6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

新手媽媽(emoji)(emoji)希望大家可以俾啲意見幫忙

一路飲開Hipp, BB 飲奶一向都麻麻哋,開頭幾個月飲得好慢,好似唔鍾意飲咁。 之後好一段時間又差一段時間,不停咁樣循環,但係便便非常OK,日日都有得去。

最近唔知係咪開始出牙仔(已經過咗一個星期,牙肉腫脹但係冇牙仔) 唔肯飲奶,唔肯食固體。本來已經唔係肥(emoji)而家仲開始有啲瘦(emoji) 可以點做?

我唔知係咪佢唔鍾意飲Hipp嘅味道,所以一直對飲奶都唔係太熱衷。請問大家有冇第二隻奶粉介紹?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

唔該晒(emoji)(emoji)

別墅

可能吽牙仔,牙肉痛,試下將牙膠雪凍俾BB咬咬

民房

collco 發表於 22-8-18 12:13
可能吽牙仔,牙肉痛,試下將牙膠雪凍俾BB咬咬

咬牙膠 咬雪凍嘅牙膠,用手指按摩牙肉,揸牙肉啫喱 全部都試過
都冇用(emoji)

別墅

回覆樓主:

你可以檢查下奶樽咀既流速係咪慢,所以bb飲得辛苦就唔肯飲?我細仔之前就係咁,之後我吉大奶樽咀佢飲得舒服就飲快左同開心左。
同埋你有無比bb試過其他奶粉?我以前都比較過唔同奶粉,又比仔仔試過幾款,最後金裝美素性價比最高同bb飲得幾好。

大宅

回覆樓主:

飲得好慢有無換過奶樽咀?跟返6m, 9m咁換佢會飲得舒服好多。有時天氣熱,環境唔舒服都會影響bb胃口,試下少食多餐,bb肚餓的話一定會飲奶

別墅

七個半月大都有可能係出牙影響胃口,俾下牙膠佢舒緩下,過左一排飲奶可能又無事, 同埋我BB 都係瘦B , 唔代表唔健康,唔跌落生長線,就唔使甘擔心。

大宅

回覆 Unidon 的帖子

我仔食美素食得都幾好呀 便便靚 各方面發展都唔錯 你bb依家食2段啱好幫佢轉過奶粉牌子試下 輔食方面可以整成方便bb抓取形態 俾佢試下自己食 可能會食多d

民房

SVeela 發表於 22-8-18 17:06
你可以檢查下奶樽咀既流速係咪慢,所以bb飲得辛苦就唔肯飲?我細仔之前就係咁,之後我吉大奶樽咀佢飲得舒服 ...

我有定期就換奶嘴, 而家已經用緊六個月以上嘅奶嘴,3號咀。不過如果自己吉窿應該用乜嘢整?Thanks

民房

Kuromipb 發表於 22-8-18 17:54
七個半月大都有可能係出牙影響胃口,俾下牙膠佢舒緩下,過左一排飲奶可能又無事, 同埋我BB 都係瘦B , 唔代 ...

見到好多其他BB肥肥白白我就覺得點解我個B咁瘦
又驚佢唔夠營養

民房

橙寶 發表於 22-8-18 18:22
回覆 Unidon 的帖子

我仔食美素食得都幾好呀 便便靚 各方面發展都唔錯 你bb依家食2段啱好幫佢轉過奶粉牌子 ...

如果佢自己動手好似有興趣多啲
等我試吓先唔該晒

別墅

回覆樓主:

我個小朋友都係飲開金裝,不過出牙仔會有些扭計及炆,有時會開奶後放多一陣冇咁熱才飲。
同埋個奶嘴要隔幾個月要整大小小。因為吸得唔足夠會發脾氣或無意慾去吃或飲。

別墅

Unidon 發表於 22-8-18 20:38
我有定期就換奶嘴, 而家已經用緊六個月以上嘅奶嘴,3號咀。不過如果自己吉窿應該用乜嘢整?Thanks:lamlam ...

我有用過專吉奶咀既工具,不過唔好用,後就用膠剪吉開少少。
我個仔2個月時已經要吉大個奶咀頭飲啦,所以唔好淨係睇佢for幾多個月用,要睇埋bb本身飲得好唔好,飲得慢又辛苦就要吉大d啦。

禁止訪問

複式洋房

Unidon 發表於 22-8-18 11:53
新手媽媽(emoji)(emoji)希望大家可以俾啲意見幫忙

一路飲開Hipp, BB 飲奶一向都麻麻哋,開頭幾個月飲得好 ...

我仔之前又係食hipp 都麻麻地鍾意飲,都係因為佢有便便去先繼續食,點知一轉埋hipp2段,完全唔肯飲同作嘔,之後我自己餵得好辛苦,加入糊仔直接噴出嚟,我索性轉奶粉!

大宅

如果想轉返有機奶粉可以試試illuxa organic,呀b食開便便都日日有,生長線都跟得到呀

大宅

可以試下aptamil白金,我囡囡食呢隻,胃口一直都唔錯,好長肉D肉好結實
佢地FB成日都有試飲優惠,你可以留意下

大宅

可以試下轉一轉奶粉睇下吾同口味會不會好一点,我BB之前都轉左飲美素金裝,吸收得幾好呀

複式洋房

虎到金來勳章

FionManMan 發表於 22-8-21 08:31
我仔之前又係食hipp 都麻麻地鍾意飲,都係因為佢有便便去先繼續食,點知一轉埋hipp2段,完全唔肯飲同作嘔 ...
下…我女同3個老表加埋5個BB都係食hipp架喎…全奶/補奶都係揀佢, 就係見大家都食得幾好, 可能佢似人奶啦, 所以就算要補奶都適應得好好~ 同埋真係得佢係有機入面有埋益生菌HMP…做啊媽嘅都係想BB食得安全同健康啫

複式洋房

我大仔都係食開hipp, 覺得食得唔錯, 之後又陀緊細女已經諗好都一樣飲hipp, 點知佢頭2個月飲下訓下醒下又扭下再飲下, 一餐玩左我2個鐘!!! 但我知一定唔係奶粉問題, 因為佢便便同體重都無問題…後尾c6買左6-7個奶樽同10幾個啜啜嘴試, 又用左nuk隻乳膠嘴之後就半個鐘內食晒! 換埋片掃埋風1個鐘完成!

複式洋房

回覆 chingyw 的帖子

我都同意試左其他野先,搵到隻日日有便便又要有機有益生菌HMP真係唔易,我都買左唔同奶樽同奶嘴俾個仔試,之後先知原來佢想自己攞住飲先成日扭計,解決左之後一天光晒,餐餐都好快趣飲完

首頁

尾頁

跳至