自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

就業調查最新情況,香港失業率高企,全因為有工冇人肯做,20至24歲失業率高達11.4%,全因呢個歲數啲人好食懶飛,人工低又嫌棄,辛苦小小又嫌棄,令到好多行業人手都嚴重短缺,就以一向只有年青人為主嘅電信行業為例,因為長期請唔到人,連接近60歲嘅人都照請,情況值得關注

失業率最低年齡組別為35至39歲,失業率只係3.3%,60歲以上保養組別失業率為4.4%
attach0/tmp/phppddWRZ
attach1/tmp/phpYfRTBT
attach2/tmp/phpjHe0lN
attach3/tmp/php01Xh6G

男爵府

回覆樓主:

圖中為某上市電訊公司,因請唔到年青人,就算接近60歲嘅老年人士一樣要照請
attach0/tmp/phpTVjmSJ

男爵府

最近有調查幾個年齡群,宜家好多人揀工做,做得唔開心寧願唔做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好多人話失業丶但又見好多工種冇人做

越嚟越奇怪丶啲人去晒邊

唔使做食咩

我夜晚返個份part-time
又係成日請唔到人

珍珠宮

baby1628 發表於 22-8-21 16:24
圖中為某上市電訊公司,因請唔到年青人,就算接近60歲嘅老年人士一樣要照請

...

其實用人為才,就算60又有咩問題
政府太著重後生果批新鮮人,其實中年果批比後生更難搵工生存

水晶宮

以我嘅經歷嚟講,絕對係年齡歧視。
啲公司寧願請個18/22無經驗嘅,
都唔會請個有經驗嘅中高齡人士.

侯爵府

我見有D好低人工,又無咩福利,工時長

所以無人做lor

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

海之風 發表於 22-8-21 16:53

所以無人做lor

同意,我見有D文職返五日半先得萬一二,有D仲要放勞工假,老實講,點做?

又見有PT $50一個鐘,雖然唔叫好低,但都難請人啦

子爵府

lovebobo 發表於 22-8-21 16:57
同意,我見有D文職返五日半先得萬一二,有D仲要放勞工假,老實講,點做?

又見有PT $50一個鐘,雖然唔叫 ...

50 都算低了,兼職網好多有60 ,部份有75

珍珠宮

應該話好多工唔敢列明有年齡條件
實際上真係有年齡條件
咁就真心難請人
好似小朋友啲興趣班老師
我都未見過四、五十歲既興趣班老師
一向有年齡歧視
只係唔敢列明,驚被告

水晶宮

回覆樓主:

後生仔不願番六日,另工時長,福利少,又辛苦及冇休息時間,幾個朋友不同公司難揾人(閒工),其中時薪7x元,六曰要上班,最遲晚上10時收工。。。上班只6X歲!現後生好識念考助理主任有15xxx起最高3萬(政府長工)公司多同事去申請。。。或上網賣野自己做老闆

jasul    發表於 22-8-22 10:53

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jellyfish1989 發表於 22-8-21 17:40
50 都算低了,兼職網好多有60 ,部份有75

$45我都見過有人post,真係唔知有冇人黎見工。返得兼職都冇乜福利,仲要咁低人工。。。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

baby1628 發表於 22-8-21 16:23
就業調查最新情況,香港失業率高企,全因為有工冇人肯做,20至24歲失業率高達11.4%,全因呢個歲數啲人好食懶飛, ...

有d公司開出嘅人工遠遠低於公價,仲有一日返10個鐘,一個月4日例假,做唔落手

伯爵府

海之風 發表於 22-8-21 16:53

所以無人做lor

係,
我見兼職真係有38蚊,
仲要十小時工作,
正常人都冇興趣啦,
比高少少都得掛,
返十小時叫兼職,
仲要有經驗大專程度

珍珠宮

回覆樓主:

多野做又話辛苦,冇野做又嫌悶,上司唔親切就話比氣佢地受,同事唔親切就話比人排濟,返工地方得自己一個又話悶。我都怕鬼左

stagea    發表於 22-8-23 09:39

伯爵府

20-24歲係咪大部份仲讀緊書咋?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

loolooloo 發表於 22-8-21 16:51
以我嘅經歷嚟講,絕對係年齡歧視。
啲公司寧願請個18/22無經驗嘅,
都唔會請個有經驗嘅中高齡人士.
我熬左幾年, 忍受左幾年「白紙」表現。
D白紙令公司終於放棄後生, 請番D 中中地年的入來。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

至愛朱古力 發表於 22-8-21 18:25
剛見有人post係中大請洗碗,返5天,18000人工,返9小時,1小時食飯,但請極都請唔到人
...

呢個人工我想做喎

stagea    發表於 22-8-23 09:40

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Debbie0331 發表於 22-8-21 18:37
20-24歲係咪大部份仲讀緊書咋?

我都想知,20-24唔係大部分都返緊學咩
失業意思係….未搵啱part time? 做學生未駛養家,揀工做好正常

首頁
12345...7

尾頁

跳至