家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BO_NG 發表於 22-9-21 00:04
照你咁講,個plan年利率多過4%

除左40年後可以攞得返 $100萬

個危疾係保40年定只係頭20年?

子爵府

BO_NG 發表於 22-9-21 00:04
照你咁講,個plan年利率多過4%

除左40年後可以攞得返 $100萬

紅圈內, 兩個都係退保金額, 但八至十年的差別很大. 你是否明白其中的數字是什麼意思?
attach0/tmp/phpkP8Nmb

男爵府

PandaVV 發表於 22-9-21 08:50

紅圈內, 兩個都係退保金額, 但八至十年的差別很大. 你是否 ...

知道呀!

右邊嗰個係因為我有預繳10年保費而退保
左邊嗰個係如果我冇預繳而退保

男爵府

annie133 發表於 22-9-21 08:41
個危疾係保40年定只係頭20年?

保到 100 歲
小朋友而家五歲,有95年保障

只係40年後,如果要攞錢先攞得最多!
唔攞錢,都繼續有人壽危疾保障

attach1/tmp/phpEONkDj

男爵府

PandaVV 發表於 22-9-21 00:36

如果你有$, 這個plan我覺得一般. 40年後的事太長. 如果係20 ...

買呢個plan,我又唔係為賺錢,只係想比小朋友多一個保障…

你講中咗,我唯一要考慮就係魔鬼細節。因為冇乜朋友買呢間公司d plan (中x 人壽海外), 所以都唔知係唔係真係好似agent講咁容易 claim?

我有d朋友,對中資背景保險公司有保留…
所以先響度問下人

伯爵府

BO_NG 發表於 22-9-21 09:12

保到 100 歲

如果擺低20萬有幾十年100萬危疾又好似ok

男爵府

MissMaMa 發表於 22-9-21 06:58
保證息率係4%?應該不可能吧。睇份proposal總覺有問題,以前我買的保單,都會分左右兩邊,列出「保證」和 ...

我呢份唔係儲蓄保險,係危疾保險 (agent 講:有高儲蓄成份… )

係咪都有分別?

男爵府

annie133 發表於 22-9-21 08:37
銀紙貶值,40年後100萬等如而家20萬
至多做到保值,絕無增值,個人壽保額亦聊勝於無,我就唔會買
(40年前 ...

係呀!絕對認同呢個 plan 唔係增值㗎!

只係諗住呢幾十年,touchwood 有病,會有一筆錢幫補吓…

唔知呢間保險公司有冇魔鬼細節?

伯爵府

BO_NG 發表於 22-9-21 09:29
係呀!絕對認同呢個 plan 唔係增值㗎!

只係諗住呢幾十年,touchwood 有病,會有一筆錢幫補吓…

我稔最緊要你預幾廿年筆錢當冇咗
同有冇問下萬一移民呀點計?
另外話一筆過是否保證?
我之前試過話供三年,之後又話唔夠要補錢

男爵府

annie133 發表於 22-9-21 09:51
我稔最緊要你預幾廿年筆錢當冇咗
同有冇問下萬一移民呀點計?
另外話一筆過是否保證?

1. 如果預幾廿年后筆錢冇咗,咁我就唔買呢間保險公司…

2. 係喎!我冇諗過移民保唔保?多謝提醒

3. 無論一筆過繳交 $160,000,還是年繳 $19000幾 (x10年)
都係40年後話有保證 (佢話)
我考慮一筆過,因為總共保費,可以大概打87折

4. 下?唔係跟proposal咩?點解要無啦啦補錢?請問你嗰份都係危疾保險嗎?

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 09:23
我呢份唔係儲蓄保險,係危疾保險 (agent 講:有高儲蓄成份… )

係咪都有分別?

唔係想講保險嘅分類 (含有儲蓄成份的危疾保險 ,同包含危疾成份的儲蓄保險, 其實都係差不多嘅嘢), 最重要嘅係,保證息率有幾多? 如果你表裏面嘅銀碼係計埋非保證嘅紅利, 你可以拎得返嘅錢,就唔係咁, 實際上少好多。 不如你睇下第六部分嘅條文,睇睇保證息率有幾多,呢個係最重要。

伯爵府

BO_NG 發表於 22-9-21 13:52
1. 如果預幾廿年后筆錢冇咗,咁我就唔買呢間保險公司…

2. 係喎!我冇諗過移民保唔保?多謝提醒

1. I mean 廿年冇得拿回
4. 原來有條文(細字)話到時利息cover唔到要補錢,結果我供3年變了6年,而家(20年)睇返回報還可以,當定期每年多幾個%, 但當時真係條氣唔順又唔停得

男爵府

MissMaMa 發表於 22-9-21 13:58
唔係想講保險嘅分類 (含有儲蓄成份的危疾保險 ,同包含危疾成份的儲蓄保險, 其實都係差不多嘅嘢), 最 ...

唔該晒你!
啱啱我叫個經紀,再俾份詳細資料我!

我睇勻成份proposal
最尾幾頁就係寫住:全部都係保證,冇非保證
(紅框)

一次過預繳:HK$16萬8千 (US$21,044.67)
20年後:打和 (其實就係蝕咗, 銀紙貶值同每年 3%)
40年後:先比返 HK$100萬 (US$125,000)

喺呢段時期,就賺咗個保障
大前提係 Assume 間保險公司肯賠,冇其他蠱惑嘢
attach1/tmp/phps27LiC

男爵府

annie133 發表於 22-9-21 15:22
4. 原來有條文(細字)話到時利息cover唔到要補錢,結果我供3年變了6年,而家(20 ...

1. 係呀!預20年冇得攞,因為有危疾保障 (但如果大吉利是中咗,但佢唔肯賠,咁就真係冇必要買!)

4. 好的!我再睇吓細節

唔該晒你

男爵府

MissMaMa 發表於 22-9-21 13:58
唔係想講保險嘅分類 (含有儲蓄成份的危疾保險 ,同包含危疾成份的儲蓄保險, 其實都係差不多嘅嘢), 最 ...

我cap 左第六部份

都係冇講保證息率… 係唔係因為我呢個唔係儲蓄保險,所以冇講?

attach1/tmp/phpJPfY2d

男爵府

annie133 發表於 22-9-21 15:22
4. 原來有條文(細字)話到時利息cover唔到要補錢,結果我供3年變了6年,而家(20 ...

想問一下,你份危疾保,當時要買幾多年先有 so?

或者我再比較下其他保險公司先

唔該晒

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 16:32
唔該晒你!
啱啱我叫個經紀,再俾份詳細資料我!

你呢份單,唔錯

珍珠宮

BO_NG 發表於 22-9-21 09:23

係咪都有分別?

儲蓄保嘅錢,唔會鎖咁耐先回本,可能呢個係主要分別。

別墅

其實如果係想為小朋友做儲蓄的,點解唔買份人壽儲蓄?因為危疾保同儲蓄保的功能唔同,危疾保係真係到一個人有大病時才得賠償,可以索償到,而唔係俾你做儲蓄,而儲蓄人壽就真係可以做到儲蓄功能,同時亦有人壽保障的成份。依家D新計劃係可以做到中間幾年攞錢,同時亦都繼續幫你儲蓄的。

別墅

agnesc2017 發表於 23-6-9 11:41
其實如果係想為小朋友做儲蓄的,點解唔買份人壽儲蓄?因為危疾保同儲蓄保的功能唔同,危疾保係真係到一個人 ...

點解儲蓄要比錢搵人幫?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊