自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

李家承 發表於 22-8-16 09:02
年金唔一定買政府果隻放100萬,銀行都有好多種,多有多買,少有少買。

政府果隻最少 50,000 就買得

銀行都係幫保險公司賣,但銀行同保險公司可能係同一集團(亦可能唔係同一集團)
年金係有好多種
即期年金、延期年金
一次過繳付保費、分期供款
定額派發年金,遞增派發年金
等等

派發金額每年增加 5 %:
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/insurance-mpf/retirement-wealth-education/maxiplus/

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ritzmary 發表於 22-8-13 13:41
政府年金會蠶食本金!

唔食本金的叫定期/銀債。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

耕田妺 發表於 22-8-17 15:26
係呀!使乜佢每個月分比我

水晶宮

howmuch 發表於 22-8-15 11:37
香港年金是保障參保者,一世有固定現金流,著唔著視乎你,有冇其他方法可以,產生相約的固定現金流。

假 ...

根本咁情況下要同佢斗長命才可有賺。我洗咩佢幫我咁做,除非為左取政府津貼才咁做啦。

我寧可成舊錢慢慢食2-3%息加慳啲用,起碼個本金仲大大舊係度。係蝕通帳架,但都好過成大舊錢比晒間機構,逐月拿得那幾千元!

最基層那班老人已可月取近四千元,呢班人多數不會買年金。窮中產那批,如我呢類,看穿搵笨位,更加不會買。

瑪瑙宮

Ritzmary 發表於 22-8-14 22:52
想退休上大陸搵間鄉村小屋養隻狗養隻貓,種下花,瓜菜同果樹,曬下太陽,學下做傳統美食(臘肉/金華火腿) : ...

你個 idea 好好喎.

伯爵府

牛年勳章

Astra00 發表於 22-8-17 17:03
根本咁情況下要同佢斗長命才可有賺。我洗咩佢幫我咁做,除非為左取政府津貼才咁做啦。

我寧可成舊錢慢慢 ...

我覺得如果後生,月供年金都還可以。
老左一筆過俾,好似冇乜著數,鎖住筆錢喺佢度。

禁止訪問

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-8-18 00:13
我想問下,放100萬有5100元,係咪一退休60歲就可以攞呢個數?直至百年歸老?
...

係,攞一世,每月男性$5100,女性$4700

禁止訪問

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-8-18 00:30
咁其實都幾好呀!100萬買股票都唔一定有$5100喎!
如果係買100萬年金+生果金,都有8000元用
...

股票是收息,年金是攤分投保資金,唔可以直接比較,至於值唔值,就見人見智。

禁止訪問

珍珠宮

蝕通脹都蝕死

水晶宮

virgokaren 發表於 22-8-17 23:50
我覺得如果後生,月供年金都還可以。
老左一筆過俾,好似冇乜著數,鎖住筆錢喺佢度。
...

佢就係要班老人一大舊錢咁比,不是後生可月供。

說真,我寧可趁後生不用供mpf,直接mpf的錢月供年金好過。好過臨老一大舊錢咁比人拿住。佢用高額長者津貼,差不多月收$4000元去氹人做年金。我才不會上當。

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-8-18 00:30
咁其實都幾好呀!100萬買股票都唔一定有$5100喎!
如果係買100萬年金+生果金,都有8000元用
...

假如一筆過,沒得月供,去買100萬年金,月收$5100計,要收196個月才回本!係沒賺過架!你要由第197個月起才叫有賺!

196個月差唔多16年!由65歲退休計,加16年,即由81歲起才有錢賺!

咁我洗咩放100萬做件咁的事?我定期,起碼個本仲係度!除非臨老就得咁少錢,又要貪高額津貼,才會買。正常不會想買。

禁止訪問

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-8-20 15:46
我知呀!其實係睇你覺得自己有幾長命呀!

多謝晒!

我家族的人多都係80歲左右拜拜。同年金咁樣斗長命,玩不過,輸的機會好大。

當我用100萬,放足16年定期,2.5%息,我都有成40萬利息取回。點都個舊本金沒少到。你同我說蝕通帳我認呀,但都好過比人揸住成100萬,每個月先取回幾千元。除非一心要符合高齡津貼3900元一個月的資格啦!我做不出騙政府的手段啦。

所以政府對我呢類窮中產支援好少。

禁止訪問

水晶宮

chitchit0520 發表於 22-8-20 16:57
我無諗住騙政府
更加無諗住攞高額津貼

你唔使咁大反應,我冇話你呃政府,我只係話有啲人會諗住呃政府就會鑽這些空子。又想有高額津貼,又想有多幾千元每月年金回報,又要有自住樓逆按揭。近年脫最多是有類老人將錢提早轉晒比仔女,以符合高津審查。

定期息,港元近期才2.5%,甚至乎3%;人仔好多年都有,早幾年人仔4至5%添,擺內地嗰啲戶口。

就算唔係,供樓都有Mortgage link 高息戶口。有一啲收息股做到6-7%都有,問題你會唔會想蝕股價姐。

唔會有定期永遠都係2至3%息,我只係覺得年金搵笨。佢對我來講唔係一個好嘅選擇,我已經一早無條件攞公屋,冇呢啲條件攞呢啲高額津貼。政府有時要諗吓點樣堵塞呢個漏洞。

水晶宮

我都係拋出另一個角度去思考呢一個年金嘅問題,各位如果計過數,覺得年金仲係買得過嘅,咁就即管去買。我就寧願抽下老人iBond,或者普通iBond,賺少少算數。

禁止訪問

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊