自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

最後可能係散工,已回大陸。

珍珠宮

panda361 發表於 22-7-31 19:10

即使係,大國、Viu、markville可置身事外?

伯爵府

......

侯爵府

回覆樓主:

幫推呢個post,明明連日有9成都話緊主辦方要負責,panel事後處理手法,viu事前淡化危險,公司事後輕輕描淡寫形容傷者傷勢,老闆約束禁員工發聲,各團體奇怪嘅禁討論令;只係偶有責備某1,2位成員過份冷靜,亦冇話佢地同意外有關。就被人一口話bk大部分人都指責鏡成員,認真莫名其妙。

珍珠宮

回覆樓主:

拒絕洗白,主辦公司要負責。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

主辦要負責就一定啦
聽日第一次會議即管睇下有咩交代

大宅

回覆樓主:

推,支持

珍珠宮

西九龍總區重案組探員今日到紅館搜證,調查事故是否涉及人為因素。另外,文化體育及旅遊局今日表示,早前成立的紅館調查工作小組將於明日(8月1日)舉行首次會議,重點包括找出事故原因,以及涉事人士有否疏忽失職而導致事件發生。
今午2時許,有數名軍裝警員先到達紅館,隨後有數名便衣探員亦到場,一行人進入紅館前,未有發言,至傍晚近6時,警方在紅館外表示希望還原真相。此外,勞工處正根據《職業安全及健康條例》調查主辦單位有否依法保障員工安全,警方亦已加入調查是否涉及專業疏忽或其他刑事責任,並將聯絡相關人士協助調查。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0731_00822_001.html

男爵府

又想卸落大陸
而家封關,點落黎做呀,大陸隔離酒店好難抽,賺埋唔夠返去隔離啦

珍珠宮

機電署表示無參與舞台設置的相關審批工作,指舞台燈光、音響及機電相關裝置,都是由演唱會主辦機構自行安裝,署方只是負責紅館的供電、空調、消防裝置等的維修保養。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2450669

男爵府

回覆樓主:

即係李澤楷

D傳媒日日自稱第三權,而家對住李家啞哂

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

主辦單位同監製絕對要責任

珍珠宮

前資深舞台及電視製作人鄭偉強講解搭台及安全問題:
前資深舞台及電視製作人鄭偉強就表示一般製作演唱會的流程是:「以紅館為準則,之前講好晒要求,之後同監製開會傾晒要幾多樂隊需求!」在被問到安全及舞台設計怎樣做平衡,鄭偉強則話:「安全一定最緊要,亦涉及到預算的問題,因為安全又要求高,自然人要多啲,要早一星期開始搭建。」鄭偉強亦指後來因為生意太好,向他們壓榨搭台時間,縮短搭台時候後,只好犧牲搭台時間及綵排時間。鄭偉強提到因為疫情問題,很多人已經轉行,人手已經是一個嚴重影響搭台的問題。鄭偉強強調:「呢個屏幕既吊法就係唔專業!冇理由用兩條,最少要用3條威也!仲要加保險掣。」

屋宇署註冊結構工程師指舞台由結構工程師計算安全系數
屋宇署註冊結構工程師張樂安接受節目組訪問時表示:「昨日的演唱會會有一份由結構工程師計算,施工後既物料有冇問題有待調查,呢個都係原因!」事前應該會取得屏幕大小的資料及包括安全系數,基本上不會太大的問題。

機電環境設施顧問謝永寧指纜索吊重出問題
機電環境設施顧問謝永寧則表示:「從影片中見到屏幕掉下,個吊重安排有問題!」又提到有很多原因引致吊重問題,例如纜索本身所支持的安全負荷,又或者吊的方法都有影響。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... 4%E5%B0%88%E6%A5%AD

yeung_ma    發表於 22-8-1 14:03

珍珠宮

畀面勳章

做機電嘢唔洗牌 ?未通關又邊有大陸散工?
如果做假証供,拉坐監!

水晶宮

2024勳章

部份香港人呢種一出事就卸膊賴人的風氣真係要不得,好似自己永遠無問題,有問題都係別人

珍珠宮

有幕後人員向傳媒爆料,講述總綵排當晚確實曾經發生至少三單意外,而全部均與舞台的升降台機關有關,第一次是MIRROR唱完團歌後,工作人員幫Tiger和Jeremy脫下威吔後有舞蹈員跌落舞台的巨窿受皮外傷和傷及關節,最終要退出演出;第二次是Stanley、Frankie、Jeremy和Jer排練《#狂人日記》和《#九》時,四人未行到台中央的升降台就已經降下,慶幸無人受傷;第三次是AK排練《#信之卷》的時候,樂隊在台中間的升降台演奏時其中一則突然半降下,導致鼓手連人帶鼓、結他手Jason Kui都跌落台底,兩人都有皮外傷,因疼痛而影響演奏。

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E ... C%E8%90%BD%E5%8F%B0

象牙宮

妖台的ig同Facebook已經比人駡到不得了.今次連佢地 d fans 都睇吾過眼.都唔知幾時先出嚟交代

yeung_ma    發表於 22-8-1 14:04

伯爵府

回覆樓主:

而家重案調查就好,等佢地飛得就飛,瀉得就瀉,正垃圾

水晶宮

pochario 發表於 22-7-31 19:15
幫推呢個post,明明連日有9成都話緊主辦方要負責,panel事後處理手法,viu事前淡化危險,公司事後輕輕描淡 ...

啲人仲話冇人鬧熄燈事件添,真係搞笑,啲人係咪有閱讀障礙呀,一係就話呢個唔關事嗰個唔關事,關曬政府事好唔好?!真係得啖笑

yeung_ma    發表於 22-8-1 14:04

首頁

尾頁

跳至