少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

女女14歲,唔可以話曳,但生活上好多細節都唔聽話,夜瞓,中意同同學上網傾計,叫佢早D沖涼洗頭唔聽,係要到夜一夜12點先去。成日中意上網,睇youtube,但見佢睇嘅嘢都係正經嘅,vlog呀,netflix 劇集果類。可以由朝唔停睇到晚。做乜嘢都懶懶閒,無動力,但成績都算ok。自我中心,唔會主動幫手做屋企嘢,比細個時自私好多,乜都諗咗自己先,完全唔會理我。講嘢無禮貌,好多時帶住耳機聽音樂,十問九唔應,成日黑口黑面。其實咁樣係咪正常青春期嘅表現,係咪可以唔使理?有時俾佢搞到自己情緒都好差,已經冇鬧,同佢傾偈但都唔會聽。其實係唔係青春期過幾年就會冇事?

複式洋房

我個女11歲,完全一模一樣,我覺得我就黎抑鬱

男爵府

mmmandddy 發表於 22-8-8 13:20
我個女11歲,完全一模一樣,我覺得我就黎抑鬱

我女就黎11歲,呢排感覺佢都開始有d脾氣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

日日同佢開火

複式洋房

回覆 SiuBBee 的帖子

我系日日忍住唔同他開火,忍到我就抑鬱

大宅

SiuBBee 發表於 22-8-8 15:42
日日同佢開火

我覺得同佢地開火冇用,佢哋唔會聽。連好聲好氣同佢講都唔聽,鬧更加冇用

男爵府

donut012 發表於 22-8-8 20:28
我覺得同佢地開火冇用,佢哋唔會聽。連好聲好氣同佢講都唔聽,鬧更加冇用
...

咁點算好?我都覺得忍到自己好無奈,有時真係忍唔住喊,覺得自己有抑鬱症

大宅

回覆樓主:

我女14歲,同你情況一樣,但更甚是佢唔肯返學,我都比佢搞到就快精神病!

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-8-9 00:52
我女14歲,同你情況一樣,但更甚是佢唔肯返學,我都比佢搞到就快精神病!
...

我女都14歲,真係比佢攪到抑鬱病出左啦嚟,越來越心淡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

問佢嘢都要睇面色

大宅

AAMamama 發表於 22-8-9 00:18
咁點算好?我都覺得忍到自己好無奈,有時真係忍唔住喊,覺得自己有抑鬱症
...

我女12,也是如此,不知喊了多少次,找社工傾傾吧,学校的,出面的都好

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

大宅

完全明白妳, 我女升上中一準時發作, 症狀同妳女女,無100%都有90%似, 不過我係我女目標人物,
我當時差不多日日以淚洗面….今年9月升中四了……希望真係好似前輩經驗三四年慢慢回覆正常….
加油呀各位媽咪, you’re not alone

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:47

禁止訪問

大宅

希望真係過幾年好返。頭先啱啱同佢出去食飯,特登同佢食佢鍾意嘅嘢,食飯之前仲同佢行咗一陣街。佢問我幾點返屋企,我話大約九點。點知因為啲嘢食來慢咗同搭車差不多十點先返到屋企。佢即刻黑口黑面,話遲晒大到因為約咗同朋友九點傾偈。嗰一刻真係心淡,使乜特登同佢出去食佢鍾意嘅嘢,由佢響屋企食杯麵算

大宅

有時諗係咪對得佢太好。我細個雖然唔鍾意聽阿媽教訓,但係一定唔會響佢面前黑面。阿媽叫我幫手做家務一定會做。食飯就算見到自己鍾意食嘅嘢都唔敢食晒。

男爵府

donut012 發表於 22-8-9 23:41
希望真係過幾年好返。頭先啱啱同佢出去食飯,特登同佢食佢鍾意嘅嘢,食飯之前仲同佢行咗一陣街。佢問我幾點 ...

係呀,有時候心諗對你咁好唔知為乜

男爵府

donut012 發表於 22-8-9 23:45
有時諗係咪對得佢太好。我細個雖然唔鍾意聽阿媽教訓,但係一定唔會響佢面前黑面。阿媽叫我幫手做家務一定會 ...

以前年代仲識尊重父母,現今社會小朋友,多半數都無

子爵府

好媽媽勳章

donut012 發表於 22-8-7 23:44
女女14歲,唔可以話曳,但生活上好多細節都唔聽話,夜瞓,中意同同學上網傾計,叫佢早D沖涼洗頭唔聽,係要 ...

同我14女一模一樣,我選擇係退一步海闊天空到忍唔到嘅時候我會爆佢一鑊
開始時我都接受唔到,但慢慢就會諗佢上網煲劇睇youtube都係睇啲笑片,起碼唔係睇啲不良嘅節目;沖涼係夜啲都好過唔沖;我女可以全日都喺房,但我講咗唔可以閂房門,佢做得到所以我由佢;我女不至於黑面,我會形容佢係冇表情,佢答我問題唔望我,我會face to face問多佢一次,等佢習慣下答人問題要有eye contact
我比較惡,所以我講嘢大聲啲,佢會get到我開始發火,自然會收斂一下,但我女情緒跳跳地,佢忽然會好小朋友咁講好多野,但轉頭又冇表情

大宅

回覆樓主:

我女做乜都冇動力,試過連續十幾日唔沖涼唔洗頭,日頭瞓覺夜晚起身打機,唔食唔飲(可能有食有飲水,但唔係比我見到嘅時間囉)。有時傾得好地地,突然間我會踩到佢什麼痛點咁就跳晒制,發晒脾氣,我怎樣同佢解釋我唔係話佢,佢都唔理睬,勁黑面,有時真係唔知乜事,一頭霧水,但就係嬲左我。前世欠左佢咁

SiuBBee    發表於 22-8-15 15:00

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊