自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

李家承 發表於 22-8-13 10:18
請問大家覺得有需要買年金嗎?
咩年紀買比較合適?
有無風險?

長命就著數,短命就唔著數。

買咗就鎖死咗筆錢。

子爵府

Ritzmary 發表於 22-8-13 14:48
本金按月減少減少, 不保本,不按通脹調升,這點令人有憂慮!

年金係保險,應該會保本,除非提早 cut 啦。
以香港年金來說,就算短命,未攞得晒本金就死咗,剩低未攞嘅都會畀你嘅遺產承繼人,即係最少都可以攞返晒本,長命則有賺,愈長命愈好賺。

子爵府

李家承 發表於 22-8-14 16:16
通常什麼年紀買? 你咁講買都唔著數。

我唔鍾意鎖死筆錢,亦唔預期會長命,所以我唔會買。

但對於唔想嘥心機理筆錢(可能唔識理、無興趣理),又諗住會長命,則可能買得過。好處係唔使留低筆錢喺度,死咗之後唔知畀邊個好。

甚麼年紀買應該睇自己啩,有人後生買,有人遲啲買,有人一筆過買,有人分期供,好多花款喎。

子爵府

howmuch 發表於 22-8-15 14:03
除非身故,否則12年內退保,便會蝕。

買保險唔好諗住退保。

子爵府

gogogodee 發表於 22-8-15 07:30
如申請生果金,政府年金唔計落資產,呢點吸引。

生果金好似夠年齡就可以攞,李嘉誠都可以攞。
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GRyELQEgOMgrFN0loRLC4pX6DMsNLxXhOCT-dQ-eoAw/edit?usp=sharing

子爵府

李家承 發表於 22-8-14 21:17
我都咁諗

利率唔係永遠 3 厘,新聞度已經聽到有人估幾時加息加到頂,調轉頭減返。

子爵府

李家承 發表於 22-8-14 17:21
我唔洗交稅,HSBC 供3年,第11年先開始派錢,約3%利息,我諗緊定期好定年金好,年金唔好處係11年先派錢, ...

可唔可以分散,唔只年金,亦唔只定期?
但 HSBC 約 3% 利息,好似少過香港年金喎。
唔同年齡買,攞唔同年數,回報唔同嗰喎,年金係保險,唔同定期,定期則幾時存,幾多歲存都一樣。
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-HVNNrFhQeEN6y-u8bL6wsqencrEprwx4uV0yFodGSQ/edit#gid=574210277

子爵府

gogogodee 發表於 22-8-15 17:37
65–70 歲、要資產審查。

高齡津貼(即俗稱生果金)是社會福利署為 70 歲或以上的香港居民,每月提供的現金津貼,以應付因年老而引致的特別需要。申請人不需通過入息審查
https://www.1823.gov.hk/tc/faq/what-are-the-eligibility-criteria-of-old-age-allowance-what-is-the-amount-of-assistance-payable

公共福利金計劃下的長者生活津貼,包括普通長者生活津貼及高額長者生活津貼,旨在為本港 65 歲或以上有經濟需要的長者每月提供特別津貼,以補助他們的生活開支。普通長者生活津貼及高額長者生活津貼現時每月金額分別為 2,920 元及 3,915 元。
https://www.swd.gov.hk/oala/index.html#s2
唔只 65–70 歲要資產審查,70 歲以上都要資產審查。

子爵府

virgokaren 發表於 22-8-16 01:05
年金都要放成百萬至有 5100
都吾係話人人有 100 萬可以绑住係度吾用

放成百萬至有 5100
放十萬就有 510
放五萬就有 255

唔係绑住喺度唔用,而係分開每個月用啲,每個月用啲,用到死為止,如果唔死就一直都有得用。

子爵府

李家承 發表於 22-8-16 09:02
年金唔一定買政府果隻放100萬,銀行都有好多種,多有多買,少有少買。

政府果隻最少 50,000 就買得

銀行都係幫保險公司賣,但銀行同保險公司可能係同一集團(亦可能唔係同一集團)
年金係有好多種
即期年金、延期年金
一次過繳付保費、分期供款
定額派發年金,遞增派發年金
等等

派發金額每年增加 5 %:
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/insurance-mpf/retirement-wealth-education/maxiplus/

子爵府

chitchit0520 發表於 22-8-18 00:38
我知道兩者不同,只係話作為收入來源去比較,我覺得年金不錯啊!

年金可以自己使晒,唔使死咗之後剩返喺度益人。
買股票收息,個本死咗之後會剩返喺度益人。
使咗先係自己嘅,唔使就唔係自己嘅,係益人嘅。

首頁

尾頁

跳至