懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽日7weeks, 上星期6weeks仲好輕鬆食得訓得痾得,今個星期開始就冇胃口,想嘔,子宮扯住扯住,又便秘,返工又眼瞓真係好辛苦純想大家呢度互相勉勵,呻下,因為未夠三個月又唔敢同朋友傾訴

男爵府

hello~ 我岩岩8w
由6w 開始我就口淡, 成日想嘔, 頂住曬..好眼瞓, 好攰. 做咩都提唔起勁.
朝朝起身返工直頭攞命...
便秘既我仲屙損個pat, 有幾次抺到血嚇一嚇自己..
希望快D過左第一孕期 就會好D....

加油呀!!!

男爵府

2024年龍年勳章

sandylam2010 發表於 22-8-17 08:49
聽日7weeks, 上星期6weeks仲好輕鬆食得訓得痾得,今個星期開始就冇胃口,想嘔,子宮扯住扯住,又便秘,返工 ...

我32週了 個時七週同你一樣呀 便秘到流血 忍唔住去咗睇醫生 依家
每日食一粒金奇異果 路路暢通加油

大宅

klsabb 發表於 22-8-17 12:25
hello~ 我岩岩8w
由6w 開始我就口淡, 成日想嘔, 頂住曬..好眼瞓, 好攰. 做咩都提唔起勁.
朝朝起身返工直頭 ...

Hello~~~如果要返工真係仲辛苦,最慘我返新工,又唔可以成日請假又大壓力好想食辣野,我至愛既奶茶都冇得飲,但有左係開心既,純粹想呻下,希望時間快d過

洋房

真係好攰, 好眼訓!
好多胃氣, 又冇胃口
便秘真係好辛苦, 要迫自己食多D菜, 飲多D水

男爵府

sandylam2010 發表於 22-8-17 12:31
Hello~~~如果要返工真係仲辛苦,最慘我返新工,又唔可以成日請假又大壓力好想食辣野,我至愛既 ...

其實我都係返新工, 岩岩過左 probation 就check 到有左 老闆唔係香港, 我都未講佢知. 等醫院check 埋第一次我就同佢講架喇, 希望唔好嚇親佢....
我都係成日想食辣野, 我有食少少辣, 因為唔重味就覺得無味....
同埋突然好中意食M記, 薯片呢D唔健康食物. 我其實都有食 (太唔乖)
成日都覺得已經周身唔舒服, 仲要抑制自己食野好痛苦. 但要記住唔好過量囉.

男爵府

YYChannn 發表於 22-8-17 12:31
我32週了 個時七週同你一樣呀 便秘到流血 忍唔住去咗睇醫生 依家
每日食一粒金奇異果 路路暢通 ...

金奇異果有用? 我都試下先

男爵府

2024年龍年勳章

klsabb 發表於 22-8-17 13:54
金奇異果有用? 我都試下先

係呀

大宅

klsabb 發表於 22-8-17 13:54
其實我都係返新工, 岩岩過左 probation 就check 到有左 老闆唔係香港, 我都未講佢知. 等醫院check ...

你同我一樣呀,岩岩過probate 就有,宜家等後日照閃閃,如果過關就同老闆講我頭先忍唔住買左個譚仔糊辣酸辣米線,酸酸地真係好好味但一路食一路內疚,但你便秘到岀血真係好嚴重

大宅

mmwleung 發表於 22-8-17 13:20
真係好攰, 好眼訓!
好多胃氣, 又冇胃口
便秘真係好辛苦, 要迫自己食多D菜, 飲多D水 ...

係呀!真係好眼瞓!好攰!

男爵府

sandylam2010 發表於 22-8-17 14:12
你同我一樣呀,岩岩過probate 就有,宜家等後日照閃閃,如果過關就同老闆講我頭先忍唔住買 ...

我一谷就損....
問左醫生, 叫我食D益生菌有幫助

大宅

klsabb 發表於 22-8-17 14:31
我一谷就損....
問左醫生, 叫我食D益生菌有幫助

我第一胎有食益生菌,但都係便秘,試過係醫院廁所痾左二個鐘先痾到岀黎,真係勁痛苦,腳都痺

大宅

sandylam2010 發表於 22-8-17 08:49
聽日7weeks, 上星期6weeks仲好輕鬆食得訓得痾得,今個星期開始就冇胃口,想嘔,子宮扯住扯住,又便秘,返工 ...

我week5-10/11 個時一日之間既變化直頭想死。。。。工都無番

便秘問題都好嚴重 因為水都唔想飲,之後由blackmores 我轉左食nestle mom 就開始有番poo poo 到胃口正常番一日食兩次水果就無左poo poo 問題

好神奇week 11/12 就開始正常

而家week 15 日日都好開心 食得瞓得屙得

所以加油!係會過的!

大宅

fifi3388 發表於 22-8-17 14:57
我week5-10/11 個時一日之間既變化直頭想死。。。。工都無番

便秘問題都好嚴重 因為水都唔想飲,之後由bl ...

我都好想唔洗返工日日係屋企訓覺仲有一個月左右,時間真係好漫長

男爵府

sandylam2010 發表於 22-8-17 14:48
我第一胎有食益生菌,但都係便秘,試過係醫院廁所痾左二個鐘先痾到岀黎,真係勁痛苦,腳都痺
...

谷住又唔出黎真係好辛苦...

大宅

klsabb 發表於 22-8-17 17:07
谷住又唔出黎真係好辛苦...

無辦法 因為懷孕早期 hcg hormone 狂升會令腸胃蠕動變得好慢 ,等到12-13週 就會自然好啲

別墅

我都係好攰,不過有少少唔舒服係開心嘅
起碼感覺實在啲

益生菌我食開proXen(孕婦)果款
對我幾有用

水太淡我都飲得好少
所以加片檸檬有少少酸味會易入口啲

一齊加油!

大宅

mrswoodson 發表於 22-8-17 23:31
我都係好攰,不過有少少唔舒服係開心嘅
起碼感覺實在啲

沉晚四點眼光光訓唔著,今朝勁眼訓勁腰痛

洋房

sandylam2010 發表於 22-8-18 10:48
沉晚四點眼光光訓唔著,今朝勁眼訓勁腰痛

晚晚都醒幾次... 痾夜尿, 又背痛
每朝起身果下好攰, 完全唔想起身

希望快D過

複式洋房

我而家10week, 都係無胃口,胃氣勁多,脹到食唔落野!8week果時一星期有兩次搞肚痛,肚瀉!未懷孕前腸胃好好,好少肚瀉!睇咗醫生,醫生話係荷爾蒙影響,開咗益生菌俾我就好咗!期待12week後可以正常生活!

首頁

尾頁

跳至