自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

YauTingPa 發表於 22-8-24 14:45
小弟7月檢查出來甲狀腺乳突癌,因為一路有Mon住,個腫瘤又唔超過 1cm, 加之小弟要去國外讀書,所以選擇做半 ...

撐你

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

咁嘅醫生仲有人揾佢睇症

洋房

回覆 MMVV 的帖子

我係前年有小小胸悶,頭暈,去照心電圖腦電圖都冇事,跟住因為媽咪同外婆都有甲亢,所以醫生就建議去做下抽血驗甲狀腺素同影超聲,就發現咗有一邊有結節,但係因為好細個,又冇滴唔正常的指標,就當良性咁Mon住,keep住複診一年影一次咁,但係今年5月複診就發現個結節有血流增加同鈣化,所以建議抽針,就抽出來係惡性。

男爵府

veronicahung102 發表於 22-8-24 17:18
所以見到呢個topic忍唔住走入黎,
講真搵親佢都唔係傷風感冒啦!患癌已好慘,
你唔醫就算囉, 洗唔洗當人地 ...

其實佢一早對妳口臭比妳睇清楚唔搵佢咪好彩,呢個歌舞群組八婆何此口賤,醫德九流!

洋房

回覆 大姑娘 的帖子

我尋日攞到轉介信就拿拿聲搵網絡醫生去Book, 冇仔細做功課邊個有料邊個唔得。
不過今日撞到都算幫大家排雷,費事真係心急火燎嗌救命果陣先搵到呢件極品。咁真係錢冇咗,命都冇埋。

男爵府

波子 發表於 22-8-24 22:36
咁嘅醫生仲有人揾佢睇症

普通市民都鐘意搵名醫,但幾多名醫真係聖手!

珍珠宮

YauTingPa 發表於 22-8-24 22:45
回覆 大姑娘 的帖子

我尋日攞到轉介信就拿拿聲搵網絡醫生去Book, 冇仔細做功課邊個有料邊個唔得。

明白,當發現身體有事時會六神無主。 祝身體健康。

洋房

回覆 333s 的帖子

唔該師兄建議,小弟切咗之後搵咗腫瘤科醫生,話睇返報告應該唔會點有手尾,留意半年檢查超聲同抽血就好。真係不幸中的萬幸,感謝上天保佑!

洋房

回覆 大姑娘 的帖子

唔該大姑娘的祝福,希望疫下各位兄弟姊妹都身體健康,就算求醫都可以搵到有醫德的良醫

子爵府

BBJOJO 發表於 22-8-24 17:29
要睇腫瘤科
真係唔好睇集團式醫療中心

基本上除了保險包的腸胃鏡(AIA要選網絡醫生才免費), 其他一律選朋友介紹口碑好的醫生, 醫護介紹的更佳, 佢哋行內人知得一清二楚。

洋房

回覆 clarasun 的帖子

名醫係可以睇,但都係攞個意見,結合自身的情況考慮。未必係要名醫主刀,佢地收費同時間都未必夾,但係如果意見相近就會多分信心。
我今次做手術係搵咗林亦泓,手勢好好,當天夜晚就可以講嘢,冇面麻手麻,第二天就已經冇咁痛,出得院。法國醫院做,埋單7萬幾。

佢講嘢唔多,但你問都肯答。同埋個款會比人覺得安心。

男爵府

YauTingPa 發表於 22-8-24 23:49
回覆 clarasun 的帖子

名醫係可以睇,但都係攞個意見,結合自身的情況考慮。未必係要名醫主刀,佢地收費同 ...

夾到好醫生就好,祝早日康復

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

祝樓主早日康復,身體健康!

侯爵府

睛靈勳章

veronicahung102 發表於 22-8-24 16:48
呢條乜街蕭x珊,心地極黑口極臭,好多年前親友鼻咽癌去睇,係第四期,
問佢醫好有幾多成,佢話你都唔洗諗, ...

有病呀醫生
怎樣說話都講得出

洋房

回覆 BBJOJO 的帖子

話又唔係咁絕對。集團式都有好醫生,但係要自己做功課,同埋有朋友睇過介紹係最好。如果肯搵,Baby Kingdom, e大夫,好醫生 都或多或少有些記錄。
我今次睇咗5個外科醫生,2個腫瘤科醫生。

外科裡面 陳志滿係好有耐心同埋講解好清晰果個,佢schedule 都幾full, 用公司醫保約手術要一個月以後,時間趕唔切所以無奈放棄。而且佢都有幫地政府高官做手術,手勢唔需要懷疑。

我後尾搵的主刀醫生係林亦泓,都係睇其他師兄師姐有人提過佢手勢好。所以見完以後,溝通過覺得放心比佢整。當天6點手術,第二日下晝就可以出院,基本頭3日食流質食物同傷口唔好見水,影響沖涼以外冇其他問題。

臨床腫瘤科就搵咗李慧妍醫生,好年輕溫柔的女醫生,人靚心善,用20分鐘睇曬我由2018年起所有的抽血,超聲報告先call 我入房,跟住用咗30分鐘話比我知我宜家半切手術做完應該注意哪些問題,如何防止復發,是否需要補充荷爾蒙,同埋帶著手套用手幫我檢查下頜同腋窩淋巴的情況,完全冇嫌棄!睇完佢我個心真係安心好多。

跟住唔會考慮的醫生除左呢個 腫瘤內科 蕭X珊之外還有一個外科 劉X 係太子大廈卓健,果個醫生 一開始就講佢做咗幾多病人,各個都係全切。我心念呢個又唔係買嘢,人地買我都買。幫我約手術時入院紙寫到我另外一邊有問題。真係嚇到我手震。即使當我全切都唔至於寫錯對側,否則到時清掃淋巴唔係清錯咗另一邊?

禁止訪問

珊瑚宮

回覆樓主:

竟然係咁差 Dxxxx Sxx掛單醫療集團好耐了,以前公司醫保腫瘤科主要係睇佢,講緊都廿幾年前了

洋房

回覆 bing-jing 的帖子

你睇完覺得如何? 20年前可能佢冇咁勢利掛?人是會變的

珊瑚宮

YauTingPa 發表於 22-8-25 00:41
回覆 bing-jing 的帖子

你睇完覺得如何? 20年前可能佢冇咁勢利掛?人是會變的 ...

我冇睇過佢,只係當時公司醫療福利用集團醫療網 ,基本上所有腫瘤科都去哂佢度,但又冇聽過有同事投訴……

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

大姑娘 發表於 22-8-24 16:15
x 麗珊?

你唔好彩,多年來佢一向臭名遠播。

多謝分享, 惡人有惡報的。

首頁
23456...7

尾頁

跳至