自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有邊5間鋪頭呀? 頭先睇唔切
1)季季紅
2)陳六記
仲有邊幾間? !

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

maynjune 發表於 22-8-15 23:12
1)季季紅
2)陳六記

最尾播字幕嗰陣有晒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

太子永合隆

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

lily-of-valley 發表於 22-8-15 23:14
太子永合隆

我差唔多全部噏得出係邊間,我老公問我點解,我唔敢話佢知因為EX男友媽媽好鍾意食燒肉,以前成日孖我週圍去買燒肉食。
我同我老公講,仲有梅窩燒肉,不過家陣唔知仲有無
BTW:miss you 英妹,頭先見到啲燒肉我第一個就諗起你

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

maynjune 發表於 22-8-15 23:12
1)季季紅
2)陳六記

柴灣新桂香
豬 面朱燈

珍珠宮

回覆樓主:

好似有間叫威記

伯爵府

回覆樓主:

我睇睇下覺得好肚餓 其實邊間燒肉最好味?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Anpanmama 發表於 22-8-15 23:26

我差唔多全部噏得出係邊間,我老公問我點解,我唔敢話佢 ...
太子我由出世住咗幾廿年, 永合隆燒肉係我婆婆至愛, 拜神指定要買永合隆。 幾廿年前永合隆買燒肉要排隊, 都無所謂, 但切燒肉的2位先生, 陳衰寸, 切到邊度就要買邊度, 無得揀腩骨, 有時衰起上來, 明明腩位, 係要比D豬尾人。 但人人敢怒不敢言。 至1995年, 婆婆去咗, 我情願幫襯隔離廣東燒味。

問我永合隆燒肉係咪特別靚? 我覺普通。 佢D叉燒, 非常難食, 又瘦又乾又鞋。

最後一次幫襯, 2000年妹結婚, 訂回門燒豬, 有人送上門, 亦幫手斬燒肉, 叫我比返封利是就得。 呢個送燒肉的男人, 好人到不得了。 我話點解未見過你嘅? 出面斬燒肉個2個好陳衰寸, 你咁好人呀? 佢話我係廚房裡面廚師。 唔怪得未見過。 咁好人, 利是比大封D, 亦比幾張餅咭, 同唐嫁女餅比佢。 佢好開心。

之後無幫襯過永合隆, 好唔好食? 唔知。

珍珠宮

永合隆同新桂香熟客去到咪有好嘢囉!街外客就頭頭尾尾咁囉!季季紅只幫襯過藍地果間,係好食嘅!但我以前食過最好食嘅燒由一定係石硤尾蘇記(唔記得係咪新蘇記),成日都排長龍,之後好似轉咗,可惜!

象牙宮

LekGirl 發表於 22-8-16 00:19
永合隆同新桂香熟客去到咪有好嘢囉!街外客就頭頭尾尾咁囉!季季紅只幫襯過藍地果間,係好食嘅!但我以前食 ...
永合隆幾廿年前熟客都無好野架。 你咕佢唔認得婆婆咩? 衰之馬, 唔知當人係乜。 錢自動入來咁。

侯爵府

Anpanmama 發表於 22-8-15 23:26

我差唔多全部噏得出係邊間,我老公問我點解,我唔敢話佢 ...

我愛上燒肉係因為大家姐三朝回門嗰隻燒豬新鮮燒起好好食, 自始愛上燒肉.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

LekGirl 發表於 22-8-16 00:19
永合隆同新桂香熟客去到咪有好嘢囉!街外客就頭頭尾尾咁囉!季季紅只幫襯過藍地果間,係好食嘅!但我以前食 ...

我哋係街坊喎! 蘇記以前嘅燒肉真係好好食, 燒腩仔食落有油香塊皮又鬆脆, 連我唔鍾意食燒肉嘅都覺得佢好食, 可惜業主收番間舖局佢執笠, 啱啱喺同一位置開咗間新嘅燒臘舖個名我唔記得, 老公話啲燒肉都食得過,但我未食過唔肯定。新桂香我就冇幫襯過但永合隆啲燒肉唔得咗好耐, 可能而家全部都係冰鮮豬佢啲肉質又係乾硬, 雖然我未遇過好臭串嘅時候, 但啲阿叔真係問多兩句就好唔耐煩, 另外電視仲有一間係炭火燒肉
,我唔記得佢喺上水定元朗, 我哋專登揸車即場買嚟食, 係有一陣淡淡嘅炭燒香味幾特別!

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 22-8-16 00:30
永合隆幾廿年前熟客都無好野架。 你咕佢唔認得婆婆咩? 衰之馬, 唔知當人係乜。 錢自動入來咁。
...

咁衰?十幾二十年前聽講佢好正咪去試吓囉!第一次同佢講要乜,但係唔多似我要求嘅部位,咁算啦!當自己唔好彩囉!第二次又係咁,我覺得真係貼錢買難受,咪冇再幫襯囉!我唔信出面冇好味燒肉食呀!

象牙宮

LekGirl 發表於 22-8-16 00:45
咁衰?十幾二十年前聽講佢好正咪去試吓囉!第一次同佢講要乜,但係唔多似我要求嘅部位,咁算啦!當自己唔 ...
係呀, 特登比D差嘅人架, 2個野變態架。 以前聽婆婆講話佢地擺咗什麼風水陣, 幾衰都有人幫襯嘅, 咪有咁衰得咁衰????

珍珠宮

alicemic 發表於 22-8-16 00:41
我哋係街坊喎! 蘇記以前嘅燒肉真係好好食, 燒腩仔食落有油香塊皮又鬆脆, 連我唔鍾意食燒肉嘅都覺得佢好 ...

我老公同你係街坊至真
佢由細食到大,就算搬咗屋都會喺大時大節去買㗎!有次大年初二去斬料之餘仲坐低食咗碟剛燒起嘅,我真係人生第一次食一舊辣咀辣到入唔到口嘅燒肉呀!

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 22-8-16 00:50
係呀, 特登比D差嘅人架, 2個野變態架。 以前聽婆婆講話佢地擺咗什麼風水陣, 幾衰都有人幫襯嘅, 咪有咁 ...

象牙宮

LekGirl 發表於 22-8-16 00:53
但風水傳流轉, 而家原本2個舖位, 得返一個, 應該自己舖, 唔使比租。 有時行過亦唔見排隊。

男爵府

回覆樓主:

新桂香,good

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

LekGirl 發表於 22-8-16 00:51
我老公同你係街坊至真
佢由細食到大,就算搬咗屋都會喺大時大節去買㗎!有次大年初二去斬料之餘仲 ...

應該係我老公同你老公係街坊先啱, 以前我99耐唔耐就去買盒燒骨仔返嚟食, 由我嘛嘛地食燒味到而家都會食幾嚿,佢成日話我係一個指標, 如果連我都食超過2嚿嘅燒肉就一定有返啲水準,自從佢執咗想食就唯有自己整, 切出嚟流晒汁真係好吸引, 不過我懶都無整好耐啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我住係新界所以通常都係陳6記同埋季季紅不過季季紅多數都係食佢個蝦禾米豬.
陳六記就係佢金牌5層燒腩仔,確實有炭香味之餘,個肉同埋皮係唔會分開

一講起又想食

首頁

尾頁

跳至