自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

剛買入村屋裝修尾聲,樓上住客提議夾份維修屋外水制喉管,我已經問咗師傅報咗價,但想問定各位有冇咩要特別注意/預先做、講明?(我暫時未見過其餘兩戶鄰居,祗係WhatsApp溝通過,好怕之後會因今次維修而有金錢糾紛/傷感情。)

琥珀宮

Mrs.YeungMeh 發表於 22-8-16 14:53
剛買入村屋裝修尾聲,樓上住客提議夾份維修屋外水制喉管,我已經問咗師傅報咗價,但想問定各位有冇咩要特別 ...

收晒錢先整

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

最好上律師樓定文件

公爵府

記得整份聲明,要求其餘二個業主同意呢個價錢,白紙黑字,要有簽名,咪到時反口

珍珠宮

減齡達人勳章

可以就搵多一間報價,即2間,跟著約埋其他鄰居開會,比大家睇清楚個報價(唔好WhatsApp 就算),之後要全部人同意。
預備一份agreement , 寫清楚由邊間裝修公司負責,收幾多錢,大約幾時開工,幾時完工。總共有幾多個單位要夾,每個單位要夾幾多錢。跟住喺下邊寫清楚邊幾個單位,每個單位都要一個人簽名作證。如果係你負責收錢,你都要寫清楚,你收哂錢後就會開工。
一定要收哂錢先開工,份agreement 每個單位都要比一份copy

首頁

尾頁

跳至