自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

大宅

英文易學過中文!小朋友好多英文叻過中文!大大吓始終中文是母語,講中文多,英文少用,就好多變咗兩頭唔到岸!

用戶要求終止服務

中文比英文更屎有幾奇

寫d 簡單中文字,你會懷疑係咪佢地係咪讀寫障礙添

公爵府

2023年兔年勳章

Lovelybbs 發表於 22-8-10 02:06
好多家長覺得英文好就好威水

又唔好咁講

小學英文分數比中文高係好正常,主要係英文課程嘅程度比較低,自然會高分啲。

記得香港嘅英文程度比英國低兩級,考個C級,只等同英國E級。

所以香港應該改番做全面英語教學,提高番香港學生越來越低嘅英文水平。

子爵府

青青河邊草 發表於 22-8-10 00:45
真心想問, 有幾多係到中學到大學, 都係英文好過中文?
我成日請人, 好多大學生啲英文都係屎到死。
就算係話 ...

我同事好驕傲咁大大聲講佢個仔講英文叻過中文,又提到老師要佢個仔講中文。佢自己外國大學畢業,但口音好明顯係大咗先過去,成日扮竹星,都唔怕人心裡面笑佢

別墅

得閒姨 發表於 22-8-10 00:49
確實係英文比中文好,因為係屎鬥屎

同意,因為中文更爛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

daycare1 發表於 22-8-10 03:53
下?咁點解香港開立法會只用中文或普通話交流?咁點解要普及國民教育呢?點解唔可以用中文做工作面試呢? ...

我見工未試過唔係廣東話英文加普通話喎!你見工唔洗?

珍珠宮

畀面勳章

daycare1 發表於 22-8-10 02:36
係一個中國原則底下,乜仲需要英文既咩?
咁你又用英文名,究竟你系黃皮白心,定居反中亂港

侯爵府

回覆樓主:

現在讀緊小學中學嗰批,又真係會英好過中,因為近十年開咗好多英文興趣班,好多家長都肯俾錢细细個開始學,同埋近十年,好多幼稚園,小學也有Net teacher, 就算免費學校也有,小朋友又上youtube自己睇吓片,whatapps又用吓英文。

相對比樓主話現在二三十歲見工嗰批,現在小朋友接觸英文比較多

侯爵府

Amy1974 發表於 22-8-10 07:18
又唔好咁講

小學英文分數比中文高係好正常,主要係英文課程嘅程度比較低,自然會高分啲。

其實我睇dse卷都係,中文深過英文的,英文相對問得比較直接,閱讀理解篇文一般講啲factual嘢,唔帶文學性,易理解得多。如果要反映英文水平,應該IELTS更具有代表性。

公爵府

katrinamama 發表於 22-8-10 07:34
現在讀緊小學中學嗰批,又真係會英好過中,因為近十年開咗好多英文興趣班,好多家長都肯俾錢细细個開始學, ...

同意,英文測驗唔溫都起碼8、9字頭,溫埋滿分都唔難,中文一唔小心跌到合格邊緣,我啲細路溫中默起碼溫一個星期,英默就一兩日ok,我都好頭痛佢地科中文…. 所以真心欣賞栽培到中文叻嘅小朋友嘅家長,我盡哂力都係唔得

侯爵府

feifei_baby 發表於 22-8-10 07:42
同意,英文測驗唔溫都起碼8、9字頭,溫埋滿分都唔難,中文一唔小心跌到合格邊緣,我啲細路溫中默起碼溫一 ...

但我覺得有啲家長太過偏向一邊,可能因為自己英文唔好,結果過猶不及。

真心講,在香港,中英文都不能偏廢。起碼要有基本水平。

子爵府

青青河邊草 發表於 22-8-10 07:01
我理解,幼稚園到小學的英文,仲係詞語句子為主,文章多數係變化有限,也不會話好長,到上中學,真係用英 ...

你啱,幼稚園到小學既英文,根本係入門級,以名詞為主,好容易令家長有小朋友英文好既「假象」。到高小以上,學校冇咁多資源請好多net teachers , 屋企家長英文又唔係好個d , 提供唔到高一級嘅英文語境,or 缺乏大量英文詞彙令到小朋友能夠全面咁表達自己所思所想(包括抽象概念),佢哋嘅英文亦都無法再進一步,永遠只係流於香蕉蘋果橙名詞嘅境地。

想試吓一個人係咪英文叻,叫佢
1)睇醫生嘅時候,形容下自己邊度唔舒服
2)見工嘅時候,講吓自己有咩抱負同事業計劃
咁就好容易見真章

英文好,只係香港家長「認為」only , 向職場上我哋見好多,根本係英語水平全面大倒退。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

JoanC 發表於 22-8-10 01:18
話英文好過中文啫,唔等於係英文好,只係中文更差。你睇下幾多人講嘢,明明講緊中文都要夾幾個英文字先表 ...

子爵府

青青河邊草 發表於 22-8-10 00:45
真心想問, 有幾多係到中學到大學, 都係英文好過中文?
我成日請人, 好多大學生啲英文都係屎到死。
就算係話 ...

我女Whatsapp同學群
個個同學都係用英文傾計
唔係因為英文好
係因為唔識中文輸入法

珊瑚宮

回覆樓主:

都唔一定英文屎
識人讀香港中學, 升香港的大學, 佢一直英文好過中文。
會考中文居然有 C,包括佢老師都話無可能, 最多合格喎。
出來做事幾年, 接觸多左中文, 中文先叫做好番d。

別墅

mononoke 發表於 22-8-10 01:14
個d家長自己英文屎,d仔女好過佢,就覺得佢地英文好囉。

我係咁唸,個仔英文好過我,所以覺得佢英文好囉

侯爵府

kendomimi 發表於 22-8-10 08:00

你啱,幼稚園到小學既英文,根本係入門級,以名詞為主, ...

所以我唔買香港出果啲英文補充,全部操練式,唔係文章,也沒有文章欣賞。我覺得真係英文好必須係讀文章,唔只係故事,讀故事用的閱讀策略包括猜估,好多時唔明晒都明白故事發展,相反資訊性文章考到嘅閱讀能力較高,但小學比較少。

侯爵府

canadababy93 發表於 22-8-10 08:06
我係咁唸,個仔英文好過我,所以覺得佢英文好囉

普通話都係,家裡有啲老人家覺得自己唔識普通話,所以啲孫講得幾句普通話,就覺得佢地好叻……

大宅

HiPP勳章(2)

hkgra 發表於 22-8-10 06:33
回覆 Lovelybbs 的帖子

唔會,我想小朋友中英都好,無奈中文難學

同意

別墅

因為香港英文科係第二語言課程來的
好淺,所以咪高分過中文科就以為英文叻過中文囉
試下去英語國家讀英文,唔係香港咁淺外語課程黎㗎

首頁
23456...13