醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知各位知唔知咩事,又唔知關唔關情緒事
早幾個月開始胃氣好多,不停嗝,個心好似就快會爆血管咁既感覺。
去左睇政府醫生,check心電圖正常,醫生比胃藥我試下。
但好似冇乜用,
之後再睇多次醫生就話有機胃炎,胃酸倒流,都係比左d胃藥就算。

近期身體都好似越來越唔好咁,食完野好似頂住頂住咁,
胃氣仍有但少左,但嗝左出黎會舒服d,睇野有幾日好攰咁,但而家已經冇乜事,
有d心悸,有時要抖大氣,覺得好似舒服d,但又未至於呼吸困難,仲好唔精神。
有冇朋友仔試過?

咁至於點解會牽扯到情緒,因為睇診所醫生時佢問我工作同家庭係唔係好大壓力,
我就諗一諗
我工作上收工時會好驚交漏野,例如要還鎖匙同鎖好d野,我成日都驚漏,
家庭上,爸爸約4個多月前走左,感情十分十分好,我到而家仲係成日喊,恰巧症狀就係果段時間出現。
咁呢方面一諗又係有d壓力,照顧媽咪啦,經濟方面啦。
但我又覺得我自己情緒上好似冇乜野。

唉,好驚有d乜野大病,驚阿媽傷心

珍珠宮

回覆樓主:

壓力同情緒係會影嚮個胃,因為神經線相連,睇你描述,壓力都幾大!當然網上能夠了解的有限,唔係專業唔敢作判斷,但都可以試下從情緒方面著手。

複式洋房

壓力情緒影響腸胃,有機會係腸易激綜合症,建議你搵腸胃功能或精神專科睇吓;另外就係諗方法放鬆心情。

大宅

keyman1032 發表於 22-8-9 21:36
唔知各位知唔知咩事,又唔知關唔關情緒事
早幾個月開始胃氣好多,不停嗝,個心好似就快會爆血管咁既感覺。
...

我5月開始都係同你一樣。剛睇左醫生 原來係幽門螺旋菌。

大宅

回覆樓主:

去做下身體檢查,如果所有都正常,可能有焦慮症,因為焦慮都係呢啲症狀

複式洋房

我之前都係咁, 去照胃鏡, 原來是幽門螺旋菌, 食左一個療程, 再吹氣化驗, 無事啦

首頁

尾頁

跳至