中文老師全部要去 ...

我以前普通話老師直言香港仲未ready普教中,因為師資絕對唔得

子爵府

myki 發表於 22-7-28 20:33
...

一個二個擺到明鬥擦鞋

珍珠宮

好媽媽勳章

singdream 發表於 22-7-28 21:08
一個二個擺到明鬥擦鞋

唔怪之得有朋友一見到新班子上場,由本來冇諗住移民變為即走

男爵府

青青河邊草 發表於 22-7-28 21:03
我以前普通話老師直言香港仲未ready普教中,因為師資絕對唔得

內地引入就可以

侯爵府

singdream 發表於 22-7-28 21:08
一個二個擺到明鬥擦鞋

係,我都覺

子爵府

唔好卦. 我超唔想

伯爵府

我以為好多人贊成

子爵府

青青河邊草 發表於 22-7-28 21:03

本地老師點進修水平都唔會足夠,始於唔係母語,唔引入內地教師根本唔會教得好普通話

首頁
12345...10

尾頁

跳至