自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

家家公主 發表於 22-8-2 14:37
見心理學家要政府有file
同埋係第一次follow先會見一至兩次
政府會有言語治療上

心理學家有冇用?
不過我覺得我仔會聽出面啲人講、多個父母囉

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 14:47
心理學家有冇用?
不過我覺得我仔會聽出面啲人講、多個父母囉

我仔當年初確見心理學家
兩次都係同我傾多過同仔傾

阿仔只坐埋一邊自己玩

有無好好同阿仔傾下
中學咩都可以講 而佢亦應該聽得明白
可以自己思考問題。唔好只係你覺得
因為你唔係佢 比佢自己發言 尊重佢選擇同意向

侯爵府

2024年龍年勳章

報比學校知好d。一來學校有知情權, 二來家校合作, 家長對學校信任,
才能提供小孩最有利的學習環境。
學校有train過的老師, 就話會識教ASD學生,
但是沒有相關訓練的老師, 可能會不明白ASD情緒問題,
假如在學校出現狀況或小孩有情緒時, 小孩得不到支援。甚至產生師生雙方誤解。
第三, 小孩在學校社交小組, 可以與同校相似的同學互相吸引成為好友的。至於標籤問題, 現時大眾對ASD接受程度提高,
港鐵都搵羅同學(自稱ASD)做代言人。

水晶宮

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 14:42
係阿氏

因為之前未確診、叫佢出去上社交班都唔肯;現在由醫生同學校叫、佢就唔敢唔上;諗緊好唔好畀佢選 ...

出面的好多都係初小到高小,上咗中學先train的應該唔多,而且費用仲好金。學校的可以試下先,適合就繼續。我仔係阿氏仔,小二確診,在政府精神科一路follow到中三,之後阿仔話唔想再去就冇再去了。因為我仔冇過動專注問題,唔駛食藥,去到見醫生都係傾下計,問下我日常阿仔的行為,有冇邊方面難攪,因為我係FTM,確診之後睇好多書,學點樣同阿氏仔相處呀,溝通呀,問阿仔在中學有冇同D同學拗撬,佢又話冇。

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 14:26

如果報畀學校知、學校可以攞到資助、有社交班、有得見 ...

就算要考試加時,要係醫生紙上有寫明先得

男爵府

回覆 gilgilgilgil 的帖子

已過黃金治療期。佢應該會介意俾学校知。要小心處理他不是一個小朋友了。我建議找明愛服務,睇吓可唔可以幫到。

男爵府

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 10:46
ASD....唔嚴重、但要做一啲社交training

頭痕緊、報唔報畀學校知、然後等學校畀training佢? 還是在外面自 ...

想問下中學先確診係因為排得耐定之前發現唔到?
因為我都發現夫家果邊有一個小朋友有ASD徵狀,如果你唔介意,都想知多少少

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要報

侯爵府

一定要同學校講。應該會有支援

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

spikenard 發表於 22-8-2 14:52
就算要考試加時,要係醫生紙上有寫明先得

唔係ASD就有得加時
除非真係游雲做唔晒卷
先要有醫生信,再轉教育心理學家做評估,唔一定批

侯爵府

家家公主 發表於 22-8-2 14:49

我仔當年初確見心理學家

學校心理學家會見埋家長?

侯爵府

小菜豆 發表於 22-8-2 14:50
報比學校知好d。一來學校有知情權, 二來家校合作, 家長對學校信任,
才能提供小孩最有利的學習環境。
學校 ...

你都分析得好有道理;我都一舊雲咁

侯爵府

arjarnbuddha 發表於 22-8-2 15:07
回覆 gilgilgilgil 的帖子

已過黃金治療期。佢應該會介意俾学校知。要小心處理他不是一個小朋友了。我建議 ...

我之前都有叫佢見出面我聯絡嘅社工、但佢唔肯;如果學校嘅佢就冇得避囉!

我都知過咗黃金期、但醫生就係驚佢社交問題愈趨嚴重、耐下耐下變咗完全唔同人接觸溝通、對將來影響就大

侯爵府

Rita 發表於 22-8-2 14:51
出面的好多都係初小到高小,上咗中學先train的應該唔多,而且費用仲好金。學校的可以試下先,適合就繼續。 ...

你都講得啱!中學嘅社交班又真係冇咁多

侯爵府

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 15:29
你都分析得好有道理;我都一舊雲咁

之前我仔升小選校時, 都要選擇是否由教育局申報比將來小學,
ASD群組家長討論過, 有贊成有反對, 反對申報多數擔心其他同學家長標籤問題。
因為小朋友課堂中被召去個別輔導, 其他同學一定會知。

禁止訪問

侯爵府

小菜豆 發表於 22-8-2 15:37
之前我仔升小選校時, 都要選擇是否由教育局申報比將來小學,
ASD群組家長討論過, 有贊成有反對, 反對申報多 ...

反對嘅家長都係怕學校是否接納、包容;小朋友會唔會被標籤.... 我都有少少擔心學校嘅取態架!不過之前聯絡過學校社工話學校呢方面做得好好、會有支援...係咪應該可信呢?

你最後有冇幫阿仔選擇申報?

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 15:42
反對嘅家長都係怕學校是否接納、包容;小朋友會唔會被標籤.... 我都有少少擔心學校嘅取態架!不過之前聯絡 ...

我揀申報, 因為我需要專業支援及知道學校取態。
贊成的家長反映, 小朋友其實在學校沒有特別標籤情況。
精神科醫生說, ASD最大考驗, 其實是青春期情緒處理,
幼兒時期間除了訓練, 父母與ASD小孩之間建立的信任才最重要,
就像堆沙一樣累積關係, 到佢地情緒爆時就一次又一次地考驗親子關係。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 22-8-2 15:26
學校心理學家會見埋家長?

唔係學校 係政府
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁

尾頁

跳至