少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女中二14歲, 讀傳統名校, 中二前讀書成績好好, 但一到中二開始成績下滑, 整天用discord同網上朋友傾計, 24小時機不離手, 唔肯做功課, 所有網上功課都唔理, 經常傾到零晨三,四點, 第日無精神唔肯返學, 對住屋企人黑面, 十問十唔答, 出街會自己行開, 發父母同細佬疲氣, 一放學回來就上網, 所有野都唔講你知, 每個月都有幾日唔返學, 五月上半個月已經無返7日學, 升唔升到中三都成問題, 傳統名校功課, 測考太多, 又話學校無朋友, 又話學校老師唔識教書, 無人明白佢, 同父母溝通唔到, 我已經低聲下氣對佢, 煮埋飯佢又唔食, 我真係唔知自己做錯乜, 攪到我都瞓唔到, 我都抑鬱, 經常以淚洗面, 有無前輩可以教下點做, 朋友叫我唔到理佢, 放低佢, 但見到佢日日都無精神唔開心又抑鬱, 我點放手得落, 有無人可以教下我點做

dougiewoodie    發表於 23-12-30 06:53

複式洋房

回覆 baswong 的帖子

學校有社工跟, 每個月有睇心理輔導, 佢都好努力半溫書考埋六月final exam, 有一科主科同閒科無返去考, 但佢都有溫下書, 我幾膽心佢唔肯考試, 最後同佢搵左一間國際, 一間直資, 兩間都收左, 佢選擇直資讀IB, 8月會去新學校升F.3, 新校無咁谷, 每班人數又少D, 似半國際學校, 少測考, 希望佢少D讀書壓力, 只要肯返學就得, 佢而家都係一放學就返去開著電腦傾discord, 仲有兩星期勍捱完F.2, 只希望佢能戰到最後

複式洋房

0605 發表於 23-9-6 14:41
請問轉咗校宜家有冇好轉?
另外,心理輔導係心理醫生定心理治療師? 收費如何?
...

轉咗校之後,很主動返學,亦投入學校各項活動,明顯開心咗,證明咗我哋嘅選擇係對的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊