少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

女女14歲,唔可以話曳,但生活上好多細節都唔聽話,夜瞓,中意同同學上網傾計,叫佢早D沖涼洗頭唔聽,係要到夜一夜12點先去。成日中意上網,睇youtube,但見佢睇嘅嘢都係正經嘅,vlog呀,netflix 劇集果類。可以由朝唔停睇到晚。做乜嘢都懶懶閒,無動力,但成績都算ok。自我中心,唔會主動幫手做屋企嘢,比細個時自私好多,乜都諗咗自己先,完全唔會理我。講嘢無禮貌,好多時帶住耳機聽音樂,十問九唔應,成日黑口黑面。其實咁樣係咪正常青春期嘅表現,係咪可以唔使理?有時俾佢搞到自己情緒都好差,已經冇鬧,同佢傾偈但都唔會聽。其實係唔係青春期過幾年就會冇事?

大宅

SiuBBee 發表於 22-8-8 15:42
日日同佢開火

我覺得同佢地開火冇用,佢哋唔會聽。連好聲好氣同佢講都唔聽,鬧更加冇用

大宅

希望真係過幾年好返。頭先啱啱同佢出去食飯,特登同佢食佢鍾意嘅嘢,食飯之前仲同佢行咗一陣街。佢問我幾點返屋企,我話大約九點。點知因為啲嘢食來慢咗同搭車差不多十點先返到屋企。佢即刻黑口黑面,話遲晒大到因為約咗同朋友九點傾偈。嗰一刻真係心淡,使乜特登同佢出去食佢鍾意嘅嘢,由佢響屋企食杯麵算

大宅

有時諗係咪對得佢太好。我細個雖然唔鍾意聽阿媽教訓,但係一定唔會響佢面前黑面。阿媽叫我幫手做家務一定會做。食飯就算見到自己鍾意食嘅嘢都唔敢食晒。

大宅

kennislau0105 發表於 22-8-24 23:27
我女都16歲,上年11月發現有燥鬱症,我同細仔真係比佢攪到痴線,近呢2個月越來越過份叫唔好穿短褲出街(因肥 ...

燥鬱症有乜嘢行為嘅問題?成日發脾氣鬧人?

大宅

thob 發表於 22-8-16 01:11
回覆 chole_bb 的帖子

有咩不良節目

我諗係太血腥或太三級嘅節目。我睇我個女嘅YouTube history, 睇嘢都係正常嘅,有時仲睇啲好低B嘅disney channel青春劇... 但係問題就係可以一日睇到黑,完全唔想出房。叫佢出街或者落去行吓都好似誓願咁。

大宅

kennislau0105 發表於 22-8-25 10:50
燥:突然間脾气暴燥、黑面、發脾气
鬱:突然間好sad、喊、要獨處
情緒起伏好大

咁醫生有冇話係因為荷爾蒙影響,會唔會過咗青春期就冇事?有咩可以做到,使唔使食藥?唔好意思問多d,因為朋友個囡囡又係差不多嘅情況,比起我個女嘅情況衰好多倍,會不停鬧工人同個妹。

大宅

ICbaby 發表於 23-7-24 15:39
死喇~
我發覺現今女仔仲曳過d男仔!
中二病係真架!

而家啲女仔早熟,做嘢大膽過啲同齡男仔。我朋友個女14歲走去勾引同班男同學,跟住周圍同朋友講話個男仔追佢。所以如果屋企有男仔嘅都要教佢哋保護自己。而家啲女仔太犀利。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊